Son Dakika Haberler

KAYSO Hukuk Danışmanı Şimşek: "Normalde bir mahkemeye düşmüş uyuşmazlık eğer Yargıtay aşaması da varsa ortalama 1,5 yıldan aşağı bir sürede sonuçlandırılamamaktadır. Oysa arabuluculukta uyuşmazlık konusunun karmaşıklığına ve görüşme sıklığına göre değişmekle birlikte ortalama 2 saat ile 3 ay arasında bir sürede sonuca bağlanabilmektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KAYSERİ (AA) - Kayseri'de arabuluculuk sistemiyle işçi ve işveren sorunlarının değerlendirildiği seminer düzenlendi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından düzenlenen "Arabuluculuk" konulu seminerde, İş Mahkemeleri Kanunu ile getirilen yeni düzenlemeler konusunda bilgilendirme yapıldı.

KAYSO Hukuk Danışmanı avukat Nuriye Şimşek, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında 2018 yılı ocak ayından itibaren zorunlu arabuluculuk sistemi uygulanacağını söyledi.

Arabuluculuğu, "Tarafları bir araya getirerek aldığı eğitim sayesinde onları masada tutarak görüşmeleri devam ettiren ve böylelikle alternatif çözümleri tarafların üretmesini sağlayan, tarafsız ve bağımsız bir kişi." olarak tanımlayan Şimşek, Türkiye'de 10 bine yakın arabulucunun görev yaptığını ifade etti.

İşçi işveren arasındaki davaları azaltmanın yollarını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"İşveren olarak zamanımızın büyük bir kısmını bu tür uyuşmazlıkların mahkemelerde çözülmesi için belki yıllar önce olmuş ve işten çıkmış işçilerin sorunları ile uğraşmakla geçirmek zorunda kalıyoruz. Mahkemeleri takip eden herkes, duruşmalar sırasında görüşülen her konudan ve bilirkişi raporlarından hüküm aşamasına kadar olan her husustan haberdar olabilmektedir. Arabuluculukta ise gizlilik mutlaktır. Arabuluculuk yoluyla yapılan anlaşmalar mahkemelere sunulamamakta, mahkemeler için emsal olmamaktadır. Taraflardan biri veya arabulucu, gizliliği ihlal ettiklerinde 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaktadır. Böyle olunca mahkeme veya başka yerde konuşulmayacak hususlar ve teklifler de arabuluculukta rahatlıkla konuşulabilmekte, teklif verebilmekte. Normalde bir mahkemeye düşmüş uyuşmazlık eğer Yargıtay aşaması da varsa ortalama 1,5 yıldan aşağı bir sürede sonuçlandırılamamaktadır. Oysa arabuluculukta uyuşmazlık konusunun karmaşıklığına ve görüşme sıklığına göre değişmekle birlikte ortalama 2 saat ile 3 ay arasında bir sürede sonuca bağlanabilmektedir."

Şimşek ayrıca arabuluculuk yoluyla tarafların dostane bir şekilde ve anlaşmayla uyuşmazlıklarına son verme imkanının taraflara sunulacağını da vurguladı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English