Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da ailelere çağrı: Çocuklarınızı bu servislere emanet edin

Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, İzmir'de anaokulunda çalışan korsan bir araçta 3 yaşındaki Alperen Şahin'in ölümüne ilişkin ailelere çağrı yaparak, çocukların güvenliği için '42.C' plakalı servislere verilmesini istedi.

Konya’da ailelere çağrı: Çocuklarınızı bu servislere emanet edin
Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, İzmir'de anaokulunda çalışan korsan bir araçta 3 yaşındaki Alperen Şahin'in ölümüne ilişkin açıklama yaptı.

Karabacak, olayın kendilerini derinden üzdüğünü aktardı.

"Savunmasız olan çocuklarımızın bu tarz araçlarda taşınmasını şiddetle kınıyoruz" diyen Karabacak, "Anaokulunun görevi eğitim-öğretim olmalıyken ticaret uğruna servis taşımacılığını üstlenmiş olması kabul edilemez." dedi.

Başkan Muharrem Karabacak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu tür üzücü olaylara maruz kalmamak için velilerimizden evlatlarımızı 42.C........ plaka serili araçlara emanet etmelerini önemle rica ediyoruz. 42.C. plakalı araçlarımız Okul Servis Araçları Hizmet yönetmeliğine uygun özelliklere sahip olan araçlardır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yayımlanan yönetmeliğe göre Okul Servis Araçlarında şu özellikler aranır:

a) Okul servis araçlarının arkasında "okul taşıtı" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif  bir kuşak bulundurulmalıdır. 

b) Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "dur" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır 

c) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.

ç) Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.

d) Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır.

e) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır.

h) Okul servis aracı; Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.

ı) Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.

i) Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine göre araçlarımızda görev yapan seçkin personelimizde aranan şartlar ise,

a) Türk Ceza Kanununun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35 inci maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmak,

b) E Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olmak ve her beş yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psiko teknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almış olmak, 

c) Son beş (5) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak,

d)"Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik  Belgesi" ne (SRC) sahip olmak, zorundadırlar.

e) Bu maddede belirtilen şartlara uymayanların özel izin belgesi, söz konusu belgeyi düzenleyen kurum tarafından iptal edilir.

Görüleceği üzere yönetmelikte belirtilen şartlara haiz araçlarımız ve seçkin personelimizle çocuklarımızın ulaşım hizmetini ifa ediyoruz.

Araçlarımızın her yıl TUVTURK muayene istasyonunca kontrolleri yapılmış olmasına rağmen okulların kapalı olduğu yaz döneminde Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Şube Müdürlüğü ekiplerince tekrar kontrol edilerek uygunluk belgesi verilmektedir.

Bütün bunlara rağmen maalesef korsanın önünü açacak bir karar Anayasa Mahkemesi tarafından verilmiştir. Yaklaşık 4 yıl önce ''korsan'a karşı yapmış olduğumuz girişimler neticesinde trafik ceza maddelerinde EK-2/3 maddeleri oluşturulmuş, bu madde gereğince '' İlgili Belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşımak'' suçundan yakalanan araçlar 60 gün trafikten men ve 2.628.00 TL para cezası verilirken, maalesef bir kişinin Anayasa Mahkemesine müracatı sonucu Mahkeme korsan aracı kullanan kişi ruhsat sahibi değilse 60 gün men edilemeyeceğine karar vererek, yasal boşluğu doğurdu. Bu konuyu oluşturmuş olduğumuz Komisyonla Odalarımızın bağlı olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanımıza, İçişleri Komisyonumuza bizzat ileterek ''MEN'' cezası uygulaması için gerekli girişimlerde bulunduk. Bu yasal boşluğun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.

Bizler esnafımız, şoför arkadaşlarımız, rehber personelimiz ve oda olarak taşıdığımız sorumluluk bilinciyle sezon hazırlıklarımızı yapıyoruz.

İstemediğimiz olaylarla karşılaşmamak için velilerimizin özellikle 42.C plakalı araçlara çocuklarını emanet etmelerini önemle rica ediyoruz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • I
    İhsan
    7 yıl önce

    Sayın başkanım terörun önüne geçilemedi gibi bu korsanın da önüne geçilemedi ricam bu sezon arefesinde mücadelenin ciddi olması sevgilerimle

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English