Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşma, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda yapıldı.

Tutuksuz sanık eski kursiyer Teğmen Halim Yağız Oral, jandarma pilot teğmen olacakken 2015 Şubat ayında uçuşa bile çıkarılmadan, bu dönemde KHK ile ihraç edilen kişilerce elendiğini bildirdi.

15 Temmuz'da kursiyer teğmen olarak bulunduğu Beytepe'de, emir üzerine gece eğitimine katıldığını belirten Oral, Üsteğmen Onur Demirel'in, depoya gelerek herkesin 5 şarjör alacağını söylediğini öne sürdü.

- "Erken başladı, daha geç başlayacaktı"

Oral, Üsteğmen Onur Demirel, Binbaşı Tarık Görener içtima alanındayken Üsteğmen Ramazan Akkuş'un da kamuflaj yerine elinde bir poşet bulunduğu halde eşofmanla geldiğini dile getirdi.

Görener ve Akkuş'un kursiyerlere hitaben teğmen olduklarının bilincinde hareket etmelerine yönelik konuşma yaptığını anlatan Oral, Akkuş'un poşetten çıkardığı listeleri okurken arkasından telefonla ışık tuttuğunu bildirdi.

Oral, kendi ismini de görmeye çalıştığını, bu sırada bazı isimlerin üzerinin renklendirilerek ayrıldığını gördüğünü belirterek, "Bu sırada Tarık Görener 'Acele et' diyordu. Ramazan Akkuş'ta 'Erken başladı, daha geç başlayacaktı' diye söylüyordu." ifadesini kullandı.

"Kursiyerler gerçekten bir terör saldırısı olduğuna inanmışlardı." diyen Oral, Akkuş'un telefona konuştuğu ve kursiyer olduğunu tahmin ettiği kişilere de "Kapıyı kırın, anahtarları alın ve bütün araçları buraya getirin." dediğini aktardı.

Oral, listelerin Akkuş ve Demirel'in heyecanlı hallerinden dolayı karıştığını, aynı kişilerin tekrar tekrar okunduğunu belirterek, ayrılan kursiyer teğmenlerin dışarıdan gelen rütbelilerin emrine verildiğini dile getirdi.

Kafasında ciddi soru işaretleri oluştuğunu ifade eden Oral, içtima alanından ayrılıp televizyon bulunan yemekhane binasına gittiğini, erler bir program izlerken kumandayı alıp haber aradığını, bir kanalda Boğaz Köprüsü'nün kapatıldığını ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kalkışma olduğuna yönelik ifadesini gördüğünü bildirdi.

Sonrasında TRT'de bildiri okutulmasını izlediğini de belirten Oral, bunun darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra bir daha içtima alanına gitmeyip saklandığını söyledi.

- Yemekhanede saklanmış

Oral, yemekhanede saklanmaya başladığını, bu sırada Üsteğmen Muhlis Koçak'ın aradığını, neler olduğunu sorduğunu, sonrasında arayan Üsteğmen Uğur Kuzucu'ya da bildiklerini anlattığını belirtti.

Saklanmaya devam ettiği sırada 3 kursiyer teğmenin daha yemekhaneye geldiğini aktaran Oral, televizyona bir kez daha baktıktan sonra yakalanmamak için kapattıklarını ifade etti.

Oral, ellerindeki silahları depoya bıraktıklarını, sonrasında mermi alınmasın diye depo ve silahlığı kilitlediklerini belirterek, Mustafa isimli kursiyer arkadaşını Kurslar Komutanı Albay Yüksel Yiğit'in aradığını ve güvendikleri kişileri arayıp silahlarını bırakmaları yönünde örgütlemelerini istediğine değindi.

Uğur Kuzucu'ya Yiğit'in aradığını, whatsapp grubuna bu yönde bir mesaj atmasını talep ettiğini ifade eden Oral, ancak onun bu mesajı atmadığını ileri sürdü.

- Binbaşı ve üsteğmen evrak yaktı şüphesi

Oral, yemekhanede saklanırken Tabur Komutanı Binbaşı Görener ve Üsteğmen Akkuş'un ellerinde bir dosya ya da kağıt gibi bir şeylerle gazino binasına girdiğini belirtti.

Kendilerinin binanın üçüncü katında saklandığını, yukarı çıkma ihtimallerine karşı merdiven boşluğundan takip ettiğini ama onları görmediğini ancak yanık kokusu aldığını vurgulayan Oral, Görener ve Akkuş'un ellerinde bir şey olmadan binadan çıktıklarını kaydetti.

Uğur Kuzucu'nun 04.30 civarında arayıp baskın yapılacağını ve çıkmalarını söylediğini anlatan Oral, bunun üzerine çıkıp sivil kıyafetlerini giydiklerini söyledi.

Oral, bu sırada Üsteğmen Koçak'ın silahların bırakılmasına yönelik mesaj attığını ve bundan cesaret bularak kendisinin de oluşturduğu gruba mesaj gönderdiğini belirterek, çıkmak isteyen kursiyer teğmenlerle bir araya geldiklerini ifade etti.

2 nolu nizamiyeden çıkmak üzere konvoy oluşturduklarını, eğer izin verilmez ise buradakileri derdest etmeyi planladıklarını bildiren Oral, nizamiyeye gidip konvoy halinde çıktıklarını anlattı.

Oral, bu sırada nizamiyede kendilerini sivil kıyafetle gören kursiyer teğmenlerin de kargaşadan yararlanıp sivil elbiselerini giymek için misafirhaneler bölgesine gittiğini, bazılarının ise kamuflajla konvoydaki araçlara bindiğini aktardı.

Çıktıktan sonra Kuzucu'yu arayıp 2 nolu nizamiyeyi boşalttıklarını ve çıkış yaptıklarını söylediğini, arkadaşlarının da polisi arayıp bilgi verdiğini belirten Oral, kendisini arayan kursiyer Abidin Göktaş'ın da aynı kapıdan çıkmak isterken kendilerine ateş edildiğini söylediğini bildirdi.

Oral, evindeyken Uğur Kuzucu'nun arayıp kışlaya gireceklerini, gerekirse çatışacaklarını söylediğini ifade etmesi ve kendisini çağırması üzerine, beylik tabancasını alıp birliğe gittiğini ancak onların bu sırada içeri girdiğini öğrendiğini söyledi. Oral, gittiğinde ise gözaltına alındığını sonrasında tutuklandığını kaydetti.

- Darbe gecesi nöbetçilerle kiraz yemişler

Sanık eski kursiyer Teğmen Zafer Yıldız da zimmetli tüfeğini ve teçhizatını alarak gece eğitimine katıldığını belirterek, içtima alanında rasgele timler oluşturularak görev yerlerine gönderildiğini anlattı.

İçinde "darbe" ya da "sıkıyönetim" geçen ifadeler duymadığını savunan Yıldız, Serdar Yüzbaşı komutasında toplam 4 kursiyer teğmenle 3 nolu nizamiyeye gittiğini dile getirdi.

Yıldız, nizamiyedeki nöbetçilerin Serdar Yüzbaşı'ya hoşgeldiniz diyip hal hatırın yanı sıra, sıkıntılı bir durum olup olmadığını sorduğunu belirterek, yüzbaşının da tatbikat amaçlı geldiklerini söylediğini aktardı.

Serdar Yüzbaşı'nın normal faaliyete devam emri verdiğini ve nöbetçi heyetle onların ikram ettiği kirazı yediklerini belirten Yıldız, 22.50 civarında haber sitelerinde ülke genelinde alarm verildiği, köprülerin kapatılığı haberlerini gördüğünü ve durumun ciddi olduğunu anladığını ifade etti.

Yıldız, 03.00-04.00 civarında da olayın terörle alakası olmadığını, darbe girişimi gerçekleştiğini gelen mesaj üzerine öğrendiklerini savunarak, "Serdar Yüzbaşıya 'Ne oluyor, darbe mi var?' dedim. O da 'Bizim darbeyle ilgimiz yok, darbeyle ilgimiz olsa dışarıda olurduk' dedi." görüşüne yer verdi.

Kışlada herhangi olumsuz bir şey olmamasının bu darbeyle alakaları olmadığını düşündürdüğünü öne süren Yıldız, bulundukları yeri terketmelerine yönelik komutanlarından gelen mesaj şaşırdığını bildirdi.

Yıldız, saat 05.00 gibi Muhlis Koçak'ı arayıp ne yapacaklarını sorduklarını, onun da kışlayı terketmelerini söylediğini ifade ederek, ardından da Albay Yüksel Yiğit ile görüştüklerini, aynı şekilde onun da kışladan çıkıp evlerine gitmelerine yönelik konuştuğunu söyledi.

Yıldız, kışladan ayrılmak istediklerinde üzerlerine nizamiyeden ateş açıldığını, bundan dolayı tabura döndüklerini ve sonrasında ise gözaltına alındıklarını kaydetti.

Suçlamaları kabul etmeyen Yıldız, beraatini istedi.

- "Kışlayı korumak için görev aldım"

Duruşmada, savunmasını yapan tutuklu sanıklardan eski Üsteğmen İdris Kaya da 15 Temmuz'da terör saldırısı var denince tereddüt etmeden bulunduğu kışlayı korumak için görev aldığını söyledi.

O gün, para çekmek içni kışla içindeki, kurslar komutanlığının da yanında bulunan ATM'ye gittiğini ve yakındaki kalabalığı gördüğünü belirten Kaya, Binbaşı Tarık Görener'i gördüğünü, onun da bir terör saldırısı tehlikesinden bahsettiğini ifade etti.

Kaya, bunun üzerine amiri olan Fazıl Yarbay'ı aradığını ve ulaşamadığını, ancak içtima alanında görünce yanına gidip ne olduğunu sorduğunu, o da terör saldırısından bahsedince kendisinin de yardım etmek istediğini söylediğini bildirdi.

Onur Üsteğmen ile destek kıtalarındaki depodan mühimmat getirdiklerini anlatan Kaya, görev için gönderildiği yerin kışlada trafiğin kesişim noktasında olduğunu, ancak burada bir hareketlilik olmadığını iddia etti.

Kaya, sabaha kadar yanındaki kursiyer teğmenlerle beklediğini, sonrasında tabura döndüklerini belirtti.

Binbaşı Görener'in, Okan Üsteğmen ile kendisini tabur dışında kalan kursiyerleri toplaması için gönderdiğini, araçla dolaşırken iki kişiyi görüp almak için durduklarında bir anda 10-12 askerin silahlarını üzerlerine doğrultup sonrasında gözaltı işlemi yaptığını dile getirdi.

FETÖ üyeliğine reddeden Kaya, komutanları ve üstleri dışında kimseden emir almadığını, darbe planında da yeralmadığını öne sürdü.

- Savcı mütalaa verdi

Sanık savunmalarının ardından duruşma savcısı taleplere ilişkin mütalaasını verdi.

İddia makamı, TBMM ve Başbakanlığın duruşmaya katılma taleplerinin kabulüne, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığı belirtilen sanıkların mesaj içeriklerinin çıkartılmasına karar verilmesini istedi.

Savcı, sanıklardan 13'ünün tahliyesine, tutuklu olan diğer sanıkların ise tutukluluklarının devamına karar verilmesini talep etti.

Duruşma, yarına ertelendi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English