Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: İlaç sanayinin 'babayiğitleri' gereğini yapacaktır

Bakan Özlü, ilaçta yerlileştirme projesinin başarıyla sürdüğünü belirterek, "Nasıl ki yerli otomobil için 'babayiğitler' ortaya çıktıysa yerli ilaç sanayinin 'babayiğitleri' de bu büyük hamle için ortaya çıkacaklar ve gereğini yapacaklardır." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: İlaç sanayinin ’babayiğitleri’ gereğini yapacaktır
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı" çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlenen "Türkiye Sağlık Sanayi Zirvesi", Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, bürokratlar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 

Özlü burada yaptığı konuşmada, söz konusu program kapsamında daha önce makine, elektrik, elektronik ve inşaat sektörü ile bir araya geldiklerini, önümüzdeki günlerde kimya ve gıda sektör zirvesini hayata geçireceklerini söyledi.

Bakan Özlü, Türkiye'nin imalat sektörünü güçlendirmek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak için 5 odak sektör belirlediklerini, kimya ve ilaç sanayi, gıda sanayi, yarı iletken elektronik ürünler, makine ve teçhizat, motorlu kara taşıtları sektörlerinin Türkiye'yi geleceğe taşıyacak sanayi alanları olduğunu ifade etti.

Özlü, "Proje Bazlı Teşvik Sistemi" ile 23 proje ve 19 firmaya 135 milyar lira tutarında teşvik verildiğini dile getirdi.

İlaç sanayi ürünlerinin yüksek teknoloji sınıfında yer aldığına işaret eden Özlü, Türkiye ilaç sanayinde 2017 yılında 4,5 milyar dolar ithalat, 910 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Özlü, Türkiye'nin dünya ilaç ihracatında 35'inci, ilaç ithalatında ise 22'inci sırada yer aldığına dikkati çekerek, dünya ilaç ihracatından alınan payın yüzde 0,17 olduğunu, bu oranın önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir biçimde artması için bütün paydaşlarla birlikte ortak çalışmalar yürütmeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından onaylanmış 88 ilaç, 10 ilaç ham maddesi üretim tesisi bulunduğunu dile getiren Özlü, 1 trilyon doları aşan ilaç pazarının yaklaşık yüzde 25'ini biyoteknolojik ilaç pazarının oluşturduğunu, Türkiye'de de dünyayla paralel şekilde, biyoteknolojik ilaçların değer bazında en çok satılan ilaçlar arasında yer aldığını ifade etti.

Türkiye kozmetik ihracatında 27'inci sırada
Özlü, Türkiye tıbbi cihaz sanayinde 2017 yılında 2,1 milyar dolarlık ithalat, 466 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Tıbbi cihaz sektöründe üretim yaptığını beyan eden bine yakın firma bulunduğuna dikkati çeken Özlü, sağlık alanında 15, tıbbi cihazda 2 Ar-Ge merkezine ve 1 tasarım merkezine Bakanlık tarafından onay verildiğini belirtti.

Özlü, geçen yıl Türkiye kozmetik sanayinde 1,2 milyar dolarlık ithalat, 762 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Bakan Özlü, bu alanda dış ticaret açığının da 438 milyon dolar olduğunu ve 160'tan fazla ülkeye ihracat yapıldığını anlattı.

Türkiye'nin dünya kozmetik ihracatında 27'inci, ithalatında ise 26'ncı sırada yer aldığını ifade eden Özlü, dünya kozmetik ihracatından alınan payın yüzde 0,6 seviyesinde olduğunu belirtti.

Nanoteknoloji ve biyoteknoloji uygulamalarının, kişiye özel tanı ve tedaviler, gen terapileri, mobil sağlık uygulamaları, 3D yazıcıların tıbbi uygulamaları, robotik uygulamalar gibi trendlerin her geçen gün değiştiğine dikkati çeken Özlü, bu sektörde Ar-Ge'ye yatırım yapmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

"İlaç sanayi babayiğitleri çıkacak"
Özlü, sağlık sektöründe dışa bağımlılığı en aza indirmek gerektiğini belirterek, "Türkiye olarak, artık ilaçta dışa bağımlılığı aşabileceğimize kesin olarak inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Bu kapsamda önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Özlü, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Binali Yıldırım'ın duyurduğu ilaçta yerlileştirme projemiz başarıyla devam ediyor. Nasıl ki yerli otomobil için 'babayiğitler' ortaya çıktıysa, yerli ilaç sanayinin 'babayiğitleri' de bu büyük hamle için ortaya çıkacaklar ve gereğini yapacaklardır. Türkiye, lisanslı üretim yapan ülkelerden biri olacaktır. TÜBİTAK'ın bilgi birikimi ve yetişmiş insan kaynağı bu amaca hizmet etmeye hazırdır. KOSGEB çok farklı programlarla destek olmaya devam edecektir. Bakanlığımız, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki bütün firmalara pozitif ayrımcılık yaparak onları destekleyecektir. Türk ilaç ve tıbbi cihaz sektörümüzün büyümesi ve yerlileşmesi adına, Sağlık Bakanlığımızın yürüteceği bütün projeler için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz. Bu zirveyi, Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı'mızın önemli bir aşaması olarak görüyoruz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English