Son Dakika Haberler

UÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Zencirkıran, kaktüslerin kapalı ortamda bulunan bilgisayar, cep telefonu ve televizyonlardan yayılan radyasyonu emdiğine dair halk arasındaki yaygın kanının bilimsel olmadığını bildirdi.

’Kaktüs odayı radyasyondan arındırmaz’
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zencirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde kaktüsün her türlü elektronik cihazın yaydığı radyasyondan kişiyi koruduğu, özellikle televizyonların ve bilgisayarların yanına konulması halinde bu cihazların yaydığı radyasyonu diğer bitkilerden daha fazla emdiğine inanıldığını hatırlattı.

Bu iddianın 1990'larda Doğu Avrupa ülkelerinden yayıldığını belirten Zencirkıran, şöyle devam etti:

"Kaktüsün elektromanyetik radyasyonu belirli bir oranda absorbe ettiği doğru fakat zaten her bitki ve çiçek fotosentez yapabilmek için ortamdaki bulunan ışığın temel birimi olan fotonları yani elektromanyetik kuvvetin bir bölümünü, radyasyonu belirli bir miktarda emer. Bitkiler zaten ortamdaki radyo dalgaları, mikrodalgalar, görünür ışık, morötesi ışınım ve kızılötesi ışınımın oluşturduğu elektromanyetik radyasyonu belirli bir oranda emerek ve bunu da havadan aldığı karbondioksitle birleştirerek kendisi için şeker yani besin üretir. Bitkilerin hayatta kalabilmeleri için ortamda bulunan ışığı yani elektromanyetik radyasyonu özümsemeleri gerekir. Burada asıl sormamız gereken, kaktüsün diğer bitkiler ya da cisimlerden elektromanyetik radyasyonu emmede üstün olup olmadığıdır."

"Kavunun daha iyi bir radyasyon emici olması gerekir"

Kaktüsün radyasyonu daha çok emdiğine ilişkin tezi ortaya atanların, bu bitkide çok fazla su olmasını gerekçe gösterdiğine değinen Zencirkıran, "Suyun iyi bir radyasyon absorbe edici kimyasal olduğu doğrudur ancak kaktüslerde su miktarı ortalama yüzde 88'dir. Bu mantıkla bakacak olursak içeriğinde yüzde 90'ın üzerinde su bulunan kavunun daha iyi bir radyasyon emici olması gerekir." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Zencirkıran, kaktüslerin insanları zararlı ışınımlardan bütünüyle koruduğu tezinin tamamen bilim dışı olduğunu anlattı.

Söz konusu tezin çelişkili olduğunu savunan Zencirkıran, şunları kaydetti:

"Kaktüs bitkilerinin insanları zararlı ışınımlardan koruduğu iddiası fizikle çeliştiği gibi biyoloji bilimiyle de çelişir. Dünyadaki bütün bitkiler belli bir ortak atadan köken alarak ortaya çıkar ve sürekli değişirler. Bu değişim yavaş da olsa devam eder. Bilimin en temel gerçeği olan bu gelişimin iki temel kuralı vardır; hayatta kalmak ve üremek. İşte bu nedenle hiçbir bitki, yüksek enerjili radyasyonu özellikle üzerine çekmek amacıyla değişmez ve gelişmez çünkü her organizmanın temel amacı hayatta kalabilmektir. Dolayısıyla kaktüslerin ortamdaki radyasyonu büyük miktarlarda ve insanları radyasyondan korumak amacıyla soğurduğu iddiası biyolojiyle de çelişir. Kaktüs bitkisi sadece kendi üzerine gelen çok az miktardaki radyasyonu absorbe edebilir, odadaki bütün radyasyonu çekemez."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English