Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İsveç'te cami saldırılarındaki artış korkutuyor

İsveç'te ayda en az bir kez yaşanan cami saldırıları, dini ibadetini özgürce yapmak isteyen Müslüman toplumu endişelendiriyor.

İsveç’te cami saldırılarındaki artış korkutuyor
Anadolu Ajansı haberine göre;

İsveç hükümetinin üyeleri, dün ülkenin Eskilstuna kentindeki caminin kundaklanmasını kınadı.

İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, camiye yapılan saldırıyı "iğrenç" şeklinde nitelendirdi. İçişleri Bakanı Ygeman, beş kişinin yaralanmasına neden olan kundaklama hakkında, ülkenin camileri ve diğer dini toplulukları korumakta yetersiz kaldığını söyledi.

Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke ise caminin kundaklanmasının İsveç’teki dini özgürlüklere doğrudan bir saldırı olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Morgan Johannson da İsveç basınına yaptığı açıklamada, "Bu dini ve bireysel özgürlüklere yönelik korkakça bir saldırıdır. İsveç'te bunu kabul edemeyiz" dedi.

Kalp sembolleriyle destek

Cami saldırısının meydana geldiği Eskilstuna kentinde polis kundaklanma olayını soruştururken, kent halkı saldırıya uğrayan camiye ve Müslüman topluma destek çağrıları yapıyor. Sosyal medya üzerinde oluşturulan grupta, destek vermek isteyenlerin bugün yakılan camiye giderek "kalp şeklinde semboller" asmaları istendi.

Facebook sitesindeki ''Eskilstuna için birlikte’’ adlı grupta, "Hem caminin içinde olanlara hem de bütün Müslümanlara desteğimizi sunmak için camiye gidip kalp sembolleri asacağız. Herkesin aynısını yapması için çağrıda bulunuyoruz" mesajı yer aldı.

Grupta, ayrıca, ''Hiç kimsenin inancı nedeniyle korkmayacağı ve herkesin eşit şekilde yaşayabileceği bir şehir için ayağa kalkıyoruz'' denildi.

İsveç’teki camilere ayda en az bir saldırı

İsveç'te ırkçılık ve yabancı düşmanlığı üzerine çalışmalar yapan Expo Vakfı'nın araştırmasına göre, bu yıl İsveç’teki camilere karşı en az 12 saldırı yapıldı. Bunun ayda en az bir saldırı anlamına geldiğini ifade eden Expo’nun baş editörü Daniel Poohl, camilere giden kişilerin saldırıları her zaman yetkililere bildirmediklerini aktardı.

Camilere yönelik son aylardaki saldırılarda binaların tahrip edildiği, pencerelerinin kırıldığı, halıların yakıldığı ve camilerin girişlerine gamalı haç sembollerin çizildiği belirtildi.

Aftonbladet gazetesine konuşan Daniel Poohl, İsveç toplumunun bir parçası olan grupların ibadetlerini güvenli bir şekilde yerine getirememesinin bir sorun olduğunu söyledi.

Aşırı sağın yükselişi

İsveç'te Noel gününde cami kundaklanmasının ardından ülkedeki aşırı sağın yükselişine dikkat çekiliyor. Eylül ayında yapılan seçimlerde oyların yüzde 13’ünü kazanan aşırı sağcı İsveç Demokratları'nın halk desteği 2010 yılına kıyasla iki kat artmış görünüyor.

İsveç Demokratları, İsveç’in 2014 yılında 80 bin sığınmacıyı kabul edeceğini açıklamasına karşı çıkmıştı. Göçü ciddi şekilde kısıtlayarak hükümetin 151 milyar İsveç kronu (15,8 milyar avro) tasarruf edebileceğini iddia eden İsveç Demokratları, halk desteğini artırmak için milliyetçi söylemleri artırıyor.

İsveç'in güneydoğusundaki Eskilstuna kentinde bir cami kundaklanmış, çıkan yangında beş kişi yaralanmıştı. Kundaklama sırasında camide aralarında çocukların da yer aldığı yaklaşık 15-20 kişinin bulunduğu açıklanmıştı. Polis, yangının üç saat içinde söndürüldüğünü ve yaralananların hastaneye kaldırıldığını bildirmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English