Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"İslam medeniyeti bilimsel ve teknolojik yeniliklerin öncüsüdür"

Merkezi İngiltere’de bulunan Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı, Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda dünyaca ünlü ‘1001 Buluş Dünyamızda İslam Mirası’ kitabının yazarı Prof. Dr. Salim Al Hassani, Müslüman bilim insanlarının İslam medeniyetine sundukları katkılarla ilgili bilgiler verdi.

“İslam medeniyeti bilimsel ve teknolojik yeniliklerin öncüsüdür“
İslam Dünyası Bilimler Akademisi (IAS), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğinde düzenlenen Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve İnovasyon konulu konferans dolayısıyla Konya’da bulunmaktan memnun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Salim Al Hassani, bilimin yalnızca Avrupa’ya özgü bir şey olmadığını, Çin, Hindistan, Afrika ve İslam medeniyeti gibi çok yönlü bir kaynağının olduğunu insanlara anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Geçmişte yaşanan gelişmelerden öğrenilenlerin geleceği inşa eden önemli detayları barındırdığını kaydeden Hassani şöyle devam etti: 

“Geçmişten öğrenemezsek, geleceğimizi kuracak olan değerleri anlamlandıramayız. Bu bilgiler hem bilimin, hem teknolojinin temellerini oluşturmaktadır. 1001 Buluş kitabımızda da bunu anlatmaya çalışıyoruz. İslam medeniyetinin güzel sanatlar, bilim, teknoloji ve çağdaş medeniyetin gelişimine yaptığı katkıların önemine vurgu yapmak temel amacımız.”
İslam medeniyetinin birçok bilimsel çalışmaya ve teknolojik yeniliğe öncülük ettiğini kaydeden Hassani, “Büyük mühendis El-Cezeri, halen kullanılmakta olan onlarca buluşa imza attı. Robotik bilimin babası olan kabul edilen ve ilk Müslüman bilim adamı olan El-Cezeri Diyarbakır’da yaşamıştır. İstanbul’da da bir süre yaşamış olan Takiyüddin Raşid mekanik saati keşfetmiş, Astronomi alanında bir dolu çalışmaya imza atmıştır. Kadın bilim insanları da yine İslam bilim dünyasına çeşitli katkılar sunmuşlardır. Dünyanın en eski ve kesintisiz eğitim veren kurumu olan Karaviyyin Üniversitesinin yönetiminde bir kadın bilim insanı olan Fatma el-Fihri durmaktaydı. Yine Fatma el-Fihri’nin inşalarını takip ettiği Karaviyyin Cami ve Kütüphanesi bugün hala işlevlerini sürdürmektedir” diye konuştu.

Meryem el Usturlabi’nin Suriyeli ilk Müslüman kadın astronom olduğunun altını çizen Prof. Dr. Salim Al Hassani, günümüz navigasyon cihazlarının temelini bir Müslüman bilim kadınının attığını söyledi. “Maalesef bugün baktığımızda çok az kişinin tarihteki bu bilgilere sahip çıktığını görüyoruz” diyen Hassani şöyle devam etti: 

“Bilimsel çalışmalarda kimya, fizik, matematikte Müslüman bilim insanlarının önemli çalışmaları olmuştur. Bu alanlardaki en iyi isimler hep İslam alimlerinden çıkmıştır. Bugünün gençleri de bu harikulade tarihimizden ilham almalılar.”

İslam medeniyetine sadece Müslüman bilim insanlarının değil aynı zamanda farklı kültür ve dinlerden de katkı sunan bilim insanlarının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Salim Al Hassani, bugün de çatışmalar yerine işbirliklerinin, kavgalar yerine kardeşliğin esas alınmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin önemli bir konumda yer aldığını da ifade eden Prof. Dr. Salim Al Hassani, mükemmel ve parlak bir geleceğin geçmişi iyi anlamaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English