Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Macaristan'daki Kanuni türbesindeki çalışmaları içeren kitap tanıtıldı

TİKA'nın desteği ile Zigetvar'da ortaya çıkarılan Kanuni'nin türbesinin araştırma çalışmalarının yer aldığı kitap ve film tanıtıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;
BUDAPEŞTE (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) desteklediği proje kapsamında yeri tespit edilen, 1566'da Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği alandaki çalışmaları içeren kitabın tanıtımı yapıldı, filmi gösterildi.

Başkent Budapeşte'deki Eötvös Lorand Üniversitesi'nde (ELTE), Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organların defnedildiği alanı bulmak için 2013 ve 2016 yıllarında Macaristan'ın Zigetvar kentinde yapılan çalışmaların bir araya getirildiği kitap ve filmin tanıtımı için düzenlenen programa Macarlar büyük ilgi gösterdi.

Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zigetvar'daki türbenin ortaya çıkarılmasında görev alan ekibin hazırladığı filmde ve kitapta yapılan çalışmaların geniş bir şekilde yer aldığını belirterek, ''Bu arkeolojik araştırmada elde edilen sonuç çok önemli. Macaristan'daki Osmanlı döneminin ortaya çıkarılması yönünde atılmış çok önemli bir adım. Bu çalışmalar aynı zamanda hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda büyük ilgi gördü.'' şeklinde konuştu.

Yapılan çalışmaların Türk-Macar dostluğunu pekiştirdiğini, iki halkın ortak tarihe sahip olduğunu söyleyen Hovari, Macaristan'daki Osmanlı dönemine ait birçok tarihi esere Macarların gerekli ehemmiyeti gösterip koruduğunu benzer şekilde Türklerin de Türkiye'deki Macar tarihi eserlerini koruyup sahip çıktığını ifade etti.

Zigetvar'daki araştırmayı yürüten Macar ekibin başındaki Pecs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Norbert Pap ise TİKA'nın desteklediği projenin başarıya ulaştığını, çalışmaların yer aldığı kitap ve filmin tanıtımından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, ''Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesini bulmak için 4 yıl önce TİKA'nın desteği ile bu projeyi başlattık. Bu çalışmalarımızı başarı ile bitirdik. Bu akşam Macar ve Türk araştırmacıların yaptığı çalışmaların yer aldığı kitabın ve yarım saatlik filmin tanıtımını yaptık.'' diye konuştu.

Kitabın halihazırda Macarca yayınlandığını, Türkçeye çevrilmesi konusunda TİKA ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Pap, filmin ise Türkçe ve İngilizce alt yazılı olarak da yayınlanmasının planlandığını söyledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English