Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kazaklar evlenme geleneklerini yaşatıyor

Astanalı gelin Kulmahanova: "Düğünlerin Kazak gelenekleriyle yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Babalarımızın bıraktığı gelenek ve görenekleri yeni nesillere aktarmalıyız" Uluslararası Türk Akademisinde uzman Toyşanulı: "Türk cumhuriyetleri gelenek ve göreneklerini unutmadı. Bağımsızlıktan sonra evlenme gelenekleri tekrar canlandı ve günümüzde yaşatılıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazaklar, kız seçme, kız isteme, kız uğurlama, yüz açma, küpe takma gibi atalarından kalan evlenme geleneklerini yaşatıyor.

Sovyetler döneminde baskı altında olan Kazak evlenme geleneklerinin, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra yeniden canlandığı ve toplumsal hayatta geniş yer tutmaya başladığı görülüyor.

Eskiden aile büyüklerinin seçtikleriyle evlendirilen Kazaklar, günümüzde kadın ve erkeğin birbirleriyle tanışıp anlaşmasının ardından anne ve babadan aldığı rızayla dünyaevine giriyor.

Kız arkadaşı ile anlaşan erkek, kızın ailesini ikna etmesi ve isteme geleneğini gerçekleştirmesi için kızın evine akrabalarını gönderiyor ve buna "jauşı jiberü" deniliyor.

Daha sonra erkeğin anne babası ve akrabaları kıza küpe takıyor ve bu kızın nişanlı olduğu anlamına geliyor. Küpe takmaya gelen taraf ayrıca kızın anne babasıyla düğünün detayları, başlık parası ve süt hakkı konularında anlaşıyor.

Eskiden babaların kızın başlık parasını büyükbaş hayvanlarla ödediği anlatılırken, günümüzde aileler maddi durumuna göre çeşitli miktarda başlık parası veriyor.

Toplumda yardımlaşma olarak algılanan başlık parasıyla kıza çeyiz hazırlanıyor ve kıyafetler alınıyor.

Bu arada Kazak düğününün önemli parçası olan kız uğurlama töreni de özellikle son yıllarda canlanan geleneklerden biri oldu.

"Saukele" denilen başlık ve duvak takan kız, kendisini almaya gelen damat, onun akraba ve arkadaşlarının eşliğinde evinden düğünle uğurlanıyor. Ayrıca düğünde bir kadın şarkıcı tarafından uğurlama türküsü söyleniyor.

Gelin, damadın evine geldiğinde "betaşar" denilen yüz açma töreni yapılıyor. Damadın akrabalarının toplandığı evde bir sanatçı şarkı söylerken, gelinin örtülü yüzü açılıyor. Yüz açmada büyükler, gelinin kocasına nasıl hürmet etmesi, kocasının akrabalarına, eve gelen misafirlere nasıl davranması gerektiği konularında nasihatler veriyor.

- "Babalarımızın bıraktığı gelenekleri yeni nesillere aktarmalıyız"

Astanalı gelin Aygerim Kulmahanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğününde geleneksel Kazak evlenme ayinlerini uygulamaya çalıştıklarını belirterek düğününde milli tarzdaki gelinlik giydiğini söyledi.

Gelinliğin kızın her yerini kapattığını ve bunun büyükler arasında kendini daha rahat hissetmesini sağladığını ifade eden Kulmahanova, "Düğünümüzde kız uğurlama, uğurlama türküsünü söyleme gibi tüm törenleri yaptık." dedi.

Kulmahanova, son yıllarda Kazak gelinliklerinin popüler olduğuna dikkati çekerek "Düğünlerin Kazak gelenekleriyle yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Babalarımızdan kalan gelenek ve göreneklere uymalıyız ve onları genç nesillere aktarmalıyız." diye konuştu.

- "Türk cumhuriyetleri geleneklerini unutmadı"

Uluslararası Türk Akademisinde uzman Akedil Toyşanulı da evlenme geleneklerinin yeniden canlanmasını "ulusal bilincin gelişmesi" olarak yorumladı.

Toyşanulı, Sovyetler döneminde baskıya uğrayan evlenme geleneklerinin Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra kapsamlı bir şekilde uygulanmaya başlandığına dikkati çekti.

Toyşanulı, Sovyetler döneminde Rusların ve Avrupalıların geleneklerinin hükmü altında yaşadıklarını, örneğin gelin arabasının önüne oyuncak bebek yerleştirildiğini, Kazak törenlerinin uygulanmasının engellendiğini, düğünlerde aşırı alkol alındığını kaydetti.

Sovyetlerde din adamlarının nikah kıymalarına izin verilmediğini, düğünlerde hediyeler verilmesinin eleştirildiğini söyleyen Toyşanulı, "Ancak buna rağmen Türk cumhuriyetleri gelenek ve göreneklerini unutmadı. Bağımsızlıktan sonra evlenme gelenekleri tekrar canlandı ve günümüzde yaşatılıyor." dedi.

Toyşanulı, Sovyetlerin yıkılmasından sonra geleneklerin özgürlüğe kavuştuğunu, insanların istediği gibi düğünler yaptığını sözlerine ekledi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English