Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kalaycı medyanın sorunlarını gündeme taşıdı! "Haklı taleplere mutlaka karşılık verilmeli"

TBMM Genel Kurulunda medyanın sorunlarını gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk lirası kullanılması yönündeki çağrılarına bir kamu kurumu olan TÜRKSAT'ın uymadığını belirterek "Uydu kiralarının döviz üzerinden uygulamaya devam edilmesi dikkat çekmektedir. TÜRKSAT'ın uyguladığı ücret tarifesi makul seviyeye çekilmeli ve mutlaka Türk lirası üzerinden belirlenmelidir" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı Bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada medyanın sorunları ile çözüm önerilerini gündeme getirdi. 

Demokratik toplumun vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan medyanın toplumun gerçekleri öğrenmesi, yaşadığı çevre ve dünyayla sağlıklı iletişim kurabilmesinde en etkili araçlardan biri olduğunu ifade eden Kalaycı "Bugün itibariyle medyamız ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmakta, büyük bir özveriyle faaliyet göstermektedir. Gelirlerinin yetersizliği ve maliyetlerin artması nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntılı günler yaşamaktadır" dedi.  

TÜRKSAT'ın döviz üzerinden belirlediği uydu frekans ücretlerinin döviz kurundaki yükselme nedeniyle yüksek oranda arttığını belirten Kalaycı, başta yerel kanallar olmak üzere, televizyonların ücretlerini ödeyemez hâle geldiğini, döviz kurundaki artıştan çok olumsuz etkilenen kağıt ürünleri nedeniyle gazetelerin de zor durumda olduğunu kaydetti. 

Mustafa Kalaycı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Girdi maliyetlerinde ortaya çıkan yüksek orandaki artışların altından kalkamayan radyolar, televizyonlar ve gazeteler güçlükle ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bazıları kapanmış olup bazıları da kapanma tehlikesiyle karşıyadır. Basın çalışanları işsiz kalmakta, birçok gazeteci ve muhabir işten çıkarılmaktadır. Medyamızın yaşadığı sorunların çözümlenmesi, demokrasimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Medyamıza yönelik acilen bir paket hazırlanmalıdır. Medyanın haklı beklenti ve taleplerine mutlaka karşılık verilmelidir. Cumhurbaşkanlığının 453 sayılı kararıyla Basın İlan Kurumunun gazetelere verdiği resmi ilanların yayın ücretinde yapılan artış memnuniyet vericidir. Resmi ilan bedeli ödemelerinde vadesi geçmiş vergi borcu bulunmadığına dair belge istenmesine ilişkin uygulama da mutlaka ertelenmelidir." 

"UYDU KİRALARI MAKUL VE TÜRK LİRASI OLARAK BELİRLEMELİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk lirası kullanılması yönündeki çağrılarına bir kamu kurumu olan TÜRKSAT'ın uymadığını ifade eden Kalaycı, uydu kiralarının döviz üzerinden uygulanmaya devam edildiğini, TÜRKSAT'ın uyguladığı ücret tarifesinin makul seviyeye çekilmesi ve mutlaka Türk lirası üzerinden belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Kalaycı ulusal, bölgesel ve yerel televizyonlarla radyoların önemli bir gider kalemi olan RTÜK payının da kaldırılmasını istedi. 

Kağıt sektörünü yönelik de acilen tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Kalaycı, "Kağıt ve kağıt ürünlerine yönelik vergi indirimleri ve kolaylıkları getirilmelidir. Daha da önemlisi, kâğıt sektörüne yönelik acilen tedbirler alınmalı, ihtiyacımız olan kağıdın Türkiye'de üretilmesi sağlanmalıdır" diye konuştu. 

"KAMU REKLAMLARINDAN YEREL MEDYA PAY ALMALI"

Son yıllarda büyük bir gelişim gösteren internet medyasının yayıncılık konusunda yasal bir düzenlemeye kavuşturulmasının önemine dikkat çeken Kalaycı, şöyle devam etti:

"Yerel medyanın reklam pastasından aldıkları pay çok sınırlıdır. Kamu reklamlarının en az yüzde 15'inin yerel medyaya verilmesi yönünde bir düzenleme yapılmalıdır. Yurt dışına yapılan resmî programlara Anadolu medyasından da temsilcilerin katılımı sağlanmalıdır. 

Anadolu medyasının faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel destek programları uygulamaya konulmalıdır. Bu amaçla, gelişen teknolojiye ayak uyduramayan gazetelerin baskı tesislerini modern hale getirebilmeleri, radyo ve televizyonların teknolojilerini yenileyebilmeleri için, Anadolu medyasına özgü faizsiz ya da uygun maliyetli kredi desteği uygulamaya konulmalıdır" 

Basın çalışanlarının kamuoyuna doğru ve tarafsız bilgiyi, haberi ulaştırabilmek için bütün olumsuz şartlara rağmen görevlerini yerine getirdiğini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı "Basın çalışanları düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor şartlar altında görev yapmaktadır. Yıpranma payı hakkından sadece sarı basın kartı olanlar yararlanabilmektedir. Basın çalışanlarının özlük hakları ve çalışma şartları iyileştirilmeli ve tamamının yıpranma payı hakkından yararlanabilmesi sağlanmalıdır" diye konuştu. 


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English