Son Dakika Haberler

Dünya Rabia Günü kapsamında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu yaşamını yitirenler ile Filistin halkı İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteriyle anıldı.

Londra’da ’Rabia’ protestosu

 Dünya Rabia Günü kapsamında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu yaşamını yitirenler ile Filistin halkı İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteriyle anıldı.

" Rabia London" adlı organizasyon tarafından düzenlenen gösteride, Mısır'ınLondra Büyükelçiliği önünde bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik grup, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki katliamı ve Gazze halkının yaşadıklarını Arapça, "Sisi korkaksın, Amerika içinsin", "Sisi sionistsin, Gazze gözümüzün önünde" İngilizce olarak da, "Hey Sisi gitmeli", "Özgür Mısır", "Ordu devleti istemiyoruz", "David Cameron görmüyor musun? Sisi demokrasiyi öldürdü" sloganları atarak protesto etti.

Mısır ve Filistin bayraklarının yanı sıra, Rabia sembollerini de taşıyan Mısırlılar, üzerinde "Filistin ve Mısır için özgürlük", "Refah Sınır Kapısı'nı açın", "Gazze'nin işgaline son verin", "Özgür Gazze, Özgür Filistin" yazılı dövizler taşıdı. Protesto sırasında ayrıca, Rabia işaretinin bulunduğu şemsiye ve rozetler satıldı.

Gösterinin düzenleyicilerinden Ibrahim Mattar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda hayatlarını kaybedenleri anmak için bu gösteriyi düzenlediklerini belirterek, "Geçen yıl bu zamanlarda dünya bir katliama şahit oldu. Binlerce kişi öldürüldü, yaralandı, hapsedildi. Bu insanlar barış yanlısı göstericilerdi, hakları için mücadele ediyorlardı. Bugün burada bu trajediye dikkati çekmek ve Mısır'da neler yaşandığını Londra'nın unutmadığını söylemek istiyoruz. Ayrıca Gazze halkına verdiğimiz desteği göstermek için geldik" diye konuştu.

Protestoya katılan insan hakları eylemcisi Walaa Ramadan da, geçen yıl Kahire'de yaşanan katliam için "12 saatten az bir sürede 2 bin 600 kişi öldürüldü" diyerek Mısır'da yaşanan olayların sorumlularının cezalandırılmasını talep ettiği için gösteriye katıldığını dile getirdi. Ramadan, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve darbe rejimindekiler Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalı. İngiliz hükümetinden Mısır'da yaşananları kınamasını, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda da açıkça belirtildiği üzere bunun insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ve katliamın sorumlularının mahkemeye çıkartılması gerektiğini söylemesini istiyoruz" dedi.

Walaa Ramadan, Gazze'de yaşanlarda Mısır'ın da payı olduğuna işaret ederek, "Çünkü Mısır İsrail'in dostu. Refah Sınır Kapısı'nı kapatarak Gazzelileri kuşatma altında tutuyor. Kimsenin dışarı çıkmasına izin vermiyorlar. Buraya 'yeter artık' demeye geldik. Son nefesimize kadar demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English