Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Meram Belediyesi’nden örnek istihdam projesi

Meram Belediyesi tarafından kadınların ekonomik alanda daha aktif olmaları, kültürel ve sosyal hayata katkı sağlamalarına öncülük edebilmek amacıyla 2 yıl önce kurulan “Bacıyan-ı Meram” adlı kadın girişimcilik kooperatifi, tamamı kadınlardan olmak üzere 600’ü aşkın üye sayısına ulaştı. Ayrıca üyelerden 60’ı yarı zamanlı olarak istihdam edilerek üretime katkı sağlıyor.

Meram Belediyesi’nden örnek istihdam projesi
Tarihle köprü kurarak iktisadi, kültürel, ahlaki ve toplumsal alandaki kodları Bacıyan-ı Meram yapılanmasıyla bugüne taşıdıklarını kaydeden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “13. Yüzyıl’ın ilk yarısında Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı, Selçuklu Türklerinin yaşamında çok etkin bir rol oynamıştır. İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Ahilik’te kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan "Bacıyan-ı Rum" teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği'ni kurmuştur. Anadolu’nun Müslümanlaşmasında yüreğini ortaya koyan bu organize kadın gücü sayesinde toplum gelişim sağlamıştır. Biz de bu yoldan hareketle, aynı ruhu yansıtsın diye adını 'Bacıyan-ı Meram' yani Meramlı Bacılar koyduğumuz kooperatifi 2015 yılında hizmete açtık” diye konuştu. 

ÜYE SAYISI 600’E ULAŞTI

Bacıyan-ı Meram’ın tamamı kadınlar olmak üzere 600’ü aşkın üye sayısına ulaştığını belirten Başkan Toru, “Ayrıca bu üyelerden 60 civarında kadın; yarı zamanlı olarak sürekli çalışmakta, üretime katkı sağlamaktadır. Haftanın yedi günü açık olan kooperatif binamız 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermekte, özel gün ve gecelerde de rezervasyonlu olarak çalışmalarını sürdürmektedir” dedi. 



FARKLI SEKTÖRLERDE HİZMET ÜRETİYOR

Bacıyan-ı Meram Kooperatifi’nin gıda ve hizmet sektörüyle birlikte geleneksel el sanatlarının nadide ürünlerini de ürettiğine dikkat çeken Toru “El emeği, göz nuruyla kooperatife üye kadınların üretimiyle; nakış, dikiş, çini eserleri, keçenin farklı alanlardaki uygulamaları ve Türk el sanatlarının birçok dalında faaliyet sürdürülüyor. Kooperatif merkezinin dışında kurulması planlanan satış merkezlerine bir başlangıç oluşturmak amacıyla Alavardı Mahallesi’ndeki şubeyi de önümüzdeki günlerde hizmete açacağız. Bacıyan-ı Meram’ı yurt çapında hizmet sunan bir kooperatife dönüştürmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca ülkemizin birçok şehrinden çalışmalarımızı yakından görüp model olarak almak isteyen kuruluşlara da bu konudaki tecrübelerimizi aktarıyoruz” ifadelerini kullandı.



BACIYAN-I MERAM PROJESİ ÖDÜL GETİRDİ

Öte yandan pek çok belediye tarafından örnek alınan Bacıyan-ı Meram projesi Meram Belediyesi’ne ödül getirdi. Bursa İnegöl Belediyesi’nin Bacıbey Kent Kültürü Derneği işbirliğinde düzenlediği programda Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, bu projesiyle Hayme Ana Bacıbey Ödülü’ne layık görüldü. Bursa’da Şubat ayı içinde Bursa’da düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Ahi Evran’ın eşi olan Fatma Bacı, Bacıyan-ı Rum teşkilatını kurmuştur. Meram'ın Fatma bacısı olarak, mazimizden güç alan atiye uzanacak "Bacıyan-ı Meram" Kadın Girişimci Kooperatifini faaliyete geçirdik. Temennim kadınlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlayacak bu yapının; Bacıyan-ı İnegöl, Bacıyan-ı Bursa, Bacıyan-ı İstanbul gibi farklı isimlerle yerel yönetimlerin desteğiyle tüm Türkiye’ye yayılmasıdır” 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English