Son Dakika Haberler

Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki Calais kentinde yer alan Jungle sığınmacı kampının tahliyesinde ikinci gün sonunda toplam 4 bin 14 kişi kamptan ayrıldı Düne göre daha gergin geçen tahliyede sığınmacılar, geçici sığınma merkezine girebilmek için metrelerce uzayan kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kaldı. Kuyruklarda zaman zaman kavga çıkarken polis durumu güçlükle kontrol altına aldı -Calais Belediye Başkanı Bouchart: "Bugün hem 18 yaş altı çocukların fazla olması hem de farklı ülkelerden

Anadolu Ajansı haberine göre;
CALAİS/JUNGLE (AA) - Fransa'nın Calais kentinde yer alan Jungle sığınmacı kampının tahliyesinde ikinci gün gergin geçti.

Ülkenin Manş denizi kıyısında bulunan ve genellikle İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların kaldığı Jungle sığınmacı kampının tahliyesinde ikinci gün sonunda toplam 4 bin 14 kişi kamptan ayrıldı.

Kamptan ayrılarak 700 metre mesafedeki geçici sığınmacı merkezine giden sığınmacılar, kayıt işlemlerini tamamlamak için sabahın ilk ışıklarından itibaren saatlerce kuyrukta bekledi.

Özellikle 18 yaş altı ebeveynsiz çocukların çok olduğu gözlenirken, hem Fransa'dan hem İngiltere'den İçişleri Bakanlığı yetkililerinin geçici sığınmacı merkezinde çocukları teker teker mülakata aldığı öğrenildi.

Mülakatta çocuklara yaşları, İngilizce ve Fransızca seviyeleri, İngiltere'de akrabaları olup olmadığına ilişkin sorular sorulduğu kaydedildi.

Her çocuğun teker teker mülakata girmesi nedeniyle sıra çok yavaş ilerlerken farklı ülkelerden sığınmacıların da yan yana uzun süre sırada beklemesi zaman zaman gerilime neden oldu.

Olayların büyümemesi için polis, geçici sığınmacı merkezine giden yolları bir süre keserek basın mensuplarını kuyruğa yaklaştırmadı.

Tahliye boyunca polislerin büyük kısmının boynunda aksiyon kamerası taşıdığı gözlenirken, gönüllü dernekler de sırada bekleyen sığınmacılara yemek ve su dağıttı.

Bölgede bulunan Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart tahliyeye ilişkin, "Bugün hem 18 yaş altı çocukların fazla olması hem de farklı ülkelerden sığınmacıların yan yana beklemesinden dolayı gerilim yüksekti ancak asıl gerilim, eğer sığınmacılar yarına kadar kampı boşaltmazsa yükselecek ancak devletin bu işi Jungle'da durum bu hale gelmeden önce önlem alması ve insanları bu çöplük ve rezalette mahkum etmemesi gerekirdi" ifadesini kullandı.

-Toplamda 4 bin 14 kişi kamptan ayrıldı

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre ise dünden bu yana Jungle'dan toplam 4 bin 14 kişinin ayrıldığı duyuruldu.

Bugünkü tahliyede 372 18 yaş altı çocuk ile bin 264 yetişkinin kamptan ayrılarak Fransa çapındaki sığınmacı merkezlerine yerleştirildiği belirtildi.

Öte yandan aileleri İngiltere'de bulunan 217 18 yaş altı çocuğun da 17 Ekim'den itibaren İngiltere'ye gönderildiği kaydedildi.

- 850 gazeteci, bin 250 polis ve jandarma

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 850 basın mensubunun takip ettiği tahliyede yüzlerce medya kuruluşu aynı anda canlı yayın yapıyor. Yalnızca akredite gazetecilerin izleyebildiği tahliye için bin 250 polis ve jandarma görevde bulunuyor. Tahliyenin bir hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande, geçen ay Calais kentine yaptığı ziyarette, ülkenin Manş denizi kıyısında bulunan ve genellikle İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların kaldığı Jungle sığınmacı kampının yıkılıp, burada yaşayanların tahliye edileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Sudan, Eritre, Afganistan, Suriye ile Irak vatandaşlarının yaşadığı ve nüfusu 8 bini bulan kampın koşulları, sivil toplum örgütlerinin uzun zamandır sert eleştirilerine hedef oluyordu.

Bölgedeki sığınmacılar, hava karardıktan sonra Calais'ten İngiltere yönüne hareket eden kamyon ve tırlara tırmanarak Manş Denizi'ni aşmaya çalışması güvenlik açısından büyük sorun yaratıyordu. Bu yıl başından bu yana en az 20 sığınmacı tırların altında kalarak can vermişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English