Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KPSS sorularının sızdırılması soruşturması

Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkarılan, polis tarafından yakalanan çift tutuklandı Suçlamaları reddeden ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediklerini belirten Nurgül B. ve eşi Hasan B, "FETÖ/PDY üyesi olmak" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" ile suçlanıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkarılan, polis tarafından yakalanan çift tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, iptal edilen 2010 KPSS sorularını önceden elde ettiği belirlenen Nurgül B. ile eşi Hasan B, soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman'a ifade verdi.

Savcı Erkman, suçlamaları reddeden ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediklerini belirten Nurgül B. ve Hasan B'nin, "FETÖ/PDY üyesi olmak" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından tutuklanmasını talep etti.

Talebi değerlendiren Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.

- 120'de 110 net

Zanlı Hasan B'nin iptal edilen 2010 KPSS Eğitim Bilimleri testinde 120 soruda 110 net yaptığı, yenilenen sınavın aynı testinde ise 120'de 68 neti bulunduğu tespit edildi.

Hasan B'nin iptal edilen 2010 KPSS Genel Yetenek testinde 60'da 59 net, Genel Kültür testinde ise 60'da 55 net yaptığı belirlendi.

Savcılığın yaptırdığı HTS incelemesinde, Hasan B'nin iptal edilen 2010 KPSS'de 100 net ve üzeri yapan 8 şüpheliyle telefon irtibatının bulunduğu kaydedildi.

Hasan B'nin, şüphelilerden Fevzi K. ile 119, Gönen K. ile 118, Yunus S ile 117, Hüseyin Y. ile 110, Adem A. ile de 109 kez iletişim kurduğu öğrenildi. Hasan B'nin, MASAK raporuna göre de FETÖ üyeleriyle para transferi gerçekleştirdiği belirlendi.

Diğer zanlı Nurgül B'nin ise iptal edilen 2010 KPSS Eğitim Bilimleri testinde 120'de 108 net, yenilenen sınavın aynı testinde ise 120'de 86 net yaptığı tespit edildi.

Nurgül B'nin iptal edilen 2010 KPSS Genel Yetenek testinde 60'da 59 net, Genel Kültür testinde ise 60'da 51 net yaptığı belirlendi.

- Soruşturma

2010'daki KPSS'ye ilişkin iddialarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon, 23 Mart 2015'te 19 ilde yapıldı. İlk operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Soruşturma kapsamında 20 Nisan 2015'te 29 ilde 78 kişi, 26 Mayıs 2015'te 19 ilde 44 kişi, 15 Haziran'da 3 ilde 23 kişi, 5 Kasım'da ise Ankara'da ÖSYM çalışanı 3 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

Soruşturmada, altıncı operasyon, 30 Mart 2016'da 24 ilde yapıldı. Bu operasyonda 51 kişi hakkında gözaltı kararı çıktı. Son gözaltılar 13 Mayıs'ta 35 ilde 100 kişi hakkında yapıldı. Soruşturma kapsamında 88 şüpheli tutuklandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dördüncü davanın iddianamesinin kabulüne ilişkin kararında, tutuklu 88 sanıktan 15 kadını yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye etmişti.

- İlk iddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 230 şüpheli hakkında hazırlanan ilk iddianame 11 Aralık 2015'te tamamlanarak, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede, "ÖSYM'nin ve kurumların yaptığı tüm sınav sorularını önceden elde ettiğine dair deliller bulunan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) örgütünün bu faaliyeti cumhuriyet ve topluma yönelik bir eylemdir." tespitinde bulunuldu.

Soruşturmayı yürüten Savcı Erkman, sınavdan önce soruların FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla Yalvaç'taki sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaştı.

İddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları kaydedildi. İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS "Eğitim Bilimleri" sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığına da işaret edildi.

Erkman, iddianamede, "Soruşturmada olayın sadece yerel ölçüde kalmadığı, soruların bu şahıslar haricinde sınava giren birçok adaya örgütlü şekilde ulaştırıldığı, şüpheli konumunda bulunan kişilerin birlikte hareket ettikleri, bu birlik ve beraberliğin tesadüflerden ibaret olmadığı ve birçok ortak noktalarının olduğu tespit edilmiştir. Delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve örgütlü gerçekleştiği anlaşılmıştır." ifadelerini kullandı.

- Diğer davalar

Savcı Erkman, KPSS soruşturması kapsamında ikinci davayı 15 Nisan'da açtı. 16'sı tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada zanlılara aynı suçlamalarda bulunuldu. Bu davanın ilk duruşması, 8 Ağustos'ta görüldü.

KPSS soruşturması kapsamındaki üçüncü dava ise 26 Mayıs'ta ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 kişi hakkında açıldı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, ÖSYM görevlisi 3 tutuklunun yargılandığı davanın ilk duruşması 4 Ağustos'ta yapıldı.

Soruşturmadaki dördüncü davada, 68'i tutuklu 100 kişi, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor. Davanın ilk duruşması 22 Ağustos'ta görüldü.

Soruşturmada hazırlanan beşinci iddianamenin kabülünün ardından aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Muhammet Sait Gülen ve 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ ile iltisaklı subayların eşlerinin de olduğu sanıkların yargılanmasına, 6 Şubat 2017'de Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English