Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Katı Atık Yönetimi Çalıştayı Konya'da başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, 2023'te arıtılmadan derelere, akarsulara bırakılacak tek damla su kalmayacağını belirterek, "Türkiye su zengini bir ülke olmadığı için de bugünlerde bir proje yürütüyoruz. Bu çerçevede arıtılmış suların tekrar kullanımı ve değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalarımız kasımda bitecek." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen, 3 gün sürecek "Katı Atık Yönetimi Çalıştayı" Konya'da bir otelde başladı.

Öztürk, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, atık yönetiminin aynı zamanda "israf yönetimi" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin artık 20 yıl sonrası için planlama yaptığını dile getiren Öztürk, çevre yönetimi konusunda çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Öztürk, 2002'de yüzde 35 olan atık su arıtma oranının bugün yüzde 81'e çıktığını belirterek, "2023'te arıtılmadan derelerimize, akarsularımıza bırakılacak tek damla su kalmayacak. Türkiye su zengini bir ülke olmadığı için de bugünlerde bir proje yürütüyoruz. Bu çerçevede arıtılmış suların tekrar kullanımı ve değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalarımız kasımda bitecek." diye konuştu.

İnsan sağlığı ve ekosistemin korunmasını sağlamak amacıyla 81 ilde anlık hava kalitesininin izlendiğini anlatan Öztürk, ülke genelinde 249'u sabit, 4'ü mobil olmak üzere 253 hava kalitesi izleme istasyonunun bulunduğunu ifade etti.

Öztürk, 2017 ve 2018'de kış mevsiminde insanların daha kaliteli hava solumasını amaçladıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Atıklardan ekonomimize kaynak oluşturma çabası içindeyiz. 81 ilimizin atık yönetimi planlarını oluşturuyoruz. Büyükşehirlerimizde atıkların bertaraf tesislerinin kurulması noktasında ciddi yol aldık. Geri dönüşümü artırmak, hammaddeye erişimi kolaylaştırmak ve istihdam sağlamak amacıyla maddesel dönüşüm en önemli husus olarak görülmektedir. Ülkemizde geri kazanım açısından önemli ilerlemer sağlamıştır. Yıllık 31 milyon ton belediye atığı ortaya çıkıyor. 2002'de bunun yüzde 1'i geri kazanılırken, bugün sayı yüzde 13'e çıkmıştır."

Çimento sanayisinde yakılan katı atık miktarının 1 milyon tona çıktığını dile getiren Öztürk, "Atığı bir yerden alıp bir yere depolamak çağ dışıdır. Yeni metodları geliştirip artığı minimize etmemiz lazım. Minimize etmek için de elimizde bin 600 derece sıcaklığı olan çimento fabrikaları var. Bu fabrikalar fosil yakıt yakıp havayı kirletmek yerine bu atıkları yakmalıdır." dedi.

Programa, Avrupa Birliği ile İçişleri ve Kalkınma bakanlıklarından yetkililerin yanı sıra Dünya, İller, Avrupa İmar ve Kalkınma bankaları, AB Türkiye Delegasyonu, müteahhit firmalar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Katı atık alanında faaliyet gösteren 200 paydaşı bir araya getiren çalıştayda, Türkiye'de bu sektörde karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri, projeler ve yeni teknolojiler ele alınacak. Çalıştay sonrasında elde edilen veriler ve çözüm önerileri, kitapçık haline getirilerek ilgili paydaşlara dağıtılacak.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English