Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Irak'ta Sadr'dan DEAŞ sonrası için ülke yönetimine öneriler

Sadr Hareketi lideri, Musul'un kurtarılması ve terör örgütü DEAŞ unsurlarının sınır dışı edilmesinden sonraki aşama için ülkenin yönetimiyle ilgili önerilere yer verdiği bir girişim yayımladı Girişimde, ülkede dağınık silahların net ve kesin mekanizmalarla toplanması ve devlete teslim edilmesi, güvenlik yapılanmasındaki disiplinsiz unsurların tasfiyesi, silahlı gruplara ait tüm karargahların kapatılarak kültür, sivil, sosyal ya da insani kurumlara dönüştürülmesi gibi konulara değinildi

Anadolu Ajansı haberine göre;
BAĞDAT (AA) - Irak'ta, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasından sonrasına yönelik ülkenin yönetimine ilişkin önerilere yer verdiği bir girişim yayımladı.

Sadr'ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 29 maddelik girişimde, sınır muhafızları başta olmak üzere Irak askerleri vasıtasıyla ülkenin tüm sınır bölgelerinin güvenliğinin sağlanması ve devletin egemenliğinin korunması için hükümete hitaben tüm işgal güçlerinin ülke topraklarından çıkarılması istendi.

Ülkede dağınık silahların net ve kesin mekanizmalarla toplanması ve devlete teslim edilmesi, güvenlik yapılanmasındaki disiplinsiz unsurların tasfiyesi, ordu ve emniyet kurumlarının bağımsızlığı ve heybetini yeniden kazanması için yasaların oluşturulması maddelerinin yer aldığı girişimde, ayrıca silahlı gruplara ait tüm karargahların kapatılarak kültür, sivil, sosyal ya da insani kurumlara dönüştürülmesi, kendi sistemini benimseyerek güvenlik güçlerinin bağımsızlığını ve egemenliğini korumak amacıyla Haşdi Şabi'ye mensup disiplinsiz birlikler ile güvenlik güçlerinin entegresi çalışmalarını kapsayan konulara değinildi.

Girişimde, terör örgütü DEAŞ ile iş birliği yapanların şeffaf şekilde yargılanmasının yanı sıra Adalet Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin suçsuz tutuklular dosyasını titizlikle ele alması, teröristlerin, yolsuzluk yapanların mezhep ayrımı yapılmaksızın yargılanması gerektiği vurgulandı.

- "Ulusal uzlaşıda feshedilmiş Baas Partisi ile terör taraftarları olmasın"

Irak'ta zarar görmüş bölgelerin yeniden imarı için uluslararası bir fon oluşturulmasına işaret edilen girişimde, sadece kurtarılan bölgelerle sınırlı kalmayacak imar çalışmalarının bu işe tahsis edilmiş kurumlar aracılığıyla hükümet denetiminde gerçekleştirilmesi çağrısına da yer verildi.

Siyasi yapılanmaya ilişkin konulara da değinilen girişimde, kapsayıcı bir ulusal diyaloğun sadece politik sınıfla sınırlı kalmaması, tüm din, mezhep ve azınlıkları kapsayan halk ve vatan uzlaşısı olmasının yanı sıra söz konusu uzlaşıda feshedilmiş Baas Partisi ile terör taraftarlarının yer almaması gerektiği vurgulandı.

Girişimde, Irak halkının menfaatini sağlayacak çözüm için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile ciddi bir diyalog sürecinin başlatılması talep edilerek, bunun Birleşmiş Milletler gözetimi altında yapılmasına engel olmadığı kaydedildi.

DEAŞ'ın katliamlarına maruz kalan afet bölgelerine yardımların ordu birlikleri tarafından ivedilikle ulaştırılması, ihlallerin, mezhepsel ve ırkçı saldırıları bertaraf etmek için hükümet ve parlamentoyla çalışmak üzere azınlıklar ve insan haklarıyla ilgilenen uluslararası bir birimin kurulması maddelerine yer verilen girişimde, Musul'un düşmesi ve "Spyker katliamı"na ilişkin soruşturmanın tamamlanması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerektiği aktarıldı.

Irak Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hakim, yaklaşık iki ay önce DEAŞ'tan sonraki aşamayı kapsayan bir siyasi anlaşma girişimi yayımlamıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Partisinin, anlaşma girişimi kapsamında, Sünni muhaliflerin siyasi süreçte yer almaması görüşünü benimsediği, Hakim'in ise terör olaylarına karışmaması koşuluyla muhalif taraflara hoşgörülü olunması gerektiğini savunduğu ifade ediliyor.

Irak'taki Sünni gruplar, terör örgütü DEAŞ'ın ülkedeki siyasi anlaşmazlıklar ile Bağdat yönetiminde Şii tarafların bulunması, güvenlik ve siyaset başta olmak üzere devlet kurumlarının yönetimi için ortak bir vizyona sahip olmaması sonucu ortaya çıktığı ve yayıldığını savunuyor. Haydar el-İbadi hükümeti ise bu görüşleri kabul etmiyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English