Son Dakika Haberler

İzmir'de organ nakli için sıra bekleyen iki hastanın koşulları da eşit olunca, beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan böbreklerinden hangisini alacakları ve önce kimin ameliyata alınacağı kurayla belirlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - İzmir'de iki hastanın, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ailesi tarafından bağışlanan böbreklerinden hangisini alacakları ve önce kimin ameliyata alınacağı kurayla belirlendi.

Özel bir hastaneden yapılan açıklamaya göre, Dikili ilçesinde yaşayan iki çocuk babası Yıldıray Dombaycı'nın (41) böbreklerini, 4,5 yıl önce yüksek tansiyon olumsuz etkiledi. Böbrekleri iflas eden Dombaycı, canlı vericisi bulunmadığı için iki yıl önce adını kadavra listesine yazdırdı.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaşayan bir çocuk babası İbrahim Mızrak (44) ise yüksek tansiyon nedeniyle böbrek yetmezliği yaşadığı için Nisan 2014'te diyaliz tedavisine ve nakil için beklemeye başladı.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen ve organları ailesi tarafından bağışlanan bir kişinin böbrekleri de Dombaycı ve Mızrak'a uydu.

Dombaycı ve Mızrak, Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı.

Nakil öncesinde sağ ve sol böbreğin kime takılacağını, önce hangi hastanın operasyona alınacağını belirlemek için kura çekmek zorunda kaldıklarını belirten Opr. Dr. Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"İki hastamız da nakil için uygundu ve şartları eşitti. Nakil önceliğini kime vereceğimizi belirlemek için kura çektik. Hak geçmesin diye nakil sırasını ve hangi böbreğin kime takılacağını kurayla belirledik. İlk Mızrak'ı ameliyata aldık. Yine kurayla bu hastamıza sol böbrek çıktı. İki nakli arka arkaya gerçekleştirdik. İki hastamız da iyi, taburcu ettik."

Uygun böbrek bulunmasını "sürpriz'' olarak değerlendiren Yıldıray Dombaycı, "Dikili'de benim gibi iki arkadaşıma iki ay gibi kısa sürede bağış çıkmıştı. Şansım yok diye düşünüyordum. Kurada ikinci sırada çıktım, sorun etmedim çünkü emin ellerdeydim." şeklinde duygularını dile getirdi.

Hastalığını önce önemsemediğini kaydeden Mızrak da şunları söyledi:

"İnsan çok hastalanmayınca umursamıyor. Hastaneye gittiğimde meğer tansiyonum 28'miş. Diyalizin ne olduğunu bile bilmezken böbreklerin iflas etmiş dediler. Şans yüzüme güldü. Bu bağışı yapan aileye minnettarım, sabır diliyorum. Doktorlarıma da çok teşekkür ediyorum."








Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English