Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kanada, Papa Franciscus'tan özür talebinde bulunacak

Kanada Başbakanı Trudeau, yerli kabilelerin çocuklarına yatılı kilise okullarında yapılan kötü uygulamalar nedeniyle Papa Franciscus'tan resmi özür talebinde bulunacağını bildirdi

Anadolu Ajansı haberine göre;
OTTAWA (AA) - Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülke tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan yatılı kilise okullarında kalan yerli çocuklarına uygulanan kötü muamele nedeniyle, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'tan resmi özür talebinde bulunacağını açıkladı.

Başbakan Trudeau, okullarda yaşananları araştıran Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun nihai raporunun kamuoyuyla paylaşılmasının ardından başkent Ottawa'da ülkenin 5 yerli organizasyonunun liderleriyle görüştükten sonra açıklama yaptı.

Trudeau, First Nation, Inuit ve Metis kabilelerine mensup çocukların, Katolik kilisesi tarafından işletilen yatılı okullarda maruz kaldığı, ruhsal, kültürel, duygusal, fiziksel ve cinsel istismar konusunda Katolik kilisesinin en üst makamı olan Vatikan'daki Papalığa bu çocukların ailelerinden özür dilemesi için çağrıda bulundu.

- "Konuyu Vatikan'a taşıyacağım"

"Bu konuyu kesinlikle Katolik kilisesi ve Vatikan'a taşıyarak, kendilerinden direkt olarak ilgilenmelerini isteyeceğim" diyen Başbakan Trudeau, şöyle devam etti:

"Papa'yı özür dilemesi için zorlayamam fakat fırsat verildiğinde kendisi ile bu konu hakkında konuşacağım. Diğer devletlere ve kuruluşlarına özür diletmek benim işim değil fakat yapıcı bir şekilde konuyu iletebilirim. Ne yazık ki, Kanada devletinin birkaç biriminin de bu utanç verici geçmişte rolleri var."

- Yaklaşık 6 bin çocuk öldü

Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporuna göre, 1840-1996 yılları arasında faaliyette olan yatılı kilise okullarında 5 bin 995 çocuk hayatını kaybetti. İlki 1840 yılında Batı Kanada'da açılan yatılı kilise okullarında defalarca yangın çıktığı, bu yangınlarda 40 çocuğun yanarak öldüğü belirtilen 6 ciltlik komisyon raporunda, ?'Eğitilecek diye anne babalarının kollarından zorla alınan çocuklar, oyun bahçeleri yerine isimsiz mezarlara konuldular. Birçoğunun neden öldükleri, ölenlerin çoğununsa isimleri bile bilinmiyor" ifadesi yer aldı.

Raporun bir bölümünde, "Çocukların çoğunluğu yetersiz beslenme ve hastalıklardan öldü. Bazı çocuklar deneylerde kullanıldıkları sırada, bazıları da çok ağır cinsel tacizlerde hayatını kaybetti. Okullarda 130'a yakın yangın çıktığı ve bu yangınların sadece birinde 40 çocuğun yanarak öldüğü saptandı'' tespiti bulunuyor.

Altı ciltlik rapor için komisyon, 6 bin 750 kişinin ifadesine başvurdu. Bin 355 saat çalışan komisyonun raporunun özeti bile 300 sayfayı geçti. Raporda yatılı kilise okullarının, federal devletin 1883 yılında "yerlileri çocukken yok edin" prensibinin uygulama merkezleri haline geldiği savunulurken, okullara kaydedilen çocukların yüzde 24'ünün kısa süre sonra öldükleri belirtildi.

Sonuncusu 1996 yılında Regina kentinde kapatılan 139 yatılı kilise okuluna, 150 binin üzerinde yerli çocuğun alındığı biliniyor. Komisyon kayıtlarına göre, bu okullarda eğitime tabi tutulanlardan 80 bini halen hayatta ve Kanada'da yaşıyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English