Son Dakika Haberler

Bingöl'de spor kulübü başkanlığından, belediye başkan vekilliğine kadar birçok alanda görev yapan Ali Bayram, Esnaf Odaları Birliği ile Şoförler ve Otomobilciler Odasının 41 yıldır başkanlığını yapıyor Ali Bayram: "1974'ten bu güne Allah nasip eti yüzümüzün akıyla geldik"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BİNGÖL (AA) - ABDULLAH ÇELİK - Bingöl Esnaf Odaları Birliği ile Şoförler ve Otomobilciler Odasının başkanı Ali Bayram, her iki kurumu 41 yıldır yönetiyor.

Bayram, AA muhabirine, 1974 yılından bu yana söz konusu kurumlarda başkanlık görevini sürdürdüğünü söyledi.

Kendisini başarılı bulmamasına rağmen arkadaşlarının teveccüh göstererek aday gösterdiğini anlatan Bayram, girdiği her seçimi kazandığını kaydetti.

Bayram, kendisini bu göreve layık görenlere teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"1974'ten bu güne Allah nasip eti yüzümüzün akıyla geldik. Bunun yanında başka görevler de yürüttük. Bingölspor Kulübü başkanlığı, belediye başkan vekilliği yaptım. Uzun yıllar Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun yönetim kurulunda bulundum. Mesleki Eğitim Danışma Birliği başkanlığını yaptım. Bazı kooperatifler kurduk. Küçük Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına öncülük ettik. Yıllar içinde bir şeyler yaptık fakat kafi gelmedi."

Mesleki eğitim konusunda yetersiz kaldıklarını belirten Bayram, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hitap edecek mesleki eğitim ve teknoloji merkezi girişimlerinin dönemin siyasetçilerine ve bürokratik engellere takıldığını savundu.

Bayram, eskiden esnafların ahilik kültürüyle yetiştiğini, usta-çırak ve şoför-muavin ilişkisinin olduğunu kaydederek, kendisinin de muavinlikten yetişerek şoförlüğe geçtiğini dile getirdi.

Mesleki eğitime çok önem verdiğini vurgulayan Bayram, şöyle devam etti:

"Mesleki eğitim konusunda Bingöl geri kalmış. Mesleki eğitim yok, kalifiye eleman, kaliteli iş ve üretim yok. O zaman Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hitaben 16 bin dönüm arazi üzerinde Mesleki Eğitim ve Teknoloji Merkezi kurmak istedik. Burada öğrenci yetiştirmek, kurumlara eleman kazandırmak için temel bile attık ama o zamanki siyasi ve bürokratik engellere takıldı. Bu projemizi gerçekleştiremedik." 

- "İsmimiz şoförler odası ama şoförler bize kayıtlı değil"

Bingöl'de sürücü belgeli kişi sayısının 25 bin, ticari şoförlük yapan kişi sayısının da 6 bin olduğunu, fakat odaya kayıtlı bin 330 üyelerinin bulunduğunu dile getiren Bayram, tüm gelirlerinin üye aidatlarından oluştuğunu ifade etti.

Bayram, son yıllarda çıkarılan yasalarla şoför olarak çalışanların odaya kayıt zorunluluğunun kaldırıldığına, sadece ticari araç sahiplerinin odaya kayıt yapma zorunluğu bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"İsmimiz şoförler odası ama şoförler bize kayıtlı değil. Bunu hükümete anlatamadık. Eskiden şoförler, şoförler odalarına kayıtlıydı. Şimdi garibanların hiçbir yerde kaydı yok. Şimdi bizde ticari amaçla çalışan 6 bin civarında şoför var. Bunlar odamıza kayıtlı değil. Biz diyoruz ki bunların içinde ticari olarak çalışanlar, mesela halk otobüsü, ticari taksiler, servis araçları, tüpçü, fırıncı, yolcu veya yük taşıyan kamyon, pikaptır. Bunları belli bir eğitimden geçirmek istiyoruz. Çalışma mecburiyeti olsun."

Kendi gayretleriyle odayı ayakta tutmaya çalıştıklarını savunan Bayram, üye sayısına bağlı olarak gelirlerinin her geçen gün azaldığını, bu durumun hizmetlerin aksamasına neden olduğunu ileri sürdü.

- "Bakkal Zinciri" projesi

Bingöl Esnaf Odaları Birliği ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bayram, sayıları hızla artan alışveriş merkezleriyle yok olmanın eşiğinde olan bakkal esnafının desteklenmesi için geliştirdiği "Bakkal Zinciri" projesinin ilgisizlik nedeniyle hayata geçirilemediğini söyledi.

"Bakkal esnafı yıllarca orada tezgahını, terazisini kurmuş eski model. Adam işte orada ciklet satmaya kadar düştü" diyen Bayram, şöyle devam etti: 

"Baktık bunlar iflasa gidiyor. Bir çoğu evine ekmek götüremiyor, bir kısmı tefecinin eline düştü. Esnaf Kefalet Kooperatifi kurarak düşük faizle esnafa kredi vererek tefecinin elinden kurtardık. Bakkala dedik, 'gel kardeşim en az 12 kişi birleşelim. Ortak bir şirket kurarak toptancılık yapalım. Her bakkal gelsin kendi malından alsın, sağ cepten sol cebe misali.' Eğer bu yapılsaydı toptancılar da bizden mal alırdı, süpermarketler de bu kadar çoğalmazdı."

Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak da 20 yılı aşkın süredir birlikte çalıştığı Bayram'ın esnaf ve sanatkarın haklarını korumak için büyük gayret gösterdiğini anlattı.

Bayram'ın kendisini yetiştirmiş bir insan olduğunu ve tecrübelerinden yararlandıklarını anlatan Çapak, "Her şeyi dobra ve doğru söyleyen biri. Kendisini tanıdığım günden beri, mesleği konusunda esnaf için sanatkarlar için, ili için ve özelikle trafik sorunu için çok çaba veren bir insan" dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English