Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mersin'deki darbe girişimi davası 20 Haziran'da başlayacak

Kentteki darbe girişimine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada, aralarında tutuklu eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 sanık ilk kez hakim karşısına çıkacak İlk duruşması 20 Haziran'da yapılacak davada sanıklar 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
MERSİN (AA) - Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında tutuklu eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 şüphelinin yargılanmasına 20 Haziran'da başlanacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör tarafından hazırlanan, Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 462 sayfalık iddianame kapsamında sanıklar ilk kez 20 Haziran'da hakim karşısına çıkacak.

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada, darbe gecesinde kendisini sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan eden eski Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Demirhan ve Dağdelen'in aralarında olduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 sanık yargılanacak.

İddianamede, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak ve bu suçlar için anlaşmak" suçlarını işledikleri kaydedilen sanıklar, haklarında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

- Hem polisin hem askerin vurulmasını istemişti

İddianamede, darbe girişimi gecesine ilişkin kamera kayıtları, telefon mesajları ve telsiz konuşmaları başta olmak üzere çok sayıda delile yer verilmiş, darbe girişiminin Mersin'deki başı ve yöneticisi olarak gösterilen Demirhan'ın makamındaki aramada bulunan bir evrakta, 16-21 Temmuz tarihlerindeki tüm randevu ve planlamalarının üzerini çizerek iptal ettiği belirtilmişti.

Demirhan'ın, kendisine bağlı birlik komutanlarına olay akşamında "Durum değişti, toplanma planı uygulanacak, personelin toplanması gerektiği" şeklinde sözler söyleyerek tüm personeli görevi başına çektiği, lojmanından çıkarken nöbetçi askerlere "Askerler, kapıya polis geldiği zaman almayacaksınız, gerekirse vuracaksınız." diyerek emir verdiği bilgileri de iddianamede yer almış, Demirhan'ın darbe gecesinde makamına gelen Dağdelen ile işbirliği yaparak polis telsizinden sıkıyönetim ilanı yapmaya çalıştığı aktarılmıştı.

İddianamede ayrıca, Demirhan'ın, birliğe polislerin geldiğinin kendisine iletilmesi üzerine, "Kim size engel olursa vurma yetkisine sahipsiniz." dediği, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanının talimatıyla karargah binasını izleyen sahil güvenlik botunun kendilerine yönelmiş olduğunu görünce de TCG Taşucu Gemisi'nin komutanını arayarak, silahlarını sahil güvenlik botu ve limandaki polislere doğrultmasını, gerekirse ateş etmesini emrettiği vurgulanmıştı.

Kendini "sıkı yönetim komutan yardımcısı" ilan eden Dağdelen'in de darbeci komutanın emriyle denizde hazır bekleyen botla birlikte kaçışının planlandığı iddianamede yer alırken, limandan çıkışın yasaklanması üzerine tanınmamak için işçi kıyafeti giydiği, saklanmak için girdiği bir camide de polislerce yakalandığı iddianamede yer bulan detaylardan olmuştu.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English