Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KKTC Başbakanı Tatar'dan KONTV’ye özel açıklamalar

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi… Gündemin en sıcak başlıklarını KONTV’ye değerlendirdi… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, Konya ziyaretinde KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy’un sorularını yanıtladı.

KKTC Başbakanı Tatar’dan KONTV’ye özel açıklamalar
Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği’nin davetlisi olarak Konya’ya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy’un sorularını yanıtladı.
 
Özel röportajda gündeme dair önemli konu başlıkları da ele alındı…
 
Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesine ayrı bir parantez açan Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün Kıbrıs’ın kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı.

Tatar, "Şu anda Doğu Akdeniz’de bildiğiniz gibi Türk Hükümeti’nin bizimle yaptığı bir takım yaptığı anlaşmalardan dolayı hak ve çıkarlarımızın korunması adına hidrokarbon, petrol, doğalgaz gibi zenginliklerin araştırılması için çeşitli çalışmalar, sondaj gemileri gibi olaylarla o bölgedeki tabi ki milletimizin, ulusumuzun daha da iddialı hale gelmesi bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla KKTC’nin de önemini artırmaktadır. Dolayısıyla tarihi boyutuyla, kültürel boyutuyla her türlü imkanıyla, doğasıyla, kültürüyle, turistik zenginlikleriyle KKTC ziyaret edilmesi gerekli bir yerdir. Bir de tabi Kıbrıs’ta çok sayıda asker ailesi vardır, çok sayıda öğrencilerimiz vardır. Çok sayıda turist vardır ve KKTC’de şu anda 60 bin civarında çalışqma izniyle çalışan insanımız vardır ve bunların önemli bir kısmı da Türkiye Cumhuriyeti’nden aileleri ile KKTC’ye yerleşmiş insanlardır.  Dolayısıyla çok ortak bağlarımız vardır." dedi.
 
“Anlaşma kalıcı barış isteniyorsa zorlamayla olmaz” diyen Tatar, bunu herkesin kabul etmesi gerektiğinin altını çizerek, şu ifadelere yer verdi:
 
“Bizim de sürekli görüştüğümüz yabancılar da bunu kabul ediyor. Bir kere bir anlaşma olacaksa iki tarafından evet demesi lazım. İki halk evet demez ise o zaman kalıcı bir anlaşma olmaz, kalıcı bir barış olmaz. Daha fazla ortalık karışır. Bu da kimsenin işine gelmez. Bundan sonra Kıbrıs Türk halkını daha ileriye götürecek bir anlaşmaya evet diyebiliriz. Bizi geriye götürecekse böyle bir maceraya, tehlikeye asla girmeyiz.”
 
Başbakan Ersin Tatar, Maraş sizin için ne ifade ediyor sorusuna da şöyle yanıt verdi…

“Türkiye’nin garantörlüğü bizim kırmızı çizgimiz” diyen Başbakan Tatar,  “Bir kere ekonomik olarak da bizlerin güçlenebilmesi için artık bu ambargolar, izolasyonlar ve KKTC’nin tecrid edilmesi insan haklarına da aykırı olduğu için bütün bunları bir kez daha masaya getirmek, mücadelesini vermek ve bu bağlamda artık daha proaktif siyaset.. Bunun bir boyutu da Maraş meselesinin tekrar gündeme gelmesi. Bir kere 45 yıldır Kıbrıs’ta işte bir anlaşma olursa belki Maraş’ın iade edilmesi söz konusu olabilir ama zaten yaptığımız çalışmalarda gerçekten Maraş, tarihiyle hep belgelenmiştir. Biz bunu şu anda savunuyoruz. Türk Hükümeti de buna destek vermeye çalışıyor. Yavaş yavaş ona bir zemin hazırlanmaktadır.
 
“Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmiştiniz. İleriye dönük ne tür adımlar atılacak?” sorusuna ise Başbakan Tatar, “Bir kere KKTC’nin bir devlet olarak güçlenmesi, Kıbrıs Türk halkının refahı ve esenliğinin artırılması için çeşitli projler, yapılacak olan destekler ama en önemlisi siyasi bakımdan Türk hükümetinin Doğu Akdeniz’deki meselelere ve ona bağlı olarak daha da KKTC’ye sahip çıkma adına mesajlar. Bunlar çok önemli. Çünkü şu anda hala daha uluslararası camianın, bazı emperyalist güçlerin baskısı ile tekrar bir görüşme süreci başlayabilir. Müzakere süreci başlayabilir. Ve bu meseleyi nereye götürür, çok da net bir pozisyon yok. Benim hükümetim ve genel başkanı olduğum Ulusal Birlik Partisi, biz artık bu saatten sonra federal temelinde bir anlaşmadan ziyade KKTC’nin ayrı bir devlet olarak yoluna devam etmesi, Türkiye ile olan ilişkilerini  daha da güçlendirmesi, Türkiye’nin 1960 yılında yapılan anlaşmadan kaynaklanan garantörlük hakkının aynen devam etmesi. Biz bunu savunuyoruz. Türkiye’nin dışlanacağı, Türkiye’nin garantörlük hakkının sulandırılacağı gibi bir takım tehlikeli ve maceralı yola asla biz girmek istemiyoruz. Nitekim şu anda memnuniyetle izliyorum ki Türk Hükümeti’nin de politikası size anlattığım çerçevede olduğunu görüyorum.  Ve tabi ki Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde bunu pekiştirmiştir. Çünkü artık Türkiye Cumhuriyeti bu bölgede daha iddialı daha lider pozisyonda ve buradaki potansiyeli, zenginliklerle oralardan geri adım atması söz konusu olamaz diye düşünüyorum.” cevabını verdi.
 
“Maraş sizin için ne ifade ediyor?” sorusuna ise Başbakan Tatar, “Maraş, coğrafyaya baktığınızda Magosa’nın devamı şeklindedir. Magosa Doğu Akdeniz’de en önemli limanlardandır.  Fevkalade önemlidir. Zaten Maraş’ın bir kısmı açıktır. Onun açılmasıyla Magosa, çok daha anlamlı bir şehir haline gelecek. Ve bir marka değeri olan Maraş’ın sahil bölgesinin de turizme kazandırılmasıyla KKTC’deki ekonomik ve turizm potansiyeli bir kat daha artacaktır. Bir de Türk ulusunun Doğu Akdeniz’deki hakimiyeti bakımından bütün bu yapılanlar, bütün bu mağduriyetler ve Rumların biraz daha şımarıklığı, bize göre hukuksuz işler… Attığımız adımla Maraş’ımıza sahip çıkıyoruz.   Her boyutuyla yaptığımız değerlendirmelerde nitekim Türk Hükümeti ile istişare içerisindeyiz, genel kanaat geç bile kalındı." dedi.
 
 
 
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English