Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Liberman'ın sözleri İsrail'in niyetini gösteriyor"

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: "Lübnan, 9. Blok'ta petrol ve doğalgaz arama kararını açıklamadan önce İsrail'in bu alanı kontrol etme konusunda emelleri vardı" "İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın sözleri, İsrail'in niyetini açıkça gösteriyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BEYRUT (AA) - Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın "Lübnan'a ait petrol ve doğalgaz sahasına" yönelik sözlerinin Tel Aviv'in niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Avn, Lübnan'a ziyarette bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'u Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Görüşmenin ardından Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avn'ın İsrailli yetkililerin "Lübnan'a ait petrol ve doğalgaz alanları ile ilgili açıklamalarını" eleştirdiği kaydedildi.

İsrailli bakan Liberman'ın geçen hafta yaptığı "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir" açıklamasına tepki gösteren Avn, "Lübnan, 9. Blok'ta petrol ve doğalgaz arama kararını açıklamadan önce İsrail'in bu alanı kontrol etme konusunda emelleri vardı. Bu nedenle, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın sözleri İsrail'in niyetini açıkça gösteriyor." dedi.

Öte yandan görüşmede Yunanistan ve Lübnan arasında terörizmle mücadelede iş birliği konularının ele alındığı aktarıldı ve Lübnan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bakanlarının gerçekleştireceği üçlü toplantıların "memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.

İki ülke arasındaki sahil güvenliği konusunda iş birliğinin gelişmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'ndeki (UNIFIL) kapasitesini artırmasına vurgu yapıldı.

Konuk bakan Kammenos ise ülkesinin Lübnan ile askeri iş birliğini artırmaya ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Lübnan'da ayrıca Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Saad Hariri ve Lübnan Savunma Bakanı Yakup Sarraf ile bir araya gelmişti.

- Liberman'ın sözleri

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başlatmış olduğu petrol ve doğalgaz arama sürecini "çok kışkırtıcı" olarak nitelemişti.

Uluslararası firmalara, Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arama sürecine katılmama çağrısı yapan Liberman, "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir." ifadesini kullanmıştı.

- Lübnan'ın doğalgaz ve petrol arama süreci

Lübnan Bakanlar Kurulu 4 Ocak 2017'de onayladığı iki kararla doğalgaz araması yapacak şirketler için lisanslama sürecini başlattı. Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı, 26 Ocak 2017'de teklif verme sürecine katılma şartlarını, tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılacak kriterleri, Arama ve Üretim Anlaşması (EPA) modelini ve İhale Protokolünü (TP) açıkladı.

Petrol İdaresi tarafından Lübnan deniz sahasında belirlenen 10 arama bölgesinden 5'i için teklif verme süreci 15 Eylül 2017'ye kadar devam etti ve aralık ayı içinde EPA'lar imzalandı.

Lübnan hükümeti Aralık 2017'de, Fransa'nın Total, İtalya'nın ENI ve Rusya'nın Novatek şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma, Lübnan'ın deniz sahasında belirlenen 10 deniz blokunun kuzeyindeki 4. blok ve güneyindeki 9. blok için petrol arama ve çıkarma izni verdi.

Yetkililer, Lübnan'ın deniz sahasında doğalgaz rezervinin 96 trilyon metreküp, petrol rezervinin ise yıllık 865 milyon varil olduğunu tahmin ediyor.

- İsrail ile Lübnan arasında deniz sahası anlaşmazlığı

Lübnan ve İsrail arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün, İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English