Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"İnme, sakatlıkta ilk, ölümde üçüncü sırada"

12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Dinç: "İnme sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANTALYA (AA) - 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, "İnme sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme." dedi.

Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde Türk Girişimsel Radyoloji Derneğince (TGRD) düzenlenen 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Antalya'da başladı. 400 uzmanın katıldığı toplantıda, girişimsel radyolojideki son gelişmeler ve güncel uygulamalar, karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmesine ilişkin konular tartışılacak.

Kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halil Öztürk, girişimsel radyolojide büyük ameliyat kesilerinin olmadığını, küçük kesiler yoluyla operasyonların gerçekleştirildiğini söyledi.

Girişimsel radyolojide hastanın işlem sonrası iyileşme süresinin kısaldığına dikkati çeken Öztürk, girişimsel radyologların inme, felç hastalarına müdahale ekibinin de önemli bir parçası olduğunun altını çizdi.

- "1 dakikada 2 milyon beyin hücresi ölür"

Kongrenin Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, inme hastalığının halk arasında "felç" olarak bilindiğini ve dünyada en büyük toplumsal sağlık sorunlarından birisi olduğunu anlattı. Dinç, şu değerlendirmede bulundu:

"İnme sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme. İnmeye yakalanan bir kişinin tedavisinde zaman çok önemli. Beyin oksijensiz kaldığında 1 dakikada 2 milyon beyin hücresi ölür. Bu, bir saatte 120 milyon beyin hücresinin kaybı anlamı taşıyor. Bu nedenle ne kadar erken müdahale o kadar çok beyin dokusunu kurtarabilme anlamını taşıyor. Toplumun bu nedenle hastalığı iyi tanıması ve erken reaksiyon göstermeleri gerekmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi dışında sağlık sisteminin de bu konuda iyi organize olması gerekiyor. İnme geçirmekte olan hastaların hızlı bir şekilde sağlık merkezlerine götürülmesi gerekiyor."

Dinç, inmenin tedavisinde girişimsel radyolojik yöntemlerin önemli olduğunu, hastalara ilk 8 saatte müdahale edilmesinin damar içinden beyindeki pıhtı temizlenmesini sağladığını sözlerine ekledi.

- "Dünyada her 20 saniyede bir bacak, diyabet nedeniyle kaybediliyor"

Toplantı Bilimsel Kurul Üyesi Doç. Dr. Burçak Gümüş, diyabetin dünyada sık görülen hastalıklardan olduğunu, rahatsızlığın dolaşım sisteminde en çok bacaklara zarar verdiğini dile getirdi.

Özellikle diz altı bölgesindeki küçük damarların diyabetten olumsuz etkilendiğinin altını çizen Gümüş, "Girişimsel radyologlar olarak 10 sene önce çok müdahale edemiyorduk. Bu süreçteki gelişmelerle diz altı damarlarına müdahale edebilir hale geldik. Dünyada her 20 saniyede bir bacak diyabet nedeniyle kaybediliyor." dedi.

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Cem Yücel de toplumun yüzde 40'ında tiroid nodüllerinin görüldüğüne işaret etti. Yücel, kötü huylu nodüllerin tedavisinin cerrahi olduğunu ancak bunların tüm nodüllerin arasında yüzde 10 gibi küçük bir grubu oluşturduğunu ifade etti.

Toplantı, yarın sona erecek.








Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English