Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kurban eti nasıl tüketilmeli? Bayram öncesi uyarılar

Kurban Bayramı ile birlikte sofralar bezenecek, kırmızı et ve tatlı tüketimi artacak. Uzmanlar uyarıyor, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişiklikler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar bayramda daha dikkatli olmalı...

Akrabalar birleşecek, kurbanlar kesilecek ve sofralar bezenecek... Kırmızı et üç öğünde de sofraya gelecek. Uzmanlar bayramda değişen beslenme alışkanlıkları noktasında vatandaşları uyarıyor.

Dr.Arazi Tıp Merkezi Diyetisyeni Bilge Yavuz yaptığı uyarıda, "Bayram geleneklerimizden olan şeker, tatlı ve şerbetli içeceklere ilave olarak kırmızı et tüketimi de artmakta. Bu dönemde yüksek risk gurubu taşıyan, kronik hastalıklara sahip bireylerin beslenmelerine ayrıca özen göstermeleri gerekiyor. Hamile, emzikli ve yaşlılar porsiyonlarını tüketimlerine, besin seçimlerine ve besin guruplarının birbirleri içinde dengeli olarak dağılmış olmasına özen göstermesi gerekiyor. " dedi.

Geleneklerimizde ikramı geri çevirmek pek hoş karşılanmaz ama özellikle tatlılar noktasında seçici olunmalı... Et mutlaka tüketilecek ama pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli... 

Pişirme yöntemlerine ilişkin de bilgi veren Bilge Yavuz, "Izgara, buharda ve haşlama bunları tercih etmeliyiz. Kavurma ve kızartmaya nazaran... Kavurma ve kızartmada yüksek ısılarda besin kayıpları olabildiği için buna dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.

Dr.Arazi Tıp Merkezi Diyetisyeni Bilge Yavuz, uyarılarını şu şekilde sıraladı:

Bayramda tatlı tüketimi nasıl olmalı?

"Bayramda her ikram edilen tatlıyı kabul etmemiz gerekiyor. Bunların içinden meyveli sütlü daha kalorisi düşük olanlar tecih edilmeli. Sıvı tüketiminde gram başına 30 mililitre olacak şekilde meyve suları yerine şekersiz Türk kahveleri şekersiz kompostolar bitki çayları ayran tüketebiliriz.

Et tüketimi grubunun içinde tüketimde nelere dikkat etmeliyiz?

Etler  E ve C vitamini içermezler. Etler zengin demir kaynaklarıdır. Et gruplarıyla bereber C vitamini içeriği yüksek besinleri tüketmek demir emilimi arttıryor. Bu yüzden etlerle beraber sebzeleri pişirebiliriz. Etlerle beraber bol limonlu salatalar tüketilebilir. Pirinç pilavı yerine buğday, esmer pirinç, bulgur tercih edebiliriz. Meyve sularının yerine şekersiz kompotolar, ayranlar, cacıklar tüketilebilir.

Kurban kesiminde et tüketimi nasıl olmalı?

Etler kesildikten sonra rigom katılığı olur pişirmede güçlük, sindirimde zorluk meydna gelir. Etler kesildikten sonra hemen tüketilmemeli.  Soğuk ortamda bir gün bekletilmeli daha sonra tüketimi yapılmalı mide rahatsızlığı olanlarda daha dikkatli olmalı."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English