Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Kapalı Havzası’nda yeraltısuyu anlık takip altına alınıyor

Konya tarımı için son derece önemli olan yeraltısuyunu takip etmek ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için, Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi (KOPBKİ) arasında imzalanan protokol ile Konya Kapalı Havzası Yeraltısuyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi uygulamaya konuldu

Konya Kapalı Havzası’nda yeraltısuyu anlık takip altına alınıyor
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ve ülkemizin sulanabilir arazilerinin %13’üne sahip olan Konya, yıllık ortalama yağış miktarında Türkiye ortalamasının altında kalmakta ancak, kullanılan yeraltısuyu miktarında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Konya tarımı için son derece önemli olan yeraltısuyunu takip etmek ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için, Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi (KOPBKİ) arasında imzalanan protokol ile Konya Kapalı Havzası Yeraltısuyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi uygulamaya konuldu. Proje, Konya Kapalı Havzası ve Yukarı Sakarya Alt Havzasında yer alan 122 adet yeraltısuyu gözlem istasyonunun modernize edilmesini ve otomatik seviye ölçüm sistemi takılarak yeraltısuyu seviyelerinin online sistemle anlık olarak takip edilmesini amaçlanıyor.

Yeraltısuyu gözlem istasyonlarının modernizasyonunun 2019 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığı proje kapsamında şuana kadar 30 adet istasyon modernize edilmiş ve ölçümlere başlandı.

İhtiyaç duyduğu enerjiyi güneş enerji sisteminden elde eden yeraltısuyu gözlem istasyonları, yeraltısuyu seviyesini, sıcaklığını ve tuzluluk oranını anlık olarak ölçmekte ve GSM yoluyla sisteme aktararak verilerin anlık kontrolüne imkan sağlıyor.

Betonarme portatif kabinler içerisinde korunan ölçüm sitemleri, dışarıdan müdahaleyi minimuma indirmekte ayrıca kuyunun kullanılamaz hale gelmesi veya tadilat gerekmesi durumlarında kabinler yerinden kaldırılabilmekte ve başka bir kuyu üzerine monte edilebiliyor.

Dünyanın ilk zirai arazilerini barındıran, ilk zirai ürünlerini yetiştiren yerlerden biri olan Konya Ovası için yeraltısularının büyük öneme sahip olduğunu söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Konya Kapalı Havzası ve Yukarı Sakarya Alt Havzasındaki yeraltısuyunun karakteristiği, yağışların yeraltısuyuna etkisi, tarımsal sulama nedeniyle ortaya çıkan seviye değişimleri gibi birçok alanda veri sağlayacak olan sistem sayesinde, mevcut durumun ne olduğu ortaya konacak ve geleceğe dönük projeksiyonlar geliştirilecek.” dedi. 

Her istasyonun verilerinin görüntüleme merkezine anlık olarak iletildiğini, yeraltısuyundaki değişimlerin anlık olarak kayıt altına alındığını söyleyen Aydın,  “Sistem uzun yıllar içerisinde bize çok değerli bilgiler sunacak, biz de bu bilgiler ışığında kararlar alacak ve projeler üreteceğiz. Çünkü her damla suyun önemini biliyor ve her damla suyu planlamak istiyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English