Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Lübnan'da "Bağımsızlık ve Direniş Bayramı"

İsrail işgalinin sona erdiği 25 Mayıs günü Lübnan'da her yıl "Bağımsızlık ve Direniş Bayramı" olarak kutlanıyor Lübnan iç savaşı sırasında 1978'de önce güneyde 10 kilometre derinliğinde bir bölge oluşturan İsrail, 1982'de büyük bir askeri operasyon başlatarak Beyrut'a kadar ilerledi İşgal boyunca savaş uçaklarıyla çok sayıda saldırı düzenleyen İsrail, 1985'te kademeli olarak ülkenin güneyine doğru çekildi Son İsrail askeri, 25 Mayıs 2000 tarihinde, Şebaa Çiftlikleri hariç diğer tüm Lübnan toprak

Anadolu Ajansı haberine göre;
BEYRUT (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Lübnanlılar 22 yıl süren İsrail işgalinin sona erişinin 17'nci yıl dönümünü coşkuyla kutluyor.

Lübnan'da İsrail işgalinin sona erdiği 25 Mayıs günü her yıl "Bağımsızlık ve Direniş Bayramı" olarak kutlanıyor.

Bugün, 22 yıl süren İsrail işgalinde kaybettiklerini anan Lübnanlılar, aynı zamanda bağımsızlık ve özgürlüklerine bağlılıklarını ifade eden çeşitli etkinlikler düzenliyor.

- İşgalin başlangıcı

Lübnan'da 1975'te başlayan iç savaş, "soğuk savaş" döneminde bölgesel ve küresel güçlerin de doğrudan veya dolaylı olarak dahil olduğu bir mücadele alanına dönüştü.

İsrail, kendi güvenliğinin tehlike altında olduğunu iddia ederek 1978'de Lübnan iç savaşına dahil oldu. İsrail güçleri, Hristiyan müttefiklerinin kontrolünde Lübnan'ın güneyinde 10 kilometre derinliğinde bir bölge oluşturdu.

Bununla kalmayan İsrail askerleri, 1982'de büyük bir operasyon başlatarak başkent Beyrut'a kadar ilerledi. Bu geniş kapsamlı operasyon sırasında, İsrail gözetimindeki Lübnanlı aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milisler, Beyrut'un batısındaki 20 bin Filistinli mültecinin yaşadığı "Sabra ve Şatilla Filistin Mülteci Kampı"nı basarak aralarında çocukların da olduğu 3 binden fazla Filistinliyi katletti.

İşgal boyunca savaş uçaklarıyla çok sayıda saldırı düzenleyen İsrail, 1985'te kademeli olarak ülkenin güneyine doğru çekildi.

Lübnan'daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaş, 1989 yılında Suudi Arabistan'da imzalanan Taif Antlaşması ile sona erdi. İş savaş yıllarında Şiiler tarafından kurulan İran destekli Hizbullah örgütü, Taif Antlaşması'ndaki "tüm silahlı milis grupların silah bırakması" şartından, ülkenin güneyinde İsrail'e karşı verdiği direniş nedeniyle muaf tutuldu.

- Lübnan'ın güneyinde İsrail işgali ve çatışmalar devam etti

İç savaş sonrası yeniden kurulan Lübnan ordusu ile Hizbullah militanları, güneyde işgalini sürdüren İsrail'e karşı savaşmaya devam etti.

Bölgenin dağlık alanlarında yoğun çatışmaların yaşandığı bu dönemde İsrail, sık sık sivil yerleşim bölgelerine hava saldırısı düzenledi.


İsrail işgali sırasında Hizbullah'ın gösterdiği askeri mücadele, örgüte Arap ve İslam dünyasında meşruiyet getirdi.

- İsrail'in Lübnan'dan çekilişi

İsrail Bakanlar Kurulu, 5 Mart 2000'de Lübnan'dan çekilmeyi onayladı. Ardından İsrail askerleri, kademeli olarak Lübnan'ın güneyinden çekilmeye başladı. İsrail ordusu çekilirken terk ettiği askeri mevzileri, askeri üsleri, tesisat ve malzemelerle birlikte havaya uçurdu.

Son İsrail askeri, 25 Mayıs 2000 tarihinde, Şebaa Çiftlikleri hariç diğer tüm Lübnan topraklarından çıktı. Çekilme işlemi tamamlanınca İsrail, Lübnan sınırını kapattı.

İşgal sırasında İsrail ile işbirliği yapan 5 binden fazla kişi yargılanma korkusuyla İsrail'e sığındı. İşbirliği yapanlardan çoğunluğu Şii, aralarında Dürzi ve Hristiyanların olduğu binden fazla kişi de Lübnan ordusuna teslim oldu.

Lübnan'ın güneyinden çekilmenin tamamlanmasının ardından İsrail'de, hükümet ve ordu aleyhinde yoğun tartışmalar başladı. İsrail basını bu çekilmeyi "Lübnan hezimeti" olarak nitelerken, Arap dünyası, 52 yıllık İsrail-Arap çatışmasında İsrail'in ilk kez görüşmelerle değil, silah zoruyla bir bölgeden çekilmiş olduğunu savunarak sevinçle karşıladı.

Son olarak 2006'da Hizbullah'ın askeri kanadı ile İsrail arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde çıkan çatışma Lübnan'da büyük bir yıkıma yol açtı. "Temmuz Savaşı" olarak bilinen ve 33 gün süren savaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı ile son buldu.

- İsrail-Lübnan sınırı

Halihazırda iki ülke arasında mayınlı bölge yer alıyor. Mayınlı bölgenin İsrail tarafında elektrikli teller ile çeşitli gözetleme ve istihbarat sistemleri bulunurken, Lübnan tarafında ise sınır hattını sadece eski dikenli teller koruyor.

Sınırın Lübnan tarafında güvenliği Lübnan ordusuyla birlikte Hizbullah militanları sağlarken, öte tarafta İsrail ordusuna ait gözetleme merkezleri sınır güvenliğini sağlıyor. "Mavi Hat" olarak isimlendirilen ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait üsler ve devriye araçları bulunuyor.

Mavi Hat, 2000 yılında, İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesi sırasında BM nezdinde belirlenen sınırı ifade ediyor. Lübnan, bu hattın Şebaa Çiftliklerinin yer aldığı bölgede uluslararası sınır anlaşmalarına uymadığı gerekçesiyle duruma itirazını sürdürüyor.

İsrail'in, son günlerde Lübnan sınırında güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla iş makineleriyle yaptığı çalışmalar, 20 Nisan'da yerel ve uluslararası basın tarafından görüntülenmişti.

İsrail'e ait iş makinelerinin sınır boyunca açtığı yeni yollar ve sınırın farklı bölgelerinde yeni hazırlanan toprak yığınları dikkati çekmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English