Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (1)

"Yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız. Bu yolla ekonominin enflasyon tarafında, para politikasına destek olmaya devam edeceğiz" "2018-2020 dönemini kapsayan OVP dokümanını en geç ekim ayının başında yayımlayacağız. Orada bu yıla ilişkin hükümet olarak revize büyüme tahminimizi kamuoyuyla paylaşacağız ama bugünden beklentilerin olumlu bir revize olduğunu söyleyebilirim"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız. Bu yolla ekonominin enflasyon tarafında, para politikasına destek olmaya devam edeceğiz." dedi.

Ağbal, Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme rakamlarında bir revizyon olup olmayacağına yönelik soru üzerine Ağbal, 2017-2019 dönemine ilişkin OVP'de bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 4,4 olarak belirlediklerini hatırlattı.

Ağbal, "Her ne kadar yılın başında birçok çevre Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 2-3 büyüyeceğini ifade etmiş olsa da hükümet olarak ortaya koyduğumuz kararlar, aldığımız tedbirler sayesinde ekonomide özellikle 2016'nın son çeyreğinden başlamak üzere güçlü bir toparlanmayı görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk çeyreğinde bu toparlanmanın da güçlenerek devam ettiğini dile getiren Ağbal, ikinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin de son derece olumlu olduğunu kaydetti.

Ağbal, birçok uluslararası kuruluş ve piyasa analistlerinin Türkiye ekonomisinin 2017 yılına ilişkin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğine işaret ederek, "2017 yılına ilişkin ekonomide ikinci yarıda, ekonomiyi olumlu yönde etkileyecek öncü göstergeler olduğu kadar, tabii ki birtakım riskler de var. Burada hem riskleri hesap ederek, hem olumlu göstergeleri bir arada değerlendirdiğimizde en azından OVP'de ortaya konulan büyüme tahmininin üzerinde bir büyümenin gerçekleşeceğini söyleyebiliriz." diye konuştu.

Her sene eylül veya ekim ayının başında OVP'nin dokümanını hazırladıklarını anımsatan Ağbal, "Şu anda arkadaşlar bu konuyla ilgili teknik çalışmalara başladılar. 2018-2020 dönemini kapsayan OVP dokümanını inşallah en geç ekim ayının başında yayımlayacağız. Orada da bu yıla ilişkin hükümet olarak revize büyüme tahminimizi kamuoyuyla paylaşacağız. O dönem geldiğinde zaten ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları, üçüncü çeyreğe ilişkin birçok öncü gösterge de ortaya çıkmış olacak ama bugünden beklentilerin olumlu bir revize olduğunu söyleyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

- "Beklentileri yukarıya çekecek politika seti oluşturma kararımız var"

Ekonomide büyümenin sürdürülebilirliğinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, gelecek aylarda en fazla dikkat etmeleri gereken konunun, büyümenin finansmanının sürdürülebilirliği ve finansman kalitesinin devamlılığı olduğunu kaydetti.

Ağbal, Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden uygulamaya konulan çok güçlü bir paket bulunduğunu ve kullanımda 190 milyar liralık büyüklüğe ulaşıldığını belirterek, bundan sonraki süreçte KGF'nin kullanımında özellikle yatırımı ve üretimi destekleyecek bir içerikte programın şekillenmesinin, ekonominin büyüme tarafına arz kanalına ciddi bir destek vereceğini söyledi.

Yılın ikinci yarısında ekonominin talep tarafından beklentilerin olumlu yönde gelişmesini sağlayacak bir karar çerçevesinin oluşturulması gerektiğini dile getiren Ağbal, "Bu konuda da hükümet olarak özellikle beklenti kanalında, beklentileri yukarıya çekecek genel bir politika seti oluşturma kararımız da var." dedi.

Ağbal, 2018-2020 dönemini kapsayan OVP'yi çok önemsediğini ifade ederek, bu dönemde merkezi yönetim bütçe dengesi bakımından mali disipline kararlı bir şekilde devam ettiklerini gösteren bir kamu maliyesi çerçevesi oluşturulması gerektiğini, bu konuda yoğun gayretlerinin devam ettiğini kaydetti.

- Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yapacağı değerlendirmeye ilişkin bir öngörüsünün bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Ağbal, bu kuruluşların Türkiye ekonomisine ilişkin zaman zaman değerlendirmelerde bulunduğunu, bunların birtakım varsayımlara, gerçekleşmelere dayalı olduğunu söyledi. Ağbal şöyle devam etti:

"Bizim tabii kredi derecelendirme kuruluşlarından 'Türkiye'yi övün' diyecek halimiz yok. Sadece söylediğimiz şu, Türkiye ekonomisinde bu kredi derecelendirme kuruluşlarının 15 Temmuz alçak darbe girişimi sonrasında yapmış olduğu değerlendirmeleri, kısa vadeye ilişkin tahminleri vardı ama şimdi görüyoruz ki kredi derecelendirme kuruluşlarının bu tahminleri ve bu beklentileri kendi bekledikleri şekilde gerçekleşmedi. Türkiye ekonomisi çok daha hızlı bir şekilde toparlandı, güçlü bir büyüme momentumuna girdi. Ekonominin yapısal, özellikle finansman tarafında söyledikleri karamsar tahminlerin gerçekleşmediğini görüyoruz."

Şu anda Türkiye ekonomisinin dış konjonktür bakımından son derece olumlu bir durumda olduğunu ifade eden Ağbal, dış çevrenin gerek jeopolitik, finansman, gerekse finansal istikrar olarak Türkiye ekonomisine destek verdiğini söyledi.

Küresel talep, özellikle AB tarafında Türkiye ekonomisinin dış ticaret tarafına çok güçlü bir destek olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Geçici değil, kalıcı çünkü Avrupa'da ekonomi büyüme ve momentum kalıcı ve yaygınlaşarak devam ediyor. Biz bundan en fazla istifade edecek ülkeyiz. İhracatımızın inşallah bu sene sonrasında ekonomik büyümeye büyük bir katkı vereceğini görüyoruz ama bu katkının önemli bir kısmı Avrupa'ya yapmış olduğumuz ihracattan gelecek." ifadelerini kullandı.

- "Yıl sonuna kadar vergi artışı yapmayacağız"

Ağbal, gelecek dönemde kamu ürün ve hizmetlerine yönelik herhangi bir vergi artışı olup olmayacağına yönelik bir soruya karşılık, maliye politikasının Merkez Bankasının enflasyonla mücadele politikasına destek vereceğini vurguladı.

Bugüne kadar maliye politikasının para politikası arasındaki uyuma her dönem dikkat ettiklerini anlatan Ağbal, "Bu dönem daha çok dikkat ediyoruz. Özellikle enflasyon üzerinde etki yapabilecek vergi ayarlamalarından kesin bir dille kaçınıyoruz. Dolayısıyla yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız. Bu yolla ekonominin enflasyon tarafında, para politikasına destek olmaya devam edeceğiz. Özellikle kamu maliyesinin oluşturduğu harcama tasarruf dengesi, gerekse kamu gelirleri ayağında da uygulayacağımız politikalarla piyasadaki arz ve talebin oluşmasına olumlu yönde katkı yapmak suretiyle Merkez Bankasının enflasyonla mücadelesine destek vereceğiz." dedi.

Hükümet olarak 180 günlük eylem planı hazırlığı içinde olduklarını anımsatan Ağbal, Bakanlık olarak buna ilişkin eylem planı taslağını Başbakanlığa gönderdiklerini ifade etti.

Ağbal, eylem planında özellikle vergi mükelleflerinin vergiye uyumunu kolaylaştıracak, vergiye uyum maliyetlerini düşürecek ve vergi uygulamalarında kolaylık sağlayacak önemli program önerilerinin bulunduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Ağbal, "Bu dönem süresinde Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi Kanununun iyileştirilmesi ile ilgili kanunun süratle yasalaşması konusu var. Katma Değer Vergisi (KDV) reformunu bu dönem içinde hayata geçirmek istiyoruz. Vergi kanunlarında gerek Gelir Vergisi, Gerek Vergi Usul Kanunu, gerekse KDV kanunlarıyla ilgili önemli yapısal düzenlemeleri yapıyoruz. Burada istişarelere büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Gelir Vergisi yasa taslağının içinde hala yapılabilecek ilave düzenlemelerin olduğunu düşündüğünü dile getiren Ağbal, "Gelir Vergisi Kanunu reform mahiyetinde bir kanun olsun istiyorsak, gerek vergi tabanının genişletilmesi, gerek vergi yüklerinin adil ve piyasanın ihtiyaç duyduğu rekabetçiliğe uygun bir şekilde dağıtılmasını sağlayacak düzenlemeler yapmamız lazım." dedi.

(Sürecek)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English