Son Dakika Haberler

Turgut Özal Üniversitesi ile İpek Üniversitesi'nin kurucusu olan vakıflara kayyum atanması kararlaştırıldı.

İki üniversiteye daha kayyum atandı
Vakıflar Genel Müdürlüğünün açtığı davalarda mahkemeler, Turgut Özal Üniversitesinin kurucusu olduğu "Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı" ile İpek Üniversitesinin kurucusu olduğu "Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı"nın yöneticilerinin görevden uzaklaştırılarak, yerlerine kayyum atanmasına karar verdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesine, "Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı" üyeleri Cafer Tekin İpek, Melek İpek, Osman Zenginer, Pelin Zenginer ve Şaban Aksöyek'in görevden uzaklaştırılmaları ve vakfa kayyum atanması için dava açtı.

Mahkeme, yargılama sonucunda davayı kabul ederek, davalıların "tedbiren, geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarına" ve vakfa "tedbiren" avukat Bilal Temel, Vakıflar Genel Müdürlüğü görevinde bulunan emekli memur Sebahadtin Aşlakçı ve mali müşavir Ahmet Özçelik'in "tüm yetkileri kullanmak üzere kayyum atanmasına" karar verdi.

Müfettiş raporu

Mahkemenin kararında, vergi müfettişince hazırlanan 17 Mayıs 2016 tarihli raporun incelendiği bildirildi ve rapordaki bilgiler özetlendi.

Buna göre raporda, vakıfça İpek Üniversitesine Ocak 2016'da bağışlanan 18 gayrimenkulün, kısa süre sonra üniversite tarafından hızlı şekilde satılmaya başlandığı, gayrimenkullerin bağışlandığı dönemde Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Cafer Tekin İpek'in, vakıf tüzel kişiliğinin yönetimiyle üniversiteyi tek elden idare ettiğinin sabit olduğu kaydedildi.

Kurucu vakıf ile üniversitenin karar organları ve yöneticilerinin aynı kişilerden müteşekkil olduğuna dikkat çekilen raporda, "gayrimenkul bağış ve satışlarının, gerçekte vakıf üzerinden mal kaçırma saikiyle hareket edildiğinin göstergesi olabileceğine ve satışların muvazaalı olabileceğini gösterebileceğine" yer verildi.

Gayrimenkulleri alan 3. kişiler de hızlı şekilde satışa çıkarmış

Raporda, vakıfça bağış yoluyla üniversiteye aktarılan gayrimenkullerin, hemen sonra üniversite tarafından, özen gösterilmeksizin satışa çıkarıldığı, gayrimenkulleri alan üçüncü şahısların da kısa sürede daha yüksek bedellerle gayrimenkulleri satılığa çıkardıklarının belirlendiği kaydedildi.

Mahkemenin kararında, Vakıflar Kanunu'nun, vakıf görevlilerinin sorumlulukları ve görevden alınmasına ilişkin 10. maddesinde, "vakfın amacına uygun faaliyette bulunmayan, vakfın mallarını, gelirlerini amaçlarına uygun kullanmayan, vakfı zarara uğratan" kişilerin görevden uzaklaştırılabileceği ve yönetime kayyum atanabileceği belirtilerek, "dosya kapsamı ve delillere göre, telafisi imkansız zararların doğabileceği kanaatine varıldığı" bildirildi.

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfına ilişkin karar

Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesine "Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı" yöneticilerinin görevden uzaklaştırılmaları için açtığı davada da mahkeme talebi kabul ederek, vakfın yöneticileri Alper Gece, Bahadır Özsümbül, Şenol Kervanoğlu, Behçet Ünal, Yusuf Çatak, Nevzat Bakır ve Hasan Basri Aksoy'un "geçici olarak" görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.

Mahkeme, vakfa avukat Abdulkadir Özel, Ahmet Sıvacı ve mali müşavir Mücahit Altunok'un "kayyum" olarak atanmasını kararlaştırdı.

Mahkemenin kararında, davalı vakfın kurucusu olduğu ve kendisiyle doğrudan bağlantısı bulunan üniversite tarafından, amaç dışında ve düşük bedellerle birden fazla gayrimenkulün aynı gün içerisinde satıldığı, bunun üniversite ve dolayısıyla vakfın zararına olduğu, vakıf ve üniversite yöneticilerinin aynı kişilerden oluştuğu, tek elden kararlar alındığı ve uygulandığı kaydedildi.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English