Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kuru meyvede hedef 1 milyar 350 milyon dolar ihracat

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep: "Kuru meyve ihraç ürünlerimizin ihracatına etki edebilecek ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İhraç ürünlerimizle birlikte 1 milyar 350 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandıracağız"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru meyve ihracatına etki edebilecek ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek "İhraç ürünlerimizle birlikte 1 milyar 350 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandıracağız." dedi.

Celep, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda yapılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2016 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Celep, Türkiye'nin kuru meyve ihracatında lider ürün olan kuru üzümün ilk 4 buçuk aylık dönemde 285 milyon dolar ihracatının yapıldığını söyledi.

Birlik olarak 2017 yılındaki hedeflerinden bahseden Celep, "Kuru incirde 60 bin tonluk bir ihracata karşılık 220 milyon dolar, çekirdeksiz kuru üzümde, 280 bin tonluk ihracata karşılık 430 milyon dolarlık ve kuru kayısıda ise, 80 bin ton civarı bir ihracatla 260 milyon dolarlık bir ihracat gelirine ulaşmayı hedefliyoruz. Diğer ihraç ürünlerimizle birlikte 1 milyar 350 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandıracağız" diye konuştu.

Geçtiğimiz sezonda kuru üzüm rekoltesinin bir önceki sezona göre yüzde 60 fazla olmasının ve kuru üzümdeki "zehirli" ve "çok zehirli" olarak tanımlanan chlorpyrifos, etkili maddesinin AB tarafından yasaklanmasının ortalama ihraç fiyatının gerilemesine neden olduğunu kaydeden Celep, kuru üzüm ihracatının miktar bazında yüzde 40 artmasına karşın, değer bazında artış oranının yüzde 4'te kaldığına dikkati çekti.

Sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla 31 Mart-1 Nisan 2017'de 3. Kuru Meyve Çalıştayı düzenlediklerini hatırlatan Celep, şöyle devam etti:

"Kuru meyve ihraç ürünlerimizin ihracatına etki edebilecek ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz yıl chlorpyrifos sorunu ortaya çıkınca yaptığımız girişimler ve toplantılar sonucunda söz konusu etkili maddeyi içeren zirai ilaçlar Bakanlıkça yasaklanmış, üreticilerce kullanılmaması yönündeki girişimler ve çalışmalar da başarıyla sonuçlandırıldı."

Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise Ekonomi Bakanlığının sektörel tanıtım gruplarını kapatma kararı sonrasında, Kuru Meyve Tanıtım Grubu'nun (KMTG) faaliyetlerine son verildiğine işaret etti.

Son 5 yılda özellikle Uzakdoğu ülkelerine ürünlerin tanıtım ve ihracatını yaptıklarını kaydeden Öz, "Bugün Uzakdoğu ülkelerine ihracatımız önemli boyutlara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde kurulacak olan Türkiye Tanıtım Grubu'nun, tüm tanıtım gruplarını tek çatı altında toplayarak çalışmalarını sürdürmesini bekliyoruz, KMTG olarak başlattığımız tüm tanıtım çalışmalarının ileri taşımasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English