Son Dakika Haberler

Lübnan Müslüman Alimler Birliği Başkanı Rifai: "Tamamı Sünnilerden oluşan İslami tutukluların, yıllardır devam eden mağduriyetlerine son verilmeli ve bu suçsuz insanlar ailelerine kavuşmalıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BEYRUT (AA) - Lübnan hapishanelerinde kendilerini "İslami tutuklular" olarak niteleyen mahkûmların aileleri, başkent Beyrut'ta düzenledikleri gösteride genel af talebinde bulundu.

Mahkûm yakınları genel af taleplerini duyurmak için başkentte Hükümet Sarayı yakınındaki Riyad es-Sulh Meydanı'nda toplandı.

Lübnan Müslüman Alimler Birliği Başkanı Salim Rifai, burada yaptığı konuşmada, "İslami tutukluların dahil edilmeyeceği bir genel af adil değildir. Eğer bir genel af çıkarılacaksa bu herkesi kapsamalıdır." dedi.

Rifai, "Tamamı Sünnilerden oluşan İslami tutukluların, yıllardır devam eden mağduriyetlerine son verilmeli ve bu suçsuz insanlar ailelerine kavuşmalıdır." diye konuştu.

İslami Tutuklu Aileleri Komitesi Sözcüsü Ahmet Şimali de Lübnan hükümetine seslenerek, genel af talebinde bulunmak için bu gösteriyi düzenlediklerini ve ülkenin her köşesinden katılım olduğunu belirtti.

Trablus, Sayda ve Arsal şehirlerinden otobüslerle gelen çok sayıda kişinin katıldığı gösteride, "İslami tutuklular" olarak nitelenen mahkûmların fotoğrafları taşındı.

Gösteri sırasında güvenlik güçleri, Hükümet Sarayı'na giden yolları kapatarak, geniş önlem aldı.

- Genel af tartışmaları

Lübnan'da 9 yıl aradan sonra 6 Mayıs'ta yapılacağı açıklanan genel seçimler öncesinde "genel af" düzenlemesi en çok tartışılan konular arasında yer alıyor.

Lübnan basınında son aylarda çıkan bazı haberlerde, seçim öncesi çıkması muhtemel genel af yasasının "İslami tutuklular" kapsamayacağı iddia edilmişti.

Darul Fetva Kurumu'nda 21 Aralık'ta "İslami tutuklular"ın aileleri ile görüşen Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan, "İslami tutukluları hariç tutacak bir genel af kanununa karşı çıkacağımızdan ve genel affın İslami tutukluları da kapsaması için mücadele edeceğimizden emin olabilirsiniz." açıklamasını yapmıştı.

- Lübnan cezaevlerindeki "İslami tutuklular"

Lübnan cezaevlerinde kendilerini "İslami tutuklular" olarak niteleyen ve farklı cezaevlerinde tutulan 2 bin civarında kişi bulunuyor. Lübnan askerini öldürmek, terör örgütü DEAŞ veya El Kaide üyesi olmak, Suriye'deki silahlı gruplara yardımda bulunmak ve terör örgütü olarak kabul edilen gruplara üye olmak ile suçlanan bu kişiler, Sünni oldukları ve inançlarını yaşamaya çalıştıkları için tutuklandıklarını iddia ediyor, bu nedenle de kendilerini "İslami tutuklular" olarak niteliyor.

Kendilerini "İslami tutuklular" olarak niteleyen bu kişiler arasında yıllardır cezaevinde olmasına rağmen, henüz mahkemeye çıkmamış kişiler bulunuyor.

Söz konusu tutuklular, mayıs ayında "açlık grevi başlatmış ve genel af çıkıncaya kadar devam edeceklerini" açıklamıştı. Açlık grevindeki tutukluların aileleri, Beyrut'un doğusundaki ülkenin en büyük hapishanesi olan Rumiyye Hapishanesi'nin önünde toplanarak gösteri düzenlemişti. Yakınlarının yargılama olmadan yıllardır hapishanede tutulduğunu vurgulayan aileler, Sünni oldukları için bu haksızlığa maruz kaldıklarını iddia etmişlerdi.

İçişleri Bakanlığı ve Darul Fetva Kurumu yetkililerinden oluşan bir heyet, Rumiyye Hapishanesi'ne giderek açlık grevi yapan tutuklularla görüşmüş, ardından yaklaşık bin tutuklunun katıldığı açlık grevi sona ermişti.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English