Son Dakika Haberler

Anadolu Ajansı haberine göre;
LONDRA (AA) - İngiliz Parlamentosunun Dış İlişkiler Komisyonunca yayımlanan raporda, Arakan'da şiddetin etnik temizlik boyutuna ulaştığı belirtildi.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın Dış İlişkiler Komisyonu, "Arakan'da şiddet ve İngiltere'nin yanıtı" başlıklı bir rapor yayımladı.

Arakan'daki şiddetin etnik temizlik boyutuna ulaştığı ifade edilen raporda, bölgede yaşananların insanlığa karşı bir suç teşkil edebileceği, hatta soykırım şeklinde nitelendirilebileceği tespiti yer aldı.

İngiliz hükümetinin Arakan'daki şiddeti tanımlama konusunda takındığı "ikircikli ve belirsiz" tutumunun eleştirildiği raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili kanıt toplama konusunda yetersiz kaldığı ve kaynaklarını nitelikli kullanmadığına ilişkin eleştiriye yer verildi.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Ming Aung Hlaing'i kıyımın baş sorumlusu gösteren rapor, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi'nin ise dünyanın kendisinden beklediği ve ihtiyaç duyduğu liderliği gösteremediği ifade edildi. Raporda, İngiliz hükümetinin Suu Çi yönetimini desteklemeye devam etmesi de eleştirildi.

- İngiliz hükümetine "ihmal" eleştirisi

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Komisyon Başkanı Muhafazakar Parti milletvekili Tom Tugendhat, "Arakan'da gerçekleşen, etnik temizliğe varan, hatta daha da kötüye giden şiddete dair dehşete düşüren değerlendirmeler işittik." ifadesini kullandı.

Şiddete karşı İngiltere'nin uluslararası tepkinin başını çektiğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Arakan ile ilgili bir açıklama yapmasını sağladığını hatırlatan Tugendhat, bununla birlikte ülkesinin gayretlerinin yeterli olmadığını vurguladı. Tugendhat, bölgede işlenen suçlara uluslararası arenada koordineli bir tepki verilmesi gerektiğine işaret etti.

İngiliz hükümetinin ve Asya-Pasifik'ten sorumlu Devlet Bakanı Mark Field'ın son dönemde söylemlerini sertleştirdiğine dikkati çeken Tugendhat, İngiltere'nin Arakan ile ilgili yeni adımlar atmasının beklenebileceğini kaydetti.

"Şiddet başlayalı üç aydan fazla oldu ve hükümet şiddeti esaslı bir şekilde tanımlamak konusunda fazla yavaştı." ifadesini kullanan Tugendhat, İngiliz hükümetinin kanıtların hukuki analizi konusunda ihmalkar davrandığını söyledi.

- Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik

Myanmar ordusunun 25 Ağustos'tan sonra etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, yüzbinlerce Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayının 350 binin altına gerilediği belirtiliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English