Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Tarım Üniversitesi biyoyakıtta Ar-Ge'ye başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı Kurulumu Projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, "Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı ile yatırım maliyeti düşük, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir en önemli enerji kaynaklarından olan alg (mikro yosun) kültürlerinden biyoyakıt üretimi üzerine Ar-Ge faaliyetlerine başlanmıştır" dedi.

Konya Tarım Üniversitesi biyoyakıtta Ar-Ge’ye başladı
Mevlana Kalkınma Ajansı  (MEVKA) tarafından desteklenen, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı Kurulumu Projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, yenilenebilir ve temiz enerjinini önemine dikkat çekti.

Öktem şunları söyledi:

"Günlük kullandığımız enerji kaynaklarının %80’i fosil yakıtlarından elde edilmektedir. Kömür, petrol ve doğal gaza olan bağımlılık Dünya nüfusunun hızla artması ve endüstriyel gelişme ile her geçen gün artmakta ve fosil yakıt rezervlerinin hızla tükenmesine yol açmaktadır. Fosil yakıtların yerini alabilecek yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları üzerine yapılan Ar-Ge çalışmalarında özellikle güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve jeotermal enerji üzerine yoğun araştırmalar ve endüstriyel uygulamalar bulunmaktadır. Kullanılan yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarındaki en büyük dezavantaj ise yatırım maliyetinin yüksek olması ve ileri teknoloji gereksinimidir. 

Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) mali desteği ile kurulan “Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı” ile yatırım maliyeti düşük, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir en önemli enerji kaynaklarından olan alg (mikro yosun) kültürlerinden biyoyakıt üretimi üzerine Ar-Ge faaliyetlerine başlanmıştır.


MEVKA’nın % 40.63 mali desteği ve KGTÜ’nün finansman desteği ile toplam 1.075.350 TL bütçe ile desteklenen “Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı Kurulumu Projesi” kapsamında satın alınan son teknoloji ve yeni nesil cihazlardan oluşan makina-teçhizat alt yapısı ve alanında uzman laboratuvar personeli ile özel besiortamlarında, klimatize ve fotosentetik ışıklandırmalı özel büyütme odalarında ve büyük hacimlerde fotobiyoreaktör içerisinde yenilenebilir ve sürdürülebilir alternatif enerji kaynakları üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir.

Alg kültürlerinin moleküler biyolojik ve kimyasal yöntemlerle analizi ile mevcut alg kültürlerinden yüksek verimde yağ eldesi, yağların karakterizasyonu, farklı ekstraksiyon yöntemlerinin optimizasyonu sonucunda biyoyakıt üretimi üzerine araştırmalar yapılmaktadır.

Alg kültürlerinden elde edilen biyoyakıt/biyodizel sonrasında kalan atık kısım ise bitkisel üretimde gübre olarak değerlendirilen tamamen organik bileşenlerden oluşan biyoçözünür bir materyal haline gelmektedir.

Kullanılan mevcut alg kültürlerinin yanı sıra çevresel kaynaklı alg kültürleri de izole edilmekte ve moleküler yöntemlerle bu kültürlerin karakterizasyonu ve büyük ölçekte üretimi için optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. 

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan “Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı” fosil yakıtların yerini alabilecek, yenilenebilir, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji kaynakları üzerine yürütülen Ar-Ge faaliyetleri konusunda ülkemizdeki odak noktalarından biri olmayı hedeflemektedir"

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English