Son Dakika Haberler

Kuraklık nedeniyle İç Anadolu Bölgesi'nde saman üretiminde yaşanması muhtemel krizi, Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üretim önledi SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soylu: "Doğu ve Güneydoğu'dan bölgeye çok miktarda saman balyası getirilmesi, yine Trakya'da hasadın başlamasıyla fiyatlar 250 lira civarına indi" "İşletmelerin bir önceki yıl ağzı yandı. Tonu 800-900 liraya kadar saman alındığı için ithalat yapılmıştı. Geçen yıl üretim bol ve fiyatlar çok düşük olunca s

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Bu yıl kuraklıktan en çok etkilenen İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanabilecek saman krizini Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üretim önledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya ve çevresinde bu sezon samanın ton fiyatının 300 liradan açıldığını söyledi. 

Geçen yıl iyi bir hasat dönemi geçirilmesi nedeniyle samanın tonunun 100-150 lira arasında değiştiğini belirten Soylu, kuraklığın bu yıl Konya ve çevresini olumsuz etkilediğini ifade etti. 

Kaba yem amaçlı yetiştiriciliği yapılan silajlık mısır, yonca, fiğ gibi sulu tarım yapılan ürünlerde verim bakımından bir sorun olmadığını dile getiren Soylu, ancak ülke çiftçisinin hayvan beslemede kaba yem ihtiyacını daha çok saman kullanarak gidermeye çalıştığını vurguladı. 

Konya ve çevresine Güneydoğu ile Doğu Anadolu bölgelerinden saman getirildiğini aktaran Prof. Dr. Soylu, hasadın devam ettiği Trakya'da da sap boylarının ve verimin iyi olduğunu anlattı.

- Diğer bölgelerdeki üretim İç Anadolu'yu rahatlattı

Soylu, bu yıl samanda bir kriz olmayacağının tahmin edildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Saman fiyatları, arz talep durumuna göre değişiyor. Geçen yıl hububat ekili alanlarda  çok iyi bir sap verimi vardı. Bolluk vardı. Samanın ton fiyatı 100-150 lira arasında değişiyordu. Hayvancılık yapan işletme sahipleri 2012'deki fiyat yükselmesinden çekinerek, 2013'te fiyatlar düşük olduğu için bol miktarda saman depoladılar. Bu yıl hasat başladığında tonu 300 lira civarında oldu. Doğu ve Güneydoğu'dan bölgeye çok miktarda saman balyası getirilmesi, yine Trakya'da hasadın başlamasıyla fiyatlar 250 lira civarına indi. Diğer bölgelerde verimin nispeten yüksek olması İç Anadolu'yu biraz rahatlattı."

- Tonu 900 liraya yükselince ithalat yapılmıştı

Bölgede samanın tonunun 250-300 liradan alıcı bulduğunu ifade eden Soylu, "Doğu, Güneydoğu ve Trakya'daki üretim, İç Anadolu'daki ihtiyacı dengelemiş oldu. Bu yıl saman fiyatlarının aşırı yükselmesi, 400 liranın üzerine çıkması beklenmiyor. İşletmelerin bir önceki yıl ağzı yandı. Tonu 800-900 liraya kadar saman alındığı için ithalat yapılmıştı. Geçen yıl üretim bol ve fiyatlar çok düşük olunca samanı stokladılar. İç Anadolu'daki bazı işletmelerin hala geçen yıldan kalan saman stokları var. Onun da etkisiyle şu anda samanda aşırı miktarda bir talep yok" diye konuştu.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English