Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

LED aydınlatmanın ömrünü uzatacak projeye TÜBİTAK'tan destek

UÜ Mühendislik Fakültesinden 3 öğretim üyesi, Magnetti Marelli MAKO Elektrik Sanayi Ticaret AŞ iş birliğiyle LED'lerin ısınma sorununa çözüm bulacak proje hazırladı Proje yürütücüsü UÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılıç: "Yüksek enerji verimliliğine sahip LED'li sistemlerin soğutulması ve enerji yönetimine yönelik araştırma geliştirme çalışmalarını üniversite sanayi iş birliğiyle gerçekleştirerek araç aydınlatma sistemleri için yenilikçi soğutma sistem

Anadolu Ajansı haberine göre;
BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesinden 3 öğretim üyesi, Magnetti Marelli MAKO Elektrik Sanayi Ticaret AŞ iş birliğiyle LED'lerin ısınma sorununa çözüm bulacak proje hazırladı.


UÜ'den yapılan açıklamaya göre, "Otomotiv LED Aydınlatma Ürünleri İçin Yenilikçi Soğutma Sistemi Geliştirilmesi, Tasarımı ve Prototip İmalatı" projesini UÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kılıç yürütecek.

TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görülen projede, Makine Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. M. Özgün Korukçu ile Otomotiv Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Sevilgen araştırmacı olarak yer alacak.

- LED'lerin ömrü 100 bin saat olabilir

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Muhsin Kılıç, tasarımdaki sınırlamaları azaltması, kullanım ömrünün çok daha uzun olması ve düşük enerji tüketiminin, LED'i otomotiv aydınlatma ürünlerinin vazgeçilmezi yaptığına işaret etti.

LED'lerin büyük avantajlarının yanında çözülmesi gereken en önemli sorunların başında ısınma problemi geldiğini anlatan Kılıç, "Elektronik elemanlarda ve LED sistemlerinde ısınma problemi, doğrudan aydınlatma fonksiyonunu etkileyerek veriminin azalmasına ve ömürlerinin önemli derecede kısalmasına yol açmaktadır. Bu da LED sistemleri üzerinde araştırma geliştirme çalışmaları yapılarak yeni soğutma teknikleri geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kılıç, ısınma sonucu ortaya çıkan yüksek sıcaklıklardan dolayı LED sistemlerinin ömrünün kısaldığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Etkin soğutma yapıldığında ise LED'in kullanım süresini birkaç 100 saatten 100 bin saatin üzerine çıkartmak mümkündür. Yurt dışında sürekli olarak geliştirilen LED araç aydınlatma sistemlerinin soğutma sistemlerinin tasarımı ve imalatı ülkemizde açık olan bir noktadır. Bunun nedeni sistemlerin tam olarak tanınmaması, gerekli teknolojik bilgi birikimi ve altyapının olmaması ve problemlere çözüm bulunamamasıdır. Biz de yüksek enerji verimliliğine sahip LED'li sistemlerin soğutulması ve enerji yönetimine yönelik araştırma geliştirme çalışmalarını üniversite sanayi iş birliğiyle gerçekleştirerek araç aydınlatma sistemleri için yenilikçi soğutma sistemleri geliştirmeye çalışacağız. Proje kapsamında elde edilecek altyapı ve teknolojik bilgi birikimiyle araçlarda ileri teknoloji LED'li aydınlatma ürünleri ülkemizde tasarlanıp geliştirilebilecek ve üretimi yapılabilecektir."




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English