Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Libya'daki siyasi krize çözüm arayışları

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac: "Yapılması gereken, ön şartlar sunmak değil, tarafların beraber oturup önerilerini ortaya koymasıdır. Çözüm sağlayacak diyalog kaçınılmazdır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık siyasi çözümsüzlüğe sürükleyecek ve Libya halkının sıkıntılarını artıracaktır" "Diyalog ve üçlü görüşmelerin reddedildiği bir ortamda yeni kurulacak hükümet, meclisin onayını alamayacak ve saygı görmeyecektir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KAHİRE (AA) - Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisine (TM) bağlı güçlerin komutanı General Halife Hafter ve Temsilciler Meclisi Başkanı Ukayle Salih'in kendisiyle görüşmeyi reddettiklerini açıkladı.

Serrac, Suudi Arabistan'ın eş-Şark el-Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, Tobruk meclisi yetkilileriyle yapılması beklenen üçlü görüşmenin gerçekleşmediğini belirterek "Yapılması gereken, ön şartlar sunmak değil, tarafların beraber oturup önerilerini ortaya koymasıdır. Çözüm sağlayacak diyalog kaçınılmazdır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık siyasi çözümsüzlüğe sürükleyecek ve Libya halkının sıkıntılarını artıracaktır." dedi.

Mısır'ın bütün taraflarla ayrı ayrı görüştüğüne ancak üçlü görüşme gerçekleşmeden programların bittiğine dikkati çeken Serrac, "Mısır büyük çaba sarf ediyor. Bunu takdirle karşılıyoruz. Ancak diyalogsuz olan bütün toplantılar başarısızlıkla sonuçlanacaktır." diye konuştu.

Serrac, gelecek günlerde yeni yol haritasını açıklayacağını ifade etti ancak konu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Yeni kurulacak hükümet hakkındaki soruları da cevaplayan Serrac, "(Yeni hükümet) Kurulmasında benim açımdan bir sorun yok. Önemli olan, şu ana kadar meclisi meşgul eden anayasa bildirgesinin düzenlenmesidir. Konu hakkında yapılması gereken, tarafların beraber oturup, Libya'yı kurtaracak ortak bir yol haritası üzerinde anlaşmasıdır." diye konuştu.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisine (TM) bağlı güçlerin komutanı General Halife Hafter ve Temsilciler Meclisi Başkanı Ukayle Salih'in kendisiyle görüşmeyi reddettiğine işaret eden Konsey Başkanı Serrac, "Hükümetin kurulması üzerinde anlaşılması, içinde bulunulan anlaşmazlıkların gölgesinde hiç yararlı bir adım olmayacaktır. Diyalog ve üçlü görüşmelerin reddedildiği bir ortamda, yeni kurulacak hükümet, meclisin onayını alamayacak ve saygı görmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Serrac, iki yardımcılı askeri veya başkanlık konseyi oluşturulması konusunda ise "Böyle bir şey sunulmadı." demekle yetindi.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisine (TM) bağlı güçlerin komutanı General Halife Hafter de beraberindeki heyetle, pazartesi günü ülkesindeki gelişmeleri Mısırlı yetkililerle değerlendirmek amacıyla başkent Kahire'ye sürpriz ziyaret düzenlemişti.

Mısır ordusundan dün yapılan açıklamada ise Libya'daki krizi çözmeye yönelik taraflarla Şubat 2018'de yapılması beklenen seçimin de aralarında olduğu 4 ana madde üzerinde anlaştıklarını açıklamıştı.

Libyalı siyasi ve parlamenterlerden oluşan heyetler, son 2 ayda Mısır'a defalarca gerçekleştirdikleri ziyaretler çerçevesinde bir araya gelerek Aralık 2015'te Fas'ta imzalanan Suheyrat Anlaşması'na bağlı kalacaklarının altını çizmişti.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English