Son Dakika Haberler

"(Cazibe Merkezleri Programı) Bu ayın 27'sine kadar resmi talepleri alıyoruz, başladık. Şu an itibarıyla 6-7 milyar lira civarında bir talep geldi, her geçen gün artarak devam ediyor" "23 ilimizin hemen hemen tamamına yatırım talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Büyük ölçekli yatırımlarımız da var, 200-300 milyon dolarlık yatırımlarımız da, 10-15 milyon dolarlık yatırımlarımız da var"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "(Cazibe Merkezleri Programı) Bu ayın 27'sine kadar resmi talepleri alıyoruz, başladık. Şu an itibarıyla 6-7 milyar lira civarında bir talep geldi, her geçen gün artarak devam ediyor. 23 ilimizin hemen hemen tamamına yatırım talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Büyük ölçekli yatırımlarımız da var, 200-300 milyon dolarlık yatırımlarımız da, 10-15 milyon dolarlık yatırımlarımız da var." dedi.

Elvan, Bloomberg HT tarafından düzenlenen "Sektör Buluşmaları-Seramikte Türkiye" toplantısına katıldı.

Konuşmasında Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elvan, Türkiye ölçeğinde ve bölgesel bazda ekonomiyi canlandırmaya, üretim ve istihdamı artırmaya yönelik hayata geçirilen, Cazibe Merkezleri Programı gibi büyük kalkınma reformları sonucunda, hem özel sektör yatırımlarının hem de ihracatın önümüzdeki dönemde büyümeye güçlü pozitif katkı sağlayacağını söyledi.

Elvan, 2017 yılında kamu yatırımlarının büyümeyi destekleyecek önemli faktörler arasında bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Kamu yatırımlarında 2017 yılında yüzde 9 reel artış öngörüyoruz. Büyük ölçekli yatırım projelerimiz devam ediyor. Kredi Garanti Fonu kefaletiyle ödeme güçlüğü çeken firmalara yönelik olarak 250 milyar lira tutarında bir kaynak oluşturduk. 2017 yılında ticaret partnerlerimizde kısmi canlanma söz konusudur, bu da ihracatımızı olumlu yönde etkileyecek. AB, Rusya, İran ve Irak pazarlarına olan ihracatımızda artışlar bekliyoruz.

Ayrıca turizm sektöründe de toparlanma bekliyoruz. Bankacılık sektörümüz bu dönemde güçlü yapısını korumuştur. Fitch'in 27 Ocak'taki siyasi yönü ağır basan not indirimi kararına rağmen, geçmiş tecrübelere bakıldığında Türkiye'nin büyüme performansının bu karardan olumsuz yönde etkilenmeyeceği ortada. Nitekim karar tarihinden sonra başta döviz kuru olmak üzere makroekonomik göstergelerde iyileşme olduğunu görmekteyiz."

Bakan Elvan, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu anımsatarak, ekonomideki sıkıntılı konulara ilişkin, devletin ilgili kurumlarının gerekli tedbirleri alma hususunda oldukça kararlı olduğunu, vatandaşların ve yatırımcıların herhangi bir kaygı içerisinde olmamaları gerektiğine işaret etti.



-"2015 yılında toplam seramik malzemeleri ihracatımız 940 milyon dolara ulaştı"



Konuşmasında seramik sektörüne de değinen Elvan, seramik sektörünü de içine alan inşaat malzemeleri sektörünün yarattığı istihdam ve katma değere ek olarak, önemli bir üretim ve ihracat potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Elvan, seramik kaplama malzemelerinde 2015 yılı itibarıyla 320 milyon metrekare üretim ile Türkiye'nin dünyada sekizinci, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer aldığını belirterek, sektöre ilişkin şu rakamları paylaştı:

"2015 yılında toplam seramik malzemeleri ihracatımız 940 milyon dolara ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler Comtrade verilerine göre ülkemiz 2015 yılında seramik ürünleri ihracatında değer bazında dünyada onuncu, Avrupa'da ise beşinci sırada yer almıştır. Ürün grupları içinde ise seramik sağlık gereçleri ihracatında ülkemiz 2015 yılında dünyada beşinci, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer alırken, seramik kaplama malzemelerinde dünyada dördüncü, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer alarak dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olmayı başarmıştır.

Seramik sektörü üretiminde kullanılan ham maddelerin büyük ölçüde yerli kaynaklardan temin edilmesi ve sektör üretiminde yerli katma değer oranının yüksek olması, sektör ihracatını ayrıca önemli kılmaktadır. Seramik ihracatında önemli bir konumda olan ülkemiz, uluslararası piyasalarda konumunu güçlendirerek ihracatını çok daha ileri seviyelere çıkarmayı hedeflemektedir.

Son yıllarda uluslararası pazarlarda önemli bir seviyeye gelen yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün üstlendiği taahhütlerde yerli seramik malzemelerinin kullanılmasının da seramik sektörü ihracatına doğrudan katkı sağlayacağını belirten Elvan, önümüzdeki yıllarda dünyada ve Türkiye'deki gelişmelere paralel olarak seramik sektörünün ülke ekonomisine katkısının çok daha ileri seviyelere ulaşma potansiyeli taşıdığını söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de kentleşmenin hızlanması ile beraberinde getirdiği fırsatlara değinen Elvan, Türk seramik sanayisinin bu fırsatlardan en iyi biçimde yararlanabilmesi ve rekabetçiliğini koruyabilmesi için dünyadaki teknolojik ve yenilikçi gelişmeleri takip ederek, tedbirleri zamanında almasının gerekliliğine işaret etti.



-"23 ilin hemen hemen tamamına yatırım talebi var"



Konuşmasında Cazibe Merkezleri Programına da değinen Elvan, programın gelişmiş illerle, aralarındaki refah seviyesi arzu edilen hızda kapanmayan 23 ile yönelik bir yatırım seferberliği olduğunu söyledi.

Programla bu 23 ilde, istihdama, üretime ve ihracata yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını anlatan Elvan, "Bugüne kadar çok yoğun bir talep söz konusu. Ön talepleri almıştık, yaklaşık 20 milyar liralık bir yatırım için ön talep söz konusu olmuştu. Bu ayın 27'sine kadar resmi talepleri alıyoruz, başladık. Şu an itibarıyla 6-7 milyar lira civarında bir talep geldi, her geçen gün artarak devam ediyor. 23 ilimizin hemen hemen tamamına yatırım talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Büyük ölçekli yatırımlarımız da var, 200-300 milyon dolarlık yatırımlarımız da, 10-15 milyon dolarlık yatırımlarımız da var." diye konuştu.



(Bitti)



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English