Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Macaristan'dan AB Komisyonunun kararına tepki

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: ''(Yasa dışı göç) Macar hükümeti bunu tehlikeli, zorunlu kota sistemini ise kötü ve zararlı olarak görüyor''

Anadolu Ajansı haberine göre;
BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun, AB'nin zorunlu sığınmacı kota sistemine uymadığı için Macaristan'ı Avrupa Adalet Divanı'na sevk etmesine tepki gösterdi.

Szijjarto, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin birçoğunun yasa dışı göçü AB için olumlu bir gelişme olarak gördüğünü iddia ederek, ''Macar hükümeti bunu tehlikeli, zorunlu kota sistemini ise kötü ve zararlı olarak görüyor.'' dedi.

Macarların güvenliğini tehdit eden kararların yürürlüğe girmemesi için mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Szijjarto, AB'de Macaristan'a karşı siyasi "cadı avı" yürütüldüğünü iddia etti.

Macaristan'ın AB'nin zorunlu sığınmacı kota sistemine uymadığı için hakkında başlatılan ihlal prosedürünün mahkemeye taşındığına işaret eden Szijjarto, Macar hükümetinin zorunlu kota sisteminin uygulanmasının imkansız olarak gördüğünü ve Avrupa Adalet Divanı'nda savunma yapacaklarını söyledi.

AB Komisyonu'ndan bugün yapılan yazılı açıklamada, Çekya, Macaristan ve Polonya'yı AB'nin zorunlu sığınmacı kota sistemine uymadığı için Avrupa Adalet Divanı'na sevk edildiği bildirilmişti.

Macaristan, Polonya ve Çekya hakkında 15 Temmuz 2017'de ihlal prosedürü başlatıldığı, bu ülkelerden tatmin edici bir cevap alınmaması nedeniyle ihlal prosedürünün ikinci aşamasının işletildiği kaydedilen açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın 6 Eylül'de sığınmacıların üye ülkeler arasında zorunlu dağıtımını öngören kota sistemine uyulması gerektiğine hükmetmesine rağmen Çekya, Macaristan ve Polonya'nın bu çerçevede yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtildi.

Açıklamada, zorunlu kota sistemine ilişkin konsey kararları uyarınca tüm üye ülkelerin her üç ayda bir alabilecekleri sığınmacı sayısı konusunda beyanat vermeleri gerektiğine işaret edilerek, Macaristan'ın bu çerçevede hiçbir girişimi olmadığı, Polonya'nın tek bir sığınmacı dahi almadığı, Çekya'nın da en son 2016 Ağustos'ta sığınmacı kabul ettiği ancak bir yıldan fazla süredir yeni sığınmacı için beyanat vermediği kaydedildi.

- Zorunlu kota sistemi

Avrupa'yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için AB Konseyi, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan ve korumaya ihtiyacı olan 160 bin sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene içinde dağıtılması kararı almıştı. Bu karara daha sonra Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı çıkmıştı.

Slovakya ve Macaristan, Avrupa Adalet Divanı'na AB Konseyi'nin kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB'nin kota sisteminin sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.

Adalet Divanı ise iki ülkenin başvurusunu reddetmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English