Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Memurların 4. Dönem Toplu Sözleşmesi imzalandı (2)

Kamu çalışanları ve memur emeklilerinin 2018 ile 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 4. Dönem Toplu Sözleşmesi hükümet ile sendikalar arasında imzalandı Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "5 milyonu aşkın insanın umudunu, 20 milyonu aşkın insanın beklentisini masada karşılama noktasında bütün sınırlar zorlanmış ve nihayetinde olabileceğin en iyisi bağıtlanabilmiştir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 4. Dönem Toplu Sözleşmesi'yle ilgili olarak, "5 milyonu aşkın insanın umudunu, 20 milyonu aşkın insanın beklentisini masada karşılama noktasında bütün sınırlar zorlanmış ve nihayetinde olabileceğin en iyisi bağıtlanabilmiştir." dedi.

Yalçın, 4. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde, 21 gündür devam eden toplu sözleşme sürecinin dün gece itibarıyla mutabakatla sonuçlandığını anımsattı.

Masanın her iki tarafı için de iki yıl yürürlükte kalacak bir toplu sözleşmenin müzakeresini ve mücadelesini yürütmenin oldukça zor bir süreç olduğunu ifade eden Yalçın, şunları söyledi:

"Toplamda 5 milyon 100 bin insanın iki yıllık dönemde alacağı maaşa ve diğer haklarına karar vermek akli, ahlaki ve vicdani açıdan büyük bir sorumluluktur. Vardığımız uzlaşma, bu sorumluluğun idrakinde olanların ortak başarısıdır. Bu noktada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için bir parantez açmak gerekiyor. Toplu sözleşmeden kısa süre önce Bakanlık görevine atanan Sayın Bakanın sendikacılık birikimi sürecin uzlaşmayla sonuçlanmasına büyük katkı sağlamıştır. Kamu İşveren Heyetine öncülük yapan Sayın Sarıeroğlu'na samimi gayreti için teşekkür ediyorum."

- "Kümülatif artış oranında yüzde 40 artış sağlanmıştır"

Yalçın, hükümetin kendilerine 14 Ağustos'ta yaptığı ilk teklifin 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ve enflasyon farkı şeklinde olduğunu anımsattı. Yalçın, yürütülen yoğun müzakerelerin ardından sonraki süreçte hükümetin bu teklifini revize etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Kendilerine dün 2018 yılı için yüzde 3,5 artı 3,5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 5'lik yeni bir teklifin sunulduğunu hatırlatan Yalçın, dün gece yarısına kadar devam eden müzakereler sonucunda 2018 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3,5, 2019 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zamda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Hükümetin ilk teklifi ile nihai zam oranı arasında mukayese yapan Yalçın, şu değerlendirmede bulundu:

"2018 yılının ilk altı ayı için yapılan ilk teklif yüzde 33, ikinci altı ayı için yapılan teklif ise yüzde 16 artırılmış. Böylece 2018 yılına ait kümülatif zam oranında, ilk teklife göre yüzde 25 oranında artış gerçekleşmiştir. 2019 yılının ilk altı ayı için yapılan ilk teklif yüzde 33, ikinci altı ay için yapılan ilk teklif yüzde 66 artırılmış böylece 2019 yılına ait kümülatif zam oranında, ilk teklife göre yüzde 50 oranında artış gerçekleşmiştir. İki yıllık kümülatif zam oranında ilk teklifte oran yüzde 12,5 iken imza altına alacağımız iki yıllık kümülatif artış oranı yüzde 17,54 olmuştur. Bu şekilde kümülatif artış oranında yüzde 40 artış sağlanmıştır. Bir başka ifadeyle siyasi irade, kamu görevlilerine iki yıl için yapılacak zam oranına ilişkin teklifini yüzde 40 artırmıştır."

Toplu sözleşme müzakerelerinin son günündeki uzlaşmayı ve 4. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin imza altına alınmasını çok önemli bulduklarını ifade eden Yalçın, "5 milyonu aşkın insanın umudunu, 20 milyonu aşkın insanın beklentisini masada karşılama noktasında bütün sınırlar zorlanmış ve nihayetinde olabileceğin en iyisi bağıtlanabilmiştir. Onun için yorgun, gergin geçen, arkadaşlarımızı bu anlamda üzdüğümüz hususlar olabilir ama neticede bütün kamu görevlilerinin sevinmesi, bütün toplumun sevinmesi önemli. Gelinen noktada bu mutabakatın ortaya çıkması son derece önemli ve değerlidir."

Yalçın'ın konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile 4. Dönem Toplu Sözleşme metni imzalandı.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English