Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin vatan özlemi

Sabra ve Şatilla Kampında doğan Filistinli Halidi: "Bir gün ülkemize döneceğimize inanıyoruz" Filistin'de doğduktan 7 yıl sonra Lübnan'a gelen Avde: "Bir daha ülkeme dönemeyeceğimi yıllar sonra öğrendim"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BEYRUT (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteciler, 30 Mart Filistin Toprak Günü nedeniyle, Filistin'e olan özlemlerini ve geçmişte neler yaşadıklarını anlattı.

Başkent Beyrut'ta bulunan Sabra ve Şatilla Kampı'nda yaşayan Filistinli mülteciler, AA muhabirine, 30 Mart Filistin Toprak Gününün 41. yıl dönümünde, Filistin'e olan özlemleri ve geçmişte yaşadıklarıyla ilgili bilgi verdi.

- "Bir gün ülkemize döneceğimize inanıyoruz"

Sabra ve Şatilla Kampında doğan 63 yaşındaki Yasir El-Halidi, ülkesine duyduğu özlemi şu sözlerle anlattı:

"İsrail, işgal altında tuttuğu Lübnan'ın güneyinden 2000 yılında çekildi. İsrail askerleri çekilir çekilmez sınır bölgesine gittim ve ülkemin topraklarını ilk defa o zaman gördüm. Saatlerce ülkemi izledim ve ilk defa topraklarımın kokusunu almanın hazzını yaşadım."

Tüm Filistinli mülteciler gibi ülkesine geri dönmeyi çok istediğini ve bu hayalinin bir gün gerçek olacağına inandığını belirten Halidi, "Bu hayalimizi, nesilden nesile aktarmaya devam ediyoruz." dedi.

- "Lübnan'ı seviyoruz ancak vatanımız Filistin'i daha çok seviyoruz"

Ailesinin Hayfa şehrinden Lübnan'a geldiğini ve kendisinin Lübnan'da doğduğunu aktaran 57 yaşındaki Ebu Bilal Adluni de sadece 30 Mart Filistin Toprak Günü'nde değil, yılın her günü Filistin'e dönmeyi düşündüklerini belirtti.

Adluni, "Filistinliler uzun yıllardır burada yaşıyor ve bir çoğumuz burada doğdu. Herhangi bir ülkede vatandaşlığımızın olmaması çok büyük sıkıntılara neden olsa da Lübnan vatandaşlığı almak gibi bir çabamız yok. Lübnan'ı seviyoruz ancak vatanımız Filistin'i daha çok seviyoruz." diye konuştu.

Lübnan'da 1982 yılında yaşanan iç savaş sırasında İsrail ordusuna esir düştüğünü ve Filistin'e götürüldüğü söyleyen Adluni, ülkesini ilk ve son kez o zaman gördüğünü, bir hapishaneden diğerine aktarılırken ülkesini doya doya seyrettiğini ifade etti.
- "Bir daha ülkeme dönemeyeceğimi yıllar sonra öğrendim"
Filistin'de doğduktan 7 yıl sonra ailesi ile Lübnan'a geldiğini söyleyen 72 yaşındaki Muhammed Yunus Avde ise o yıllarda yaşadıklarıyla ilgili şöyle konuştu:
"Ülkemden 7 yaşında ayrıldığım için doğduğum yerlere dair fazla bir şey hatırlamıyorum. Ama Lübnan'a gelişimizi hiç unutmuyorum. Bir gün aniden evimizden çıktık ve buraya geldik. Ben, Lübnan'daki akrabalarımızı ziyarete geldiğimizi zannediyordum. Bir daha ülkeme dönemeyeceğimi yıllar sonra öğrendim. Ailem, buraya gelişimizi hiçbir zaman kabullenemedi. Babam sürekli olarak, 'vatanımı terk edip burada yaşamaktansa vatanımda ölmeyi tercih ederim' diyordu. Beni burada bırakan annem ve babam, öleceklerini bildikleri halde Filistin'e döndüler. İsrail askerleri evimizi almaya çalışırken her ikisi de şehit oldu."
Filistin Toprak Günü hakkında bilgisi bulunmayan Filistinlilerden birisi olan 35 yaşındaki Menal İsa da "Okul yıllarında bu günü duyuyordum. Kötü bir gün olduğunu biliyorum. Başka bir bilgim yok." diye konuştu.
- Kampta yaşayan yaşlı Filistinliler ile genç Filistinlilerin, Filistin Toprak Günü hakkındaki bilgileri ve söylemleri arasındaki farklılık dikkati çekiyor

Yaşlı Filistinlilerin çok önemsedikleri ve büyük anlam taşıdığını ifade ettikleri Filistin Toprak Günü, Filistinli gençlerin bir kısmı için sıradan bir günün ötesine geçmiyor.

Lübnan'da yaşayan Filistinli mültecilerin çoğunluğu için kara bir gün olan 30 Mart Filistin Toprak Günü, ülkelerine dönüş hayalini hatırlamak için bir fırsat olarak görülüyor.
- Sabra ve Şatilla Kampı
Beyrut'un batısında yer alan ve bir kilometrekareden daha küçük bir bölge olan Sabra ve Şatilla Kampında, 12 binden fazla Filistinli mülteci yaşıyor.

İsrail ordusunun gözetimindeki Lübnanlı Hristiyan Falanjist'ler tarafından 16 Eylül 1982'de başlatılan ve 3 gün süren katliamda, Sabra ve Şatilla Kampında 3 binden fazla Filistinli mülteci öldürülmüştü. Sabra ve Şatilla, tüm dünyanın gündemine gelen bu katliam nedeniyle Lübnan'daki en fazla tanınan Filistin mülteci kampı oldu.
- Lübnan'da 480 bin Filistinli mülteci yaşıyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) 3 yıl önce yaptığı bir araştırmaya göre, 28 bini başkent Beyrut'taki 4 kampta olmak üzere Lübnan genelindeki 12 kampta yaklaşık 480 bin Filistinli mülteci yaşıyor.
- Direnişin sembolü: Toprak Günü
İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistinliler olayı protesto etmek için genel grev yapmış, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta işgale karşı etkinlikler düzenliyor.

Toprak Günü olarak anılan bu olay, İsrail'le Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin sebatının simgesi olarak görülüyor.

Filistin Toprak Günü'nün geçmişi "Nekbe" olarak bilinen 1948'de İsrail'in kurulması ve sonrasındaki olaylar zincirine kadar uzanıyor.

1976 olayları, İsrailli yetkililer ile Filistinli kitleler arasında ilk çatışma olması sebebiyle büyük önem kazandı.

İsrail, 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English