Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mahkeme karar verdi! Selçuklu Ziraat Odası’nda yönetim kayyımda

Selçuklu Ziraat Odası’na kayyım olarak atanan Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, mahkemenin, Selçuklu Ziraat Odası’nda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni (TZOB) haklı bulduğunu ve son noktayı koyduğunu bildirdi.

Mahkeme karar verdi! Selçuklu Ziraat Odası’nda yönetim kayyımda
Kayyım olarak atanan Ziraat Odası’nın delegeleri Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, Selçuklu Ziraat Odası’na gelerek odayı teslim aldılar. Teslimin ardından yazılı açıklama yapan Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, birliğin açtığı davada mahkemenin, TZOB Yönetim Kurulu’nun 12 Mayıs 2017 tarihinde aldığı yönetim kayyımı atama kararını hukuka uygun olduğunu tespit ettiğini ve birliğin atadığı kayyımları yönetim kayyımı olarak görevlendirdiğini belirttiler.
Yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Görevden alınan eski başkan Nurettin Akcan ve Yönetim Kurulu’nun Oda’yı kayyım heyeti olan bizlere teslim etmemesi nedeniyle faaliyetlerini yerine getiremeyen Selçuklu Ziraat Odamızda sorun çözüldü, kayyım heyeti olarak göreve başladık.

Kayyım heyeti olarak, yeni organ üyelerinin seçiminin yapılmasına ve yeni organların teşekkül etmesine kadar, seçim işleri dahil odanın kanun ve tüzükte gösterilen iş ve işlemlerini yürüteceğiz. Akcan, çiftçilerimizin şikayetleri üzerine, Selçuklu Ziraat Odası’nda yapılan teftiş ve inceleme sonucu, görevli müfettişin düzenlediği rapor ile tespit olunan, ‘görevi kötüye kullanma, görevin ifasında kanuna ve mevzuata uymama’ fiilinin yasal sonucu olarak ve müfettişin talebi doğrultusunda görevden alınmıştı. Müfettişin söz konusu raporunun bir sureti de Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

Nurettin Akcan, görevden alındıktan sonra Oda Meclisi tarafından ikinci defa Oda Yönetim Kurulu üyeliğine, görev dağılımı sonrası da Oda Başkanlığına seçildi. Böylelikle hem 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanuna hem Türkiye Ziraat Odaları Birliği kararlarına aykırı hareket edildi. Selçuklu Ziraat Odası Meclisi de kendi kararına aykırı harekette bulundu."

12 Mayıs 2017 tarihinde toplanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu’nun, Selçuklu Ziraat Odası Meclisi’ni görevden aldığını ve yeni organ üyelerinin seçiminin yapılmasına ve yeni organların teşekkül etmesine kadar seçim işleri dahil odanın kanun ve tüzükte gösterilen iş ve işlemlerinin yürütmek üzere kendilerini yönetim kayyımı olarak görevlendirdiklerini vurgulayan heyet açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“Mevcut organlarının görevlerine son verildiğinden temsil ve ilzam yetkilerinin kalmadığı, Oda’nın temsil ve ilzam yetkisinin görevlendirilen heyette olduğu görevden alınan Selçuklu Ziraat Odası Meclis üyelerine tebliğ edildi, bu husus ilgili kurum ve kuruluşlara da bildirildi. 

Selçuklu Ziraat Odası’nın iş ve işlemlerini yürütmek üzere kayyım heyeti olarak, 18 Mayıs 2017 tarihinde Oda’ya gittik. Görev yapmamız, görevden alınan Yönetim Kurulu tarafından engellendi. Yetkisi olmayan görevden alınmış Yönetim Kurulu, Selçuklu Ziraat Odası’nda hiçbir işlem yapamamış, işlem için başvuran üyelerine hizmet verememiştir. 

Bunun üzerine TZOB, görevlendirdiği kayyımların mahkeme tarafından atanması için, Konya 4. Sulh Hukuk Mahkemesine kayyım atama davası açtı.

Bu davada mahkeme, TZOB’u haklı buldu ve son noktayı koydu. Mahkeme, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu’nun 12 Mayıs 2017 tarihinde aldığı yönetim kayyımı atama kararının hukuka uygun olduğunu tespit etti. Bizi yönetim kayyımı olarak görevlendirdi.
Odanın hukuken dahil olmadığı, özel bir firmanın gübre ve tohum satışlarını Oda adına uygun olmayan evrak düzenleyip makbuz kesen, Oda’yı ürün markası ve firma reklamı yapmak için kullanan, Oda internet sitesinde ürün markası ve firma duyurusunu yapan, üyelere Oda’dan ürünle ilgili cep telefonu mesajları attıran Akcan, bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de kamu personeli niteliğinde olan Oda personelini kanunsuz bir şekilde bu iş için çalıştırmıştır. Görevlendirdiği Oda personelini kullanarak üye çiftçilerden ürün karşılığı Oda adına para tahsilatı yapmış, ancak paraları Oda hesabına girmemiştir.”

-TZOB’un bütün karar ve uygulamaları kanuna ve mevzuata dayanıyor-

Meslek örgütlerinin Anayasanın 135. maddesine göre Anayasal kuruluşlar olduğunu, bütün kurum ve kuruluşlar gibi Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de bir hukuka ve mevzuata tabi bulunduğuna dikkati çeken kayyım heyeti açıklamalarında şu bilgileri verdiler:

“Anayasanın 135. maddesi, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu, bu kanun kapsamında çıkarılan tüzük ve yönetmelikler, Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin mevzuatını belirler. Bütün karar ve uygulamalar, kaynağını, kanundan ve mevzuattan alır. 
Ziraat Odaları da 6964 sayılı Kanuna göre kurulur. Faaliyetleri, yasal şartların oluşması halinde organlarının görevden alınması veya Oda’nın kapatılarak tüzel kişiliğinin sona erdirilmesi de bu Kanunun amir hükümlerinin açıkça verdiği görev ve yetkiler kapsamında gerçekleştirilir.

Kim kanun ve mevzuata aykırı hareket ederse, kanun ve mevzuatın öngördüğü yaptırımların uygulanması yine Kanunun amir hükmüdür. Bu durum hukuk devleti olmanın tabii sonucudur. Görevden alınmayı gerektiren yasal durumların tespiti halinde gereğinin yapılmaması da Kanunun ve hukuk devleti ilkesinin asla kabul edemeyeceği bir durumdur. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin tüm iş ve işlemleri idari işlem niteliğindedir, kararlarına karşı yargı yolu da açıktır.
Nurettin Akcan’ın, görevden alınması, kanun ve mevzuatın amir hükümleri gereğidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, görevden alınmayı gerektiren yasal durum oluştuğu ve bu durum müfettiş raporuyla tespit edildiği için, kanunun kendisine verdiği amir hükmü uygulamıştır.” 


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English