Son Dakika Haberler

TYB ile DEKMEB tarafından İstanbul'da düzenlenen çalıştay, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi Bildirgeden: "Telif haklarının korunması konusunda ilgili kesimler ve uzmanlarla işbirliği yapılmalıdır" "Türkiye’de korsan yayın, intihal ve yayın hakları konusunda güçlü bir literatür ve farkındalık oluşturulmalıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ile Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB) tarafından 19-20 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen "2. Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı" sona erdi.

TYB'den yapılan açıklamada, katılımcıların bildirgede dile getirdikleri hususlara yer verildi.

Telif haklarının korunması konusunda ilgili kesimler ve uzmanlarla işbirliği yapılması gerektiği vurgulanan bildirgede, Türkiye'de korsan yayın, intihal ve yayın hakları konusunda güçlü bir literatür ve farkındalık oluşturulması istendi.

Dijital imkanların korsan yayınları kolaylaştırdığı dikkate alınarak bu yolla kitap çoğaltmanın şartlarının belirlenmesi talep edilen bildirgede, yer alan bazı maddeler şu şekilde:

"Korsanlık kavramı yerine kalpazanlık kelimesi kullanılabilir (kitap kalpazanlığı).

Türkiye'de telif hukukunu aynı anda bütün yönleriyle ele alacak bir yapı kurulmalıdır.

Yayın sözleşmelerinde ahlaki boyutunun bulunması gerekmektedir.

Bandrol konusunun tavsamaması için bir eser için sözleşmesindeki imzanın bizzat yazarı/hazırlayanı tarafından imzalanıp imzalanmadığı kontrol edilmelidir.

Korsan baskı ve çoğaltmaları önleyecek yasal kontrollerin yeterli olmadığı görüldüğünden bu durumlara yayıncı ve yazar tarafından şikayet olmadan doğrudan yasal müdahale yolu bulunabilmelidir.

Korsan yayıncılıkla telif hakları sorunları birbirinden bağımsız olarak ayrıca farklı çalıştaylarda ele alınmalıdır.

İntihal vakalarında yazarların mahkemeye başvurması, avukat masrafını vs. göze alabilmesi bazen zor olabileceğinden, şikayetlerini yazılı veya internet medyası vasıtasıyla dile getirmeleri durumunda bu tür suç duyurularını takip eden birimler faal kılınmalıdır.

Korsan yayıncılık sadece matbu yayıncılıkta değil web ortamında da bulunduğundan matbu olmayan bu tür korsan yayıncılığın önüne geçmek için hukuki altyapının oluşturulması gerekir.

Çevirmenlerle yapılan sözleşmeler yazarlarla yapılanlara göre net olmadığından bu husus netleştirilmelidir.

Sivil toplum kuruluşları da korsan yayıncılık ve intihal konularında hassasiyet göstermelidir.

Eserleri intihal edilen araştırmacılar ve yazarlar şikayetlerini dile getirmede daha aktif olmalıdır.

Bilgi kirliliği ve intihali önlemek için kurumların bastıkları kitaplar mutlaka yayın kurullarından geçmeli, yayın kurulu olmayan kurumlar yayın kurulu oluşturulmalıdır.

Telifle ilgili mevzuat düzenlemelerinde yayıncı, yazar, mütercim, editör, redaktör, yayın yönetmeni vb. kavramlara açıklık getirilmelidir."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English