Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"İran'da reformistler rejimin emniyet supabıdır"

İran'da önde gelen reformist siyasetçilerinden Muhammed Rıza Hatemi, ülkedeki reformistlerin rejimin emniyet supabı olduğunu söyledi

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İran'da önde gelen reformist siyasetçilerinden Muhammed Rıza Hatemi, reformistlerin rejimin emniyet supabı olduğunu belirtti.

Ülkedeki reformistlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza, "(İran'da) Reformistler, rejimin emniyet supabı olduklarını ikrar etmekten kaçınmaz. Biz, rejim değişikliğinin ülkeye sorun olacağını düşünüyoruz." dedi.

Muhafazakârların yanı sıra ülkedeki en etkin siyasi grupların başında gelen reformistlerin meclisteki temsilcileri Ümit Grubu'nun ülke sorunlarına ciddiyetle eğilecek cesaretlerinin bulunmadığını söyleyen Hatemi, söz konusu grubu muhafazakâr bir karaktere bürünmekle suçladı.

Ülkedeki idarecilerin "dertsiz başa dert açma" yaklaşımı içinde olduklarını ve inisiyatif almaktan kaçındıklarını belirten Hatemi, halkın da sorunların çözülmesinden ümidini kestiği değerlendirmesinde bulundu.

Hatemi, "Buyursun yöneticiler 'Çıkma imkânı olan kaç kişi ülkede kalır?' şeklinde bir anket yaptırsınlar. Kaç kişi kalır? Bu, halkın güveni ve geleceğe ümidini ortaya koyması açısından önemli bir sorudur." ifadelerini kullandı.

Seçimlerden bu yana reformistlerin desteklediği Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi de seçim döneminde verdiği vaatleri yerine getirmemekle suçlayan Hatemi, "Ne olur yani, 'Biz verdiğimiz sözleri şu sebeplerle yerine getiremedik. Şunları yapabildik' dese ne kaybeder?" diye konuştu.

- "İran'da sorun ekonomik değil siyasi"

Ruhani hükümetinin reformist, muhafazakâr ve ılımlılara eşit mesafede durması gerektiğini savunan Hatemi, halka ülkenin içinde bulunduğu durum hakkında samimiyetle açıklama yapılmadığını öne sürerek, "Cumhurbaşkanı halka ekonomik sorunların çözümünün ekonomiden değil siyaset kaynaklı olduğunu söylemelidir." dedi.

Hükümette Ruhani ve yanındaki birkaç bakan dışında iş yapan kimsenin olmadığını söyleyen Hatemi, "Ruhani programlarını gerçekleştirmek istiyorsa tribünlere oynamamalıdır. Diğer yetkili ve uzman kişilerden de faydalanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tahran Belediyesi'ne yakınlığıyla bilinen Hemşehri gazetesine konuşan Hatemi, İran halkının günden güne reformistlere olan ümidinin azaldığını dile getirdi.

- Seçimlere katılmama tehdidi

Hatemi şunları kaydetti:

"Şu an reformistlerin ciddiye aldıkları tartışma konusu, seçimlere katılmalarının faydasının ne olacağıdır? Seçimlere katılmamak küsmek veya kenara çekilmek anlamına gelmemektedir. Bilakis daha uzun soluklu program uygulamak anlamına gelmektedir. Gelecek seçimlere reformistlerin tanınmış simalarıyla katılacağız. Eğer bu kişilerin adaylıkları (Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından) iptal edilecek olursa o zaman bizim üzerimizden mesuliyetimiz kalkar (katılmayız)."

- Reformistlerin rejimle imtihanı

Reformistlerin lideri Muhammed Hatemi birkaç gün önce yaptığı yazılı açıklamada, kendisinin rejimle iş birliği içinde olduğunu ve ev hapsindeki muhalif lider Mir Hüseyin Musevi'nin yolundan gitmediğini ifade etmişti.

İran'da 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mir Hüseyin Musevi reformistlerin adayı olarak, muhafazakârların adayı Mahmud Ahmedinejad'ın rakibi olmuş, ancak seçim öncesi halk tarafından yüksek ilgiye mazhar olan Musevi seçimleri kaybetmişti. Seçim sonuçlarına itirazıyla eş zamanlı başlayan sokak gösterileri ve çıkan olaylardan rejim, Musevi'yi ve destekçisi Mehdi Kerrubi'yi sorumlu tutmuş, herhangi bir adli prosedür işletilmeden her ikisini de ev hapsine atmıştı.

O dönemde açıklamalarıyla Musevi'ye destek veren eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani muhafazakârların sözlü saldırılarına maruz kalmış, Muhammed Hatemi'ye ise medya yasağı getirilmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English