Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İhracatçı yeşil pasaportla "kanatlandı"

Ekonomi Bakanlığınca 15 Ağustos 2017 tarihine kadar yeşil pasaport verilmesi için 5 bin 44 firma yetkilisinin başvurusu onaylanırken, başvuruların illere göre dağılımında ilk sırada yüzde 44,2 ile İstanbul yer aldı.

İhracatçı yeşil pasaportla “kanatlandı“
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ekonomi Bakanlığının, ihracatçıların işlemlerini kolaylaştırarak önlerini açmayı, dünyanın her noktasında daha aktif ve daha görünür olmasını sağlamayı hedefleyerek uygulamaya koyduğu hususi damgalı (yeşil) pasaport uygulamasına yoğun talep geldi.

Bu kapsamda uygulamanın yürürlüğe girdiği 23 Mart 2017'den 15 Ağustos 2017'ye kadar toplam 4 bin 105 firmanın 5 bin 44 yetkilisine yeşil pasaport verilmek üzere söz konusu yetkililerin formları Bakanlıkça onaylandı. 15 Ağustos itibarıyla 71 farklı şehirde yerleşik firmalardan başvuru alınırken, bu başvurularda ilk sırayı yüzde 44,2 ile İstanbul aldı. Bu ili, yüzde 7,2 ile Bursa, yüzde 6 ile Gaziantep ve yüzde 6 ile İzmir, yüzde 3,8 ile Ankara, yüzde 3 ile Kocaeli izledi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Denizli İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu, ilk yeşil pasaport alan ihracatçılardan olduğunu anımsatarak, uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren yeşil pasaport kullandığını anlatan Uzunoğlu, özellikle vize engellerinin yeşil pasaportla aşıldığına dikkati çekti. Bazı ülkelere gitmek için günlerce konsolosluklarda sıra bekleyip geri dönüş bile alamadıklarını aktaran Uzunoğlu, yeşil pasaportla 100'den fazla ülkeye rahatça girme imkanına kavuştuklarını söyledi.

Bu uygulama sonrası vize sorunu yaşamadan hızlı şekilde yurt dışına çıkabildiğine dikkati çeken Uzunoğlu, "Benim firmam yaklaşık 20 ülkeye ihracat yapıyor. Bunların çoğunluğu AB ülkelerinden oluşuyor. Kolayca yurt dışına giderek yaptığımız görüşmelerin sonucunu sonraki yıllarda alacağımıza inanıyorum. Yeşil pasaport hareket kabiliyetimizi artırdı, bu sonraki dönemde ihracatımıza mutlaka yansır." diye konuştu.

Uzunoğlu, yeşil pasaport verilecek yetkili sayısının tespit edilmesinde ihracat tutarlarının baz alınmasının çok doğru olduğunu da vurgulayarak, "Bu limitler ihracatçıyı daha fazlasını yapmaya motive ediyor. Yeşil pasaport özel bir uygulama. Çok dallanıp budaklanmasın. Bu işi gerçekten layıkıyla yürütebilecek insanlara verilsin. Öte yandan devletimizden yeşil pasaportla vizesiz girilebilecek ülke sayısı artırmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeşil pasaportu ilk alan firma yetkililerinden Mustafa Kemal Özdemir ise yeşil pasaportun, ihracatçının yurt dışında hızlı hareket etmesine imkan sağladığına işaret ederek, "15 gün önce yurt dışına çıkmam gerekti. Pasaportumu polisimiz onayladı, uçağa bindim ve sorunsuzca Almanya'ya girdim. İş görüşmemi tamamlayıp bir gece kalıp Türkiye'ye döndüm. Bu ani bir seyahatti. Önceden olsa firmamda vizesi olan bir çalışanımı bulmam veya vize beklemem gerekiyordu. Yeşil pasaport, hızımızı artırdı. Daha çok ülkeye gitmemize imkan sundu." diye konuştu.

Yeşil pasaportun kısa vadede değil ancak uzun vadede ihracatı artıracağına yönelik inancını dile getiren Özdemir, "Bugün ektiğimiz tohum seneye filizlenecek, mahsul verecek." dedi.

Özdemir, ihracatçıya yeşil pasaport imkanı verilmesi konusundaki iradeleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye şükranlarını da sundu.

- Yaklaşık 22 bin firma yetkilisine verilecek

Pasaport Kanununda yapılan değişiklikle ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilebilmesinin önü açılırken, uygulamada son 3 yılda ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceği hükme bağlanmıştı.

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Bakanlıkça yaklaşık 22 bin ihracatçı firma yetkilisine hususi damgalı pasaport verilmesi öngörülüyor.

Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocuklarına yeşil pasaport verilmezken, ilgili maddede belirtilen tutarda mal ihracatı yapan firmaların resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenmesi ve her yılın 15 Şubat tarihine kadar Bakanlığın bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilmesi gerekiyor.

Hususi damgalı pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu aracılığıyla yapılabiliyor. Uygulamayla ihracatçının, Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok önemli noktaya zaman kaybı olmadan ulaşılabilmesi amaçlanıyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • B
    Bahri
    7 yıl önce

    Yeşil sarıklılar gitti yerlerine uçan yeşil pasaportlular hayırlı olsun.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English