Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mardin'de çocuklara arkeolojik kazı eğitimi

Mardin Müzesinde oluşturulan alanda çocuklar yaptıkları temsili kazıyla hem eğleniyor hem de tarihi eserler konusunda bilinçleniyor Müze eğitimcisi Işılay Baysak: "ArkeoPark alanında neolitik yaşamı görüyorlar, neolitik yaşama dair bulgular elde edip neolitik yaşamı tanıyorlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;
MARDİN (AA) - Mardin Müzesinde çocukları tarihi eser konusunda bilinçlendirmek amacıyla Arkeolojik Kazı Eğitimi veriliyor.

Mardin Müzesi bahçesinde oluşturulan ArkeoPark alanında 7-15 yaş arasındaki çocuklar, daha önce görevlilerce yerleştirilen eserleri bulmak için arkeologlar tarafından kullanılan aletlerle kazı yapıyor. Öğrencilere, uzmanlarca kazı teknikleri, eserin ortaya çıkarılması ve korunması konularında uygulamalı eğitim veriliyor. Öğrenciler, bu sayede hem eğleniyor hem de tarihi eserler konusunda bilinçleniyor.

Mardin Müzesinde görevli Sanat Tarihçisi Seher İvrendi, 2010 yılından bu yana uygulamaya geçirdikleri müze eğitimi programlarıyla, çocuklara yönelik eğitim faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

İvrendi, ArkeoPark kazı alanında çocukları kültürel varlıkları koruma ve yaşatma konusunda bilgilendirdiklerini kaydetti.

Müze eğitimcisi Işılay Baysak da çocuklara ArkeoPark alanında hem teorik hem de pratik eğitim verdiklerini belirterek, "Burada neolitik yaşamı görüyorlar, neolitik yaşama dair bulgular elde edip neolitik yaşamı tanıyorlar. İmitasyon ürünlerimizi öncesinden toprak altına koyuyoruz, üzerini toprakla kapatıyoruz ve sonrasında çocuklar kazı yapıp o ürünleri bulup çıkarıyor." dedi.

11 yaşındaki Şehmus Kaba, "İsteyerek buraya geldim, burada güzel etkinlikler oluyor. Biz buraları kazıyoruz, kase, bardak, kaşık buluyoruz. Çok mutluyum." şeklinde konuştu.

10 yaşındaki Burcu Gülseroğlu, tarihi eserlerin nasıl ortaya çıkarıldığını öğrendiğini anlatarak, "Onları bulunca kendimi çok mutlu, güzel hissediyorum. Önce tarihi eserlerin ne olduğunu öğrendik sonra buraya geldik. Toprağın içinden vazolar çıkıyor, tarihi eşyalar çıkıyor, onları fırçayla temizliyor ve çıkartıyoruz." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English