Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Köşeli yengeç örümceği" görenleri şaşırtıyor

Balıkesir'in Edremit ilçesinde bir bahçede bulunan, Latince adı "thomisus onustus" olan "köşeli yengeç örümceği" görenleri şaşırtıyor.

“Köşeli yengeç örümceği“ görenleri şaşırtıyor
Akçay Mahallesi'nde oturan 2 çocuk annesi Düriye Tamir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahçesine dikmek için aldığı çiçek fidesinin dalında dolaşan beyaz renkli örümceği, insan yüzüne benzediğini görünce bir kavanoza koyarak muhafaza altına aldığını söyledi.  

Tamir, örümceğin 2 gündür kendisinde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Çok uzun yıllar önce de bundan görmüştüm ama nadir bir tür olduğunu bilmediğim için onu salmıştım. Bunu görünce alayım dedim. İnternetten yaptığım araştırmaya göre ender görülen bir türmüş bu örümcek. Maydanoz ve ekmek kırıntısı ile besliyorum ama tekrar doğal yaşam ortamına salacağım. Doğaya salmak lazım."  

Düriye Tamir'in kızı Sanem Tamir de bu tür bir örümceği daha önce televizyonda gördüğünü anlatarak "Çok garip bir yaratık, hoşuma gitti. Çok tatlı." dedi.

- "Avlarını çiçeklerde pusuya yatarak bekler"

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı da Latince adı "thomisus onustus" olan örümceğin "köşeli yengeç örümceği" ya da "çiçek yengeç örümceği" olarak adlandırıldığını aktardı.

Varlı, dünyanın hemen her yerinde dağılım gösteren "thomisidae" ailesinin 2 binden fazla türü bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi: 

"Şekil itibariyle yengeci andırdıklarından 'yengeç örümcekleri' olarak bilinir ancak başka familyalara da bu ad verildiğinden, bunlar çiçek yengeç örümcekleridir. Bu gruptakiler, çoğu örümcek türünün tersine ağ örmeyip, avlarını çiçeklerde pusuya yatarak bekler ve yakalarlar. Etobur olan yengeç örümcekleri çiçekli bitkilere gelen böceklerle beslenir. Örümcek, uygun bir av, bitkiye gelinceye kadar çiçeğin üzerinde günler, hatta haftalarca hareketsiz bekler. Yakalamaya uygun evrimleşmiş ön ayaklarıyla avını yakalar ve kurbanı felç eden bir zehir salgılar. Dış sindirim yapan örümcekler, zehir dişlerinden salgılanan kimyasallarla avın iç organlarını sıvılaştırarak bir çorbaya dönüştürür."

- "Halk arasında 'insan yüzlü örümcek' olarak anılır" 

Örümceğin zehrinin birçok böceği etkisiz hale getirecek güçte olduğunu ancak kuş gibi daha büyük yırtıcılara karşı etkisiz kaldığını anlatan Varlı, örümceğin en önemli savunma stratejilerinden birinin de görünmezlik olduğuna dikkati çekti.

Örümceğin, üzerinde bulunduğu çiçeğin renklerine bürünerek görünmezlik kazandığını ve yırtıcılar tarafından fark edilmekten kurtulduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki türlerinden 3'ü 'thomisus' cinsine dahildir. Bunlardan 'tonustus' karın kısmının arka tarafının köşeli çıkıntı yapması ile tanınır. İskandinavya ve İzlanda dışında Portekiz'den Japonya'ya, Güney Afrika'dan Java (Endonezya) Adası'na kadar çok geniş bir alanda dağılım gösterir. Bu örümceklerin erkekleri ancak 2-4 milimetre gelir, dişileri ise 7-10 milimetre kadar uzunluktadır. Çeşitli renkleri vardır. Zehirli bir yapıya sahip olan bu örümcekler halk arasında 'insan yüzlü örümcek' olarak da anılırlar."

Varlı, köşeli yengeç örümceğinin Türkiye'nin değişik bölgelerinde zaman zaman görüldüğünü kaydetti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English