Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İran'ın "konsolosluk onayı" şartını kaldırması ihracatçıyı sevindirdi

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Aygül: "İran, Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlerde menşe belgelerinin konsoloslukta onaylanmasını istiyordu. Bu hem yüklü bir rakam tutuyordu hem de ciddi bir zaman alıyordu. Bu sorunun çözülmesi çok sevindirici" "İki ülke dış ticaretinde 30 milyar dolarlık hedefin önündeki engellerden biri kalktı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - TUBA ŞAHİN - İran'ın, geçen yıldan bu yana uyguladığı Türkiye'den ithalat için "konsolosluk onayı" şartını kaldırması Türk ihracatçısını sevindirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, kararın dış ticarete etkisini AA muhabirine değerlendirdi.

İran'ın konsolosluk belgesi onay şartını geçen yıl keyfi olarak uygulamaya başladığını belirten Aygül, Türkiye'nin de mütekabiliyet ilkesi uyarınca aynı uygulamayı izlemesiyle iki ülkenin ihracatçılarının sıkıntı yaşadığını anlattı.

Aygül, söz konusu uygulama sonrası bazı Türk ihracatçıların malları 10-15 gün antrepo veya tırlarda bekletildiği için İran ile ticaret yapmak istemeyecek hale geldiklerini söyledi.

Zaman kaybı ve maliyet artışını önleyecek kararın dış ticarete olumlu katkı sağlayacağını dile getiren Aygül, "İran, Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlerde menşe belgelerinin konsoloslukta onaylanmasını istiyordu. Bu hem yüklü bir rakam tutuyordu hem de ciddi bir zaman alıyordu. Bu sorunun çözülmesi çok sevindirici. Artık ihracatçılar sadece bulundukları yerdeki ticaret odalarına menşe belgesini onaylattıracaklar." dedi.

Aygül, söz konusu kararın iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştıcı bir adım olduğunu vurgulayarak, iki ülke dış ticaretinde 30 milyar dolarlık hedefin önündeki engellerden birinin kalktığını söyledi.

Dış ticaret hacminin artırılmasında, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamında Türkiye'nin İran'a 140 tarım ürününde, İran'ın ise 125 sanayi ürününde Türkiye'ye uyguladığı gümrük vergisi indiriminin 200 ürüne çıkarılmasının önemli olduğunu belirten Aygül, "Ayrıca Kapıköy Sınır Kapısı'nda da İran tarafında yol sorunu çözülebilirse yani 70-80 kilometrelik, tırların gidişine müsait olmayan bir yol var, orası rehabilite edilirse, çift yola çıkarılırsa gerekli kapılar da yapılırsa dış ticaret için olumlu olacak." ifadelerini kullandı.

Aygül, Türkiye'nin İran'a sanayi malları ihracatında önemli artış olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Türkiye’nin sanayi malları ihracatı önemli rakamlara çıktı. Geçen sene 5 milyar dolara yaklaştı ki son 20-25 senedir ilk kez bu ülkeyle olan dış ticaret hacminde ihracatımız, ithalatımızı geçti. Bizim ihracatımızda altın önemli bir kalemdi, onun da oranı azaldı. Artık ihracatta sanayi malları ciddi yer tutuyor. Eğer TTA sağlıklı bir şekilde yürür ve yeni kalemler eklenirse sınır ticaretimiz de artabilecektir."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English