Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Lübnan, nüfusunun yarısı kadar mülteci barındırıyor

Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip Lübnan'da 2 milyondan fazla mülteci yaşıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
BEYRUT (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Lübnan'ın yaklaşık 5 milyon nüfusuna karşılık ülkede çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 2 milyondan fazla mülteci yaşıyor.

Ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerin bir türlü sona ermediği Lübnan, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli, 500 bin de Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu, Lübnan'ın, nüfusunun neredeyse yarısı kadar mülteci barındırdığı anlamına geliyor.

Lübnanlı yetkililer ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında ülkedeki mülteci sayısı hakkında önemli fark göze çarpıyor. BM, kendisine kayıtlı olmayan mültecilerin sayısını hesaplamadığı için gerçek rakamları belirlemede yetersiz kalıyor.

Lübnan'da yaşayan Suriyeli mülteci sayısı BM verilerine göre 1 milyon 17 bin 433 iken, Lübnan makamları bu rakamın 1,5 milyondan fazla olduğunu ifade ediyor. BM verilerine göre ülkede 450 bin de Filistinli mülteci yaşıyor. Lübnan makamları ise bu sayının 500 binden fazla olduğunu söylüyor.

- Lübnan'da yaşayan Suriyeli mülteciler

Suriyeli mültecilerin büyük kısmı ülkenin kuzeyinde ve Beka Vadisi bölgesinde bulunan farklı büyüklükteki mülteci kamplarının yanı sıra kendi imkanları ile kurdukları çadır evlerde yaşıyor.

Cebel-i Lübnan bölgesinde yer alan Kitirmaya köyünde 12 binden fazla Suriyeli mülteci bulunuyor.

Köyün sakinlerinden Ali Tafeş, 2013 yılında Suriyeli mültecilerin zor durumda olduklarını görerek kendi arazisini mültecilere bağışlamış. Başta birkaç ailenin yaşadığı alanda sayı her geçen gün artmış ve şu an burası 55 ailenin yaşadığı bir kompleks haline gelmiş.

AA muhabirine konuşan Tafeş, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin sayısının azaldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve Suriye'den yeni ailelerin gelmeye devam ettiğini söyledi.

Hiçbir karşılık beklemeden bu yardımı yaptığını belirten Tafeş, "İmkanım olsa da daha fazla aileye yer imkanı sağlasam. Ancak elimden bu kadarı geliyor." dedi.

Şam'dan geldiğini söyleyen Muna Fadlallah adlı Suriyeli kadın ise 4 yıldır bu kampta yaşadığını, Lübnan'daki diğer Suriyelilere göre kendi durumlarının daha iyi olduğunu belirtti.

Kamptaki mültecilerin birbirleriyle devamlı yardımlaştıklarını vurgulayan Fadlallah, "Elektrik çok sık gidiyor. Halimize şükrediyoruz. Çocuklarımın ne kadar daha okuldan uzak kalacağını bilmiyorum. Vatanıma dönmek ve yıkılmış da olsa kendi evimde, doğup büyüdüğüm mahallede yaşamak istiyorum." diye konuştu.

Çocuklar için ufak bir oyun alanı ve küçük oda tarzında bir sınıfın olduğu kamp, Lübnan'daki binlerce Suriyeli mültecinin sahip olmadığı bir yerleşim alanı konumunda.

- Lübnan'da Suriyeli mülteci krizi büyüyor

Suriyeli mülteci sorunu, Lübnanlı yetkililer tarafından ülkede "patlamaya hazır bir bomba" olarak değerlendiriliyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan çeşitli araştırmalara göre, 2012 yılında yüzde 11 olan işsizlik oranı, Suriyeli mültecilerin ülkeye gelmesinin ardından 2016 yılında yüzde 25 seviyesine ulaştı.

"Lübnan'da Mülteci Krizi" başlığıyla geçen ay düzenlenen konferansta konuşan Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Merabi, yüz binlerce Filistinli mültecinin yaşadığı Lübnan'a 1,5 milyon Suriyeli mültecinin gelmesinin, ülkede ulusal ve sosyal krize neden olduğunu söylemişti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil de 18 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, yüz binlerce Suriyelinin gelmesiyle ekonomik, sosyal ve güvenilik sorunları yaşayan Lübnan'ın bir kırılma noktasına geldiğini, uluslararası toplumun çok geç olmadan Lübnan'a gerekli desteği vermesi gerektiğini vurgulamıştı

- Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteciler

Lübnan'daki 500 binden fazla Filistinli mültecinin büyük bölümü ise ülke geneline dağılmış, altyapı ve sosyal imkanların çok kısıtlı olduğu 12 kampta hayatlarını sürdürüyor.

Yaklaşık 100 bin civarında Filistinli mültecinin yaşadığı Ayn el-Helva Mülteci Kampı'nda, Filistinli gruplar arasında sık sık silahlı çatışmalar çıkıyor.

Lübnan, İsrail'den sonra Filistinli mültecilerin en fazla hak ihlaline maruz kaldığı ülke konumunda. Filistinlilerin, 2001 yılından itibaren mülk edinmeleri, sahip oldukları mülkü çocuklarına bırakma hakları, doktorluk, avukatlık, eczacılık gibi 20 mesleği yapmalarına izin verilmiyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English