Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da 'ihracat' zirvesi!

Konya’nın ihracatında sektörlere göre hedef ülkeler tespit edildi. Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen “Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu” tanıtım toplantısında Konya’nın güçlü olduğu sekiz ana sektörde hazırlanan raporlar ihracatçı firmalarla paylaşıldı.

Konya’da ’ihracat’ zirvesi!
“Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu” tanıtım toplantısı Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, KSO Başkanı Memiş Kütükcü AK Parti Konya Milletvekili M. Veli Tekelioğlu, EY Türkiye Danışmanlık firma yetkilileri ve çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası ve EY (Ernst & Young) işbirliğiyle yürütülen “Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği” projesi kapsamında belirlenen 8 ana sektör için dünyadan 200 ülkede araştırma yapılarak hedef ülke raporları hazırlandı. Tanıtım toplantısı ile Konyalı ihracatçı firmaların bilgisine sunulan raporlarda Konya’nın güçlü olduğu sektörlerde işbirliği yapılabilecek ülkeler hakkında bilgiler ayrıntılı olarak yer alıyor. İhracatçıların zaman ve maddi tasarruf sağlayarak doğru pazarlara odaklanmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje ile Konya’nın ihracatçı firma sayısının artırılması ve mevcut ihracatçılarında dış ticaret hacimlerinin artırılması hedefleniyor.

Tanıtım toplantısının açılışında konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Sanayileşmede kısa bir geçmişe sahip olan Konya son on dört yılda gerçekleştirdiği hamle ile bugün dünyaca tanınan üretim ve ticaret merkezi olmuştur. Konya’nın en büyük başarılarından biri son yıllarda hızla artan ihracatıdır. Konya bugün 178 ülkeye ihracat yapan bir şehirdir. İhracatımızı 14 yılda yüzde 1.500 oranında artırdık. Bu dönemde ihracatta Türkiye ortalaması 5 kat artarken Konya 15 kat artırarak dünya çapında bir başarı öyküsü yazmıştır. Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye ihracatından yüzde 3 pay alacak potansiyele sahibiz. Konya sanayisinin en büyük özelliği tek bir sektör yerine birçok farklı sektörde üretim yapısına sahip olmasıdır. Uluslararası rekabette şehrimize büyük avantaj sağlayan bu özellik ile güçlü olduğumuz sektörlerde dünyaya açılmaya devam ediyoruz. Hem güçlü olduğumuz sektörlerde dünya pazarlarında daha fazla yer almak hem de şehrimizin dış ticaret hedeflerini gerçekleştirmek için Oda olarak sistematik bir şekilde ihracatımızı artırmaya yönelik girişimlerde bulunuyoruz. İhracatçı üyelerimizin dünyada yeni pazarlara yeni müşterilere daha hızlı, zamandan ve bütçeden tasarruf ederek ulaşmaları için hizmetlerimiz hayata geçiriyoruz. Bugün de yaklaşık bir buçuk yıla yakın bir dönemde yürütülen “Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği” projesi kapsamında hazırlanan “Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu” hizmetimizi ihracatçılarımızla paylaşmaktayız. İlimizde imalat ve ihracat yapan firmalarımıza yurt dışında kolay hedef pazar bulmaları konusunda onların fikir ve önerileri alınarak başlattığımız çalışma ile; belirlenen 8 ana ve 48 alt sektör için dünyadaki bütün ülkeler ayrı ayrı taranarak aktif ithalat yapan ülkeler ile potansiyel ithalatçı ülkeler tespit edilmiştir. Proje ile ekonomik gelişimini ihracata dayalı büyüme modeliyle gerçekleştirmeyi hedefleyen Konya için büyük bir adım daha atılacak” dedi.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik de “Konyalı ihracatçılarımız dünyanın dört bir köşesinde yer almaya devam ediyor. Ülke olarak şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz ama en çok ihracat yapan 31. ülkesiyiz. Bu sıralamayı değiştirmeliyiz. İhracatımız içindeki yüzde 7 olan ileri teknoloji ürünlerinin payını süratle artırmalıyız. Ürün odaklı, fasoncu, yerel üretici konumdan; pazarı kontrol eden, tüketici odaklı, global markalar çıkarmalıyız. Stratejik düşünen ve uzun vadeli planlar yapan, sinerji üreten bir ülke olmalıyız. Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine ayrı destekler verilmesi gazi meclisimizden çıktı.  Bu çerçevede, hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz. Diğer taraftan ihracatı ve yatırımları artıracak düzenlemelerin de acilen hayata geçmesini bekliyoruz. Hükümetimizin de eşzamanlı attığı ve atacağı olumlu adımlarla ihracatçılarımızın önü açılacaktır. Son 14 yılda 5 kat artan Türkiye ihracatına karşın, Konya ihracatını 15 kat artırmıştır. Bu Konya’nın tarımıyla, sanayisiyle, ticaretiyle, turizmiyle; büyüdüğünün, geliştiğinin ve dışa açıldığının en iyi göstergesidir. Bu konuda Ticaret Odamızın, Sanayi Odamızın ve Borsamızın büyük gayretleri olmuştur” diye konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de “Bugün çıktılarını sizlerle paylaşacağımız Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu iş dünyamızın ihracata odaklanmasına, enerjisini mümkün olduğunca verimli kullanmasına katkıda bulunacak. Artık Konyalı ihracatçılarımız aktif ithalatçı ülkelere bu çalışma ile ulaşacak, dolayısıyla ürünlerini en doğru pazarlara ulaştırabilecekler. Konya, yatırımlar açısından önemli ve hareketli bir dönemden geçiyor. Son 15 yılda şehrimizde düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerine baktığımızda, alınan 2 bin 138 belgenin yüzde 54’ünün komple yatırım olduğunu, yüzde 65.5’inin de imalat sanayi sektöründe olduğunu görüyoruz. Yine Konya Organize Sanayi Bölgemize baktığımızda, özellikle 4. genişleme alanında hızla devam eden yatırımlar şehrimizin geleceği açısından ümit veriyor, gurur veriyor. Tüm bu yatırımlar ihracatımıza da yansıyor. Şu anda Türkiye’nin ihracatından aldığımız pay yüzde 1’in üzerinde. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 13. şehriyiz. İhracatçı firma sayısı bakımından ise 1.394 ihracatçı firma ile İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve Gaziantep’in ardından 6. sıradayız. Tüm bunlar, bir dönem sadece tahıl ambarı olarak bilinen şehrimiz için hakikaten bir gurur vesilesi. Şehir olarak bundan çok daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşacak bir potansiyel taşıdığımızı da biliyoruz. Bunun için hepimiz, gerçek potansiyelimizi yakalamak, ihracatımızı geliştirmek için daha çok çalışmalıyız. Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması arasında 5 olan firma sayımızı, en kısa sürede çift haneli rakamlara ulaştırmalıyız. Bugün burada toplanmamıza vesile olan çalışmanın, hem Türkiye’nin lider ihracatçı firmaları arasında Konyalı firma sayısının artmasına hem de şehrimize yeni ihracatçılar kazandırılmasına katkıda bulunacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili M. Uğur Kaleli ise “Türkiye her türlü olumsuzluğa rağmen sürekli büyümeye devam ediyor. Bu büyümeye Konya’nın sağladığı katkıyı çok önemsiyorum. Konya tarihi ve kültürel zenginliğini ekonomik olarak taçlandırma çabası ortaya koyuyor. Konya’yı Konya yapan en büyük özellik bütün sivil toplum örgütlerinin, siyasetin, belediyelerin, üniversitelerin birlikte hareket etmesi. Konya biliyor ki birlikte rahmet ayrılık da azap var. Bu vesile ile sivil toplum örgütlerinin başkanlarını tekrar tebrik ediyorum. Yapmış oldukları çalışmaları şehrimiz için çok önemli bulmaktayım. Sanayi Odamızın yapmış olduğu inovasyon merkezi Türkiye çapında inovasyona dayalı teknolojilerin geliştiği bir sanayi bölgesi olacak. Organize sanayi bölgemiz bugün 23 milyon metrekare alanı ile Türkiye’nin 3. büyük sanayi bölgesi durumunda. Yapmış oldukları genişleme çalışmaları ile birinci sıraya yükselecek. 40 sektörde 38 bin kişinin istihdam edildiği bölge hem Konya’nın istihdamını artırıyor hem de uluslararası ticaretine katkı sağlıyor. Ticaret Odamız, KTO Karatay Üniversitesi’ni hayata geçirdi. Tüm dünyada en önemli kaynak insan kaynağı. Üniversitemiz beşeri sermayenin Konya’ya kazandırılmasında çok büyük hizmet görmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi ile Konya sanayisinin ihtiyaç duyduğu elemanlar yetiştirilecek. Fuar Merkezinin büyüyüp gelişmesi Konya’yı dünya çapında fuarlar merkezi haline getirecek. Dünya çapında Tarım Fuarı bunun en güzel örneğidir. Ticaret Borsamızın hayata geçirdiği lisanslı depoculuk çok önemli bir hizmet. Üreticilerimiz ne üretirlerse üretsinler satma dertleri olmayacak. Borsa Konya aralığıyla vadeli işlem opsiyon borsasına ürünlerini satabilecekler. Bugün hayata geçirilen proje de Konyamızın ve ülkemizin ihracatı için örnek bir uygulama olacak. İhracatçılarımızın sektörlerine göre ticaret yapabilecekleri hedef ülkelerin tespit edildiği bu çalışma ile Konya’nın ihracatı hızlanarak atacaktır. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından EY (Ernst & Young) Türkiye Danışmanlık yetkilileri raporların hazırlanışı ve içeriği ile ilgili sunum gerçekleştirdiler. “Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği” Projesi ile; Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı-Tekstil ve Malzemeleri, Gıda, Makine, Ofis Mobilyaları, Otomotiv Yedek Parça, Plastik ve Tarım Makinaları olmak üzere 8 ana sektörün 48 alt sektöründe hazırlanan raporlarla Konyalı ihracatçıların ürünlerini doğru hedef pazarlara ulaştırmaları sağlanacak. “Hedef Pazar” olarak belirlenen ülkelerin genel ekonomik durumları, dış ticaret bilgileri, pazarda yer alan diğer ülkelerle olan ticari ilişkileri, ithalat mevzuatları, ithalatçı firma bilgileri gibi firmaların ihtiyaç duyduğu pek çok konunun yer aldığı raporlar ihracatçıların pazara girmeden önce her türlü bilgi ve donanıma sahip olmalarını sağlayarak rakiplerine göre avantajlı hale getirecektir. Konyalı firmaların dış ticaretlerinde, zamandan ve maliyetten tasarruf etmelerine imkân sağlayacak proje aynı zamanda daha fazla sayıda firmanın ihracat yapmasını ve ihracat yapmakta olan firmaların ise ihracat hacimlerini daha da artırmalarına zemin hazırlayacak.


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English