Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi, daha geniş normalleşme sürecinin parçası"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Aybet: "İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi, Türkiye'yle Rusya gibi bölge ülkeleri arasında gerçekleşen daha geniş normalleşme sürecinin bir parçası" "İsrail'le uzlaşma, Türkiye için pragmatik realpolitik ile manevi hinterland arasındaki dengeyi sağlamanın bir göstergesi" "Doğalgaz, hem bölgede sürdürülebilir istikrara neden olan, hem de bunu mümkün kılan önemli bir faktör"

Anadolu Ajansı haberine göre;
NEW YORK (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Gülnur Aybet, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye'yle bölge ülkeleri arasında gerçekleşen daha geniş normalleşmenin bir parçası olduğunu söyledi.

Aybet, Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen "Türk-İsrail İlişkilerinde Yeni Başlangıçlar: Beklentiler ve Gerçekler" adlı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye için terör örgütleri PYD, YPG ve DEAŞ gibi bölgesel tehditlerin varlığına dikkati çekti.

İran'ın nükleer anlaşma sonrasında bölgedeki etkisini artırdığını kaydeden Aybet, "Güvenlik endişelerinden doğan bu iki unsur, Türkiye ile İsrail'in çıkarlarını yakınlaştırdı ve uzlaşma sürecini hızlandırdı." dedi.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye'yle Rusya gibi bölge ülkeleri arasın da gerçekleşen daha geniş normalleşme sürecinin bir parçası olduğunu belirten Aybet, "İsrail'le uzlaşma, Türkiye için pragmatik realpolitik ile manevi hinterland arasındaki dengeyi sağlamanın bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Aybet, şunları kaydetti:

"Manevi hinterland, Osmanlı geçmişinden geriye kalan herhangi bir irredantizmi (yayılmacı milliyetçilik) ifade etmiyor. Aslında, İslam dünyasının insanlarıyla sorumluluk duygusu ve dayanışmaya işaret ediyor. Bu sorumluluk duygusu tarihsel ve kültürel gelenekten kaynaklanıyor. Bu nedenle, Türkiye, reelpolitiki ve manevi hinterlandı eş zamanlı yürütebilir."

- "Doğalgaz, bölgede istikrar için önemli"

Aybet, İsrail'in Leviathan ve Tamar bölgelerinde bulunan doğalgaz rezervlerinin kendi iç tüketiminden fazla olduğuna işaret ederek, İsrail gazının Avrupa'ya ulaşması noktasında ekonomik olarak en uygulanabilir rotanın Türkiye üzerinden geçtiğini vurguladı.

Hem İsrail'in hem de Türkiye'nin söz konusu doğalgaz boru hattının sürdürülebilir istikrarını arzuladıklarını belirten Aybet, bunun için her iki ülkenin bölgede denge unsuruna gerek duyduğunun altını çizdi.

Aybet, doğalgazın, hem bölgede sürdürülebilir istikrara neden olan hem de bunu mümkün kılan önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.

Panele New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, THO Başkanı Ali Çınar ve uzmanlar katıldı.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English