Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kenyalılar, Batı'nın ikinci el kıyafetini giyiyor

Kenya, dünya genelinde en fazla ikinci el eşya ithalatı yapan ülkeler arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Kenyalılar, Batı’nın ikinci el kıyafetini giyiyor
Alım gücü kısıtlı Kenyalılar, ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerdeki kermeslerden ucuz maliyetle Afrika'ya getirilen kullanılmış kıyafetleri giyiyor.

İkinci el eşya ticareti yapan Kenyalı tüccarlar tarafından ülkeye getirilen kullanılmış eşyalar Kenya'nın birçok eyaletinde kurulan "Mitumba" adı verilen pazarlarda görücüye çıkıyor. 

Uganda, Kenya, Tanzanya gibi Doğu Afrika ülkelerinin ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden 2014 yılında ithal ettiği ikinci el eşyaların değeri 300 milyon doların üzerinde.

Dünya genelinde ikinci el eşya piyasası 3,7 milyar doları bulurken, sadece Kenya, yurt dışından yıllık 100 bin tonun üzerinde kullanılmış elbise, ayakkabı ve aksesuar ithal ediyor.

- İkinci el eşya ithalatı

Doğu Afrika Topluluğunca (EAC) 2015'te, bölge ülkelerine yurt dışından kullanılmış giysi ithalatının, yerel tekstil endüstrisine zarar verdiği belirtilerek yasaklanması önerilmişti.

Bölge ülkeleri Kenya, Uganda, Ruanda, Burundi ve Tanzanya'da geçen yıl, ikinci el eşya ithalatını yerel tekstilin gelişimine katkı için 2019 yılı itibarıyla yasaklayacaklarını duyurmuştu.

Kenya'da 1990'lı yılların başında 110 büyük ölçekli konfeksiyon üreticisi varken, bu sayının 2006'da 55'e, son yıllarda ise 20'nin altına düştüğü belirtiliyor.

- Satıcıların karları yüksek

Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Adems Arcade ikinci el pazarında da elbiseden iç çamaşırına, ayakkabıdan çantaya, kullanılmış mutfak gereçlerinden kitap ve oyuncaklara kadar yüzlerce eşya alıcısını bekliyor.

Pazardaki dükkan sahiplerinden 36 yaşındaki Joakim Kamau Kirathe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci el eşyaların yurt dışından konteynerlerle getirildikten sonra pazarcılara satıldığını anlattı.

Kendisinin de 10 yıldır kullanılmış eşya ticareti yaptığını söyleyen Kamau, Mombasa Limanı'na gelen konteynerlerden seçerek aldığı markalı ayakkabıları yıkayıp temizledikten sonra dışarıdan çok daha ucuza sattığını belirtti.

Alışveriş merkezlerinde yeni eşyaların çok pahalı olduğunu dile getiren Kamau, "İnsanlar ikinci el pazarlarını ucuz olduğu için tercih ediyor. Dışarıda bir çift spor ayakkabı 7 bin shillinge (70 dolar) satılırken ikinci el pazarlarında bu fiyat 250 shillinge (2,5 dolar) kadar düşebiliyor." dedi.

- Halkın yüzde 70'i yeni kıyafet alamıyor

Dünya Bankası verilerine göre de Doğu Afrika'da en fazla genç işsizin bulunduğu ülkeler arasında ilk sırada, nüfusunun yüzde 17'si işsiz olan Kenya geliyor.

Ülkede temizlik işçileri ve güvenlik görevlileri yaklaşık 13 bin 475 shilling (130 dolar) maaş alıyor.

Yaklaşık 47 milyonluk nüfusuyla Kenya'da halkın yüzde 70'inin yeni giysi alma imkanı bulunmuyor. Alışveriş merkezlerinde 50-60 dolara satılan bir pantolon ikinci el pazarlarında rahatlıkla 5 dolara alınabiliyor. Haftanın 7 günü açık olan bu pazarlar aynı zamanda yüzlerce kişiye ekmek kapısı oluyor.

Roseline Dheru da (36), Adems Arcade'deki ikinci el pazarında kullanılmış giysi satan pazarcılardan biri.

Pazardan kazandığıyla 4 çocuğuna baktığını söyleyen Dheru, şöyle konuştu:

"İnsanlar çok az maaş alıyor. Aldıkları para karınlarını doyurmaya bile yetmezken yeni kıyafet almaları mümkün değil. Dışarıda pazarlık edebilme imkanları da yok. Buraya geldiklerinde ise pazarlık yaparak çok ucuza kıyafet alabiliyorlar."

Ülkenin dört bir yanında kurulan ikinci el pazarları sadece kıt kanaat geçinen Afrikalıların değil ülkede yaşayan kimi beyazların ve zenginlerin de uğrak yeri.

Maddi durumu iyi olan Kenyalılar da alışveriş merkezlerinde bulamadıkları marka kıyafetlere ve ayakkabılara ikinci el pazarlarında rastlayabiliyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English